Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

«SYNANTISIS 2010»:Έλληνες παραγωγοί και εισαγωγείς τροφίμων- ποτών του εξωτερικού


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 15 Μαϊου 2010, στο ξενοδοχείο «The Met» στη Θεσσαλονίκη, η επιχειρηματική εκδήλωση με τίτλο «SYNANTISIS 2010», που διοργάνωσε ο νεοσύστατος Σύνδεσμος Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών του Εξωτερικού (Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε.). Με την διοργάνωση αυτή, ουσιαστικά ο Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε. έδωσε τη δυνατότητα στους έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου τροφίμων- ποτών να έλθουν σε επαφή με τους έλληνες εισαγωγείς και διανομείς τροφίμων και οίνου και να γνωρίσουν τις δυνατότητες προώθησης των προϊόντων τους σε αγορές του εξωτερικού.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη εκδήλωση του Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε., ο οποίος έχει ως κύριο σκοπό την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων και ποτών στο εξωτερικό και τη συνεργασία του με τους αρμόδιους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, προς επίτευξη της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων τροφίμων και ποτών.
Στην συγκεκριμένη εκδήλωση συμμετείχαν 37 ελληνικές εταιρίες τροφίμων και ποτών, οι οποίες εξέθεσαν τα προϊόντα τους στα περίπτερα τους και μάλιστα με τη δυνατότητα γευστικής δοκιμής αυτών.
Οι εταιρίες που συμμετείχαν ήταν: Αφοί Τσαρουχά- Μακεδονική Γη, Cavino, Ελληνική Γαστρονομία Παλτσίδη, Μέλι Αττική, Κασσάνδρα, Οινοποιία Μπουτάρης, Βορρέας Α.Ε., Alfa Trans, Kirkeby Cheese, Ariston Selected Foods, New Line, Ευβοϊκή Ζύμη, Οινοποιία Γκόφα, Λουκούμια Κούλου, Οινοποιία Κιντώνης, Ποτοποιία Γάτσιου, Intersit ΕΠΕ, Αφοί Ν.Λουκάτου, Τανής Βιομηχανία Τροφίμων, Παρπαράς Α.Ε., Νίκος Λαζαρίδης, ΕΝ.ΠΟ. Καβάλας, Παντέ Α.Ε, Φαίδων Α.Ε., Οινοποιία Συμεωνίδη, Olivellas, Zanae, Elviart, ΕΑΣ Σητείας, Achaia Clauss, ΚΡΙ- ΚΡΙ, Ποτοποιία Κατσαρός Νικ. Α.Ε, Mediterra Οινοποιητική, Ζυθοποιία Ρόδου, Τροφοτεχνική Α.Ε., Οινοποιία Τσάνταλη, Super Fish Ανεμότρατα.

Επίσης, την επισκέφτηκαν εκπρόσωποι ελληνικών εταιριών εισαγωγής- διακίνησης τροφίμων και ποτών από διάφορες χώρες της Ευρώπης, με στόχο τις επιχειρηματικές συναντήσεις με τις ελληνικές παραγωγικές εταιρίες. Πιο συγκεκριμένα, παραβρέθηκαν εταιρίες από τις χώρες: Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ιταλία και Σλοβακία.

Την εκδήλωση επισκέφτηκε ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κος Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος ξεναγήθηκε για αρκετή ώρα στα περίπτερα των εταιριών και ενημερώθηκε από τους αντιπροσώπους τους για την πορεία των ελληνικών προϊόντων τροφίμων- ποτών στο εξωτερικό. Ο ίδιος είχε συζήτηση με το διοικητικό συμβούλιο του Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε., το οποίο του παρέθεσε εν τάχει τα σημαντικότερα από τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι έλληνες εισαγωγείς του εξωτερικού, στην δύσκολη ανταγωνιστική, παγκόσμια αγορά. Οι έλληνες εισαγωγείς ζήτησαν την στήριξη του Υπουργείου Οικονομίας, για να ενδυναμώσουν την δράση τους στις ξένες αγορές.

Ο κος. Μπόλαρης χαρακτηριστικά δήλωσε: «Μέσα στην κρίσιμη στιγμή, όπου η ελληνική οικονομία πρέπει να απαντήσει με ποιότητα, με καινοτομία, για να υπάρξει ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, η ελληνική οικονομία δε μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά στο κατώτατο επίπεδο των τιμών συναγωνιζόμενη τις μεγάλες αγορές της Ανατολής, αλλά πρέπει με την ποιότητα του ελληνικού προϊόντος να διεκδικήσει θέση στο ράφι και στην αγορά της Ευρώπης, της Αμερικής και διεθνώς. Στα πλαίσια αυτά, νομίζω η έκθεση που διοργάνωσε ο καινούριος Σύνδεσμος είναι η κατάλληλη κίνηση στην κατάλληλη στιγμή. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στον Σύνδεσμο για τη συνέχεια και νομίζω πως η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες, έτσι ώστε να ενταθούν. Ο Πρωθυπουργός επιμένει καθημερινά πως ελληνικό προϊόν πρέπει να σημαίνει ποιότητα, και η ποιότητα να είναι συνυφασμένη με αυτό. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε όλοι, οι έλληνες παραγωγοί, οι έλληνες εξαγωγείς, οι έλληνες οι οποίοι στο εξωτερικό στηρίζουν αυτό το προϊόν».

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, δόθηκε επίσημο δείπνο στο χώρο του ξενοδοχείου «The Met», προς όλους τους συμμετέχοντες της διοργάνωσης, παραγωγούς και εισαγωγείς του εξωτερικού. Μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν στο δείπνο και απηύθυναν χαιρετισμό ο απερχόμενος προσωρινός Πρόεδρος του Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε., κος Δημήτρης Σογαντζής, ο νεοεκλεγής Πρόεδρος του Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε., κος Νίκος Χρυσίδης, ο πρόεδρος του Σ.Ε.Β.Ε., κος Βασίλης Θωμαϊδης, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κος Μάρτιν Κναπ και το Μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Οίνου, κος Γιώργος Τσάνταλης.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κος Σογαντζής, ευχαρίστησε αρχικά τους έλληνες παραγωγούς που συμμετείχαν στην επιχειρηματική εκδήλωση και στήριξαν οικονομικά και ηθικά αυτή την πρώτη εκδήλωση του Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε., καθώς και τους εκπροσώπους των επίσημων φορέων που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.

Το λόγο πήρε ο νεοεκλεγής Πρόεδρος του Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε., κ. Νίκος Χρυσίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τους συναδέλφους, που του εμπιστεύτηκαν τη θέση του Προέδρου. Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Οι εισαγωγείς και διακινητές ελληνικών προϊόντων δεν ήταν ποτέ μια οντότητα υπολογίσιμη. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε και να λειτουργούμε ως ο βασικότερος κρίκος της αλυσίδας στις ελληνικές εξαγωγές. Αφού ξεκαθαρίσουμε τα δικά μας, είμαι σίγουρος ότι ο επομενος κρίκος- οι παραγωγοί, θα συνεργαστούν μαζί μας για να πετύχουμε κοινούς μας στόχους, ίσως και η ελληνική πολιτεία μαζί μας. Στόχος είναι με συγκροτημένες κινήσεις, οι παραγωγοί, οι εισαγωγείς και το ελληνικό εστιατόριο να γίνουν αυθεντικοί, σοβαροί εκπρόσωποι ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Ο δρόμος είναι μακρύς και ανηφορικός. Όλοι μαζί και ξεχωριστά ο καθένας μας στο χώρο που του αντιστοιχεί, ας αποδείξουμε πρώτα στους εαυτούς μας και μετά στο σύνολο, πόσο υγιείς είμαστε και ας δεχτούμε ότι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος».

Ο πρόεδρος του Σ.Ε.Β.Ε., κ. Βασίλης Θωμαϊδης, τόνισε ότι το σημαντικό σε αυτή την συνεργασία είναι ότι πλέον οργανώνεται και παίρνει μια μορφή. Ο Σ.Ε.Β.Ε στηρίζει αυτή την προσπάθεια, διότι τον ενδιαφέρουν οι εξαγωγές, και χωρίς την οργάνωση των εισαγωγέων του εξωτερικού, που ενδιαφέρονται να προωθήσουν τα ελληνικά προϊόντα, ο σκοπός θα ήταν ημιτελής.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Μάρτιν Κναπ, μετέφερε τις ευχές του για καλή επιτυχία προς το νεοσύστατο Σύνδεσμο Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών του Εξωτερικού και τόνισε ότι η ύπαρξη και η δράση του είναι πολύ σημαντική σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που η οικονομική της κατάσταση παρουσιάζει μεγάλο έλλειμμα. Επίσης, εξέφρασε τη διαθεσή του για άμεση συνεργασία του Συνδέσμου με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, καθώς τα ελληνικά προϊόντα καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος στην αγορά των γερμανόφωνων χωρών.
«Εύχομαι να βρείτε νέες, καινοτόμες ιδέες για να προωθήσετε τα ελληνικά προϊόντα τροφίμων στο εξωτερικό, αλλά και να βοηθήσετε το ελληνικό εστιατόριο να εκσυγχρονιστεί και να ξεπεράσει την κρίση που υφίσταται», ανέφερε επίσης ο κ. Κναπ.
Το νέο διοικητικό συμβούλιο
του Συνδέσμου Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού (Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε.)

Νέο διοικητικό συμβούλιο εκλέχθηκε την Παρασκευή 14 Μαϊου 2010, στην πρώτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήσαν τα μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού (Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε.).

Τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας όρισαν ως νέο Δοικητικό Συμβούλιο:

Νικόλαος Χρυσίδης (INCORT GmbH) – ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Αριστοτέλης Καρβέλας (ETS CONCULTING) – ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Θεόδωρος Κυριακίδης (NEW LINE PUBLISHNING) - ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γιάννης Βασιλείου (METEORA GmbH) - ΤΑΜΙΑΣ
Μιχάλης Πρεβέντης (PREVENTIS GmbH) – ΕΦΟΡΟΣ
Ηλίας Νικολάου (NIKOLAOY GmbH) – ΜΕΛΟΣ
Δημήτριος Σογαντζής (ALEXANDROS) - ΜΕΛΟΣ

Βάση του Άρθρου 15, του Καταστατικού του Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε., το επταμελές διοικητικό συμβούλιο έχει διετή ισχύ και μπορεί να επανεκλεγεί. Το ίδιο ισχύει και για τον Πρόεδρο του Διοκητικού Συμβουλίου, με τον περιορισμό ότι κανείς δε μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος του Συνδέσμου για περισσότερο από δύο θητείες.

Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών του Εξωτερικού (Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε.) ιδρύθηκε στις 18 Μαρτίου 2010, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Φρανκφούρτη από έλληνες εισαγωγείς του εξωτερικού. Στα αγγλικά η επωνυμία του Σωματείου είναι «Association of Overseas Greek Food and Drink Importers», με τον διακριτικό τίτλο «SELETROPE».

Τελευταίος ο κ. Γιώργος Τσάνταλης, εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Αποσταγμάτων και Οινοπνευματωδών Ποτών, επιβεβαίωσε την καλή συνεργασία με τους έλληνες εισαγωγείς και την επιθυμία να γίνει ακόμη πιο στενή, διότι είναι αυτοί που δημιουργούν με τα επιτυχημένα προϊόντα τις τάσεις στην ελληνική γαστρονομία στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι η επιχειρηματική εκδήλωση «SYNANTISIS 2010» διοργανώθηκε αποκλειστικά από τον Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε, ο οποίος επιδότησε μερικώς τη μετακίνηση και διαμονή των ελλήνων εισαγωγέων τροφίμων- ποτών στην Ελλάδα δίνοντας τους το κίνητρο να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά με τους έλληνες παραγωγούς τροφίμων- ποτών.


Για πληροφορίες: Γραφείο Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε., Θεσσαλονίκη, Τ. 0030 2310 521854
Για το Γραφείο Τύπου: Κατερίνα Νικολακούλη, Τ. 0030 6945 390940

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ