Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Έτος Γιάννη Ρίτσου,100 από τη γέννηση του


Η έναρξη των αφιερωμένων στο Γιάννη Ρίτσο εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί με το μουσικό δρώμενο «Μια στάλα φως στο Γιάννη Ρίτσο» από το Μουσικό Εργαστήρι Σερρών – Μουσικά Σύνολα – Θεατρική Ομάδα « Πολιτισμός καθ’ οδόν» Λευτέρη Αερόπουλου.
Ένα μουσικό δρώμενο με ηθοποιούς , τραγουδιστές , χορωδούς – υποκριτές , ορχήστρα , δομημένο με όλα τα στοιχεία μιας θεατρικής παράστασης . Από το προανάκρουσμα , την είσοδο του χορού , τα αφηγηματικά μέρη , την τραγουδιστική απαγγελία ως το τραγούδι από τους κορυφαίους, και το συνεχή διάλογο με το χορό , ταξιδεύει τους θεατές στο χρόνο , αναδεύοντας τις μνήμες με ένα τρόπο απρόσμενα οικείο . Το σκηνικό, τα κοστούμια και οι φωτισμοί υποβάλουν τον ακροατή και τον μεταφέρουν αβίαστα στο κλίμα , το χώρο και την εποχή.
Το Α΄μέρος περιλαμβάνει τη ραψωδία στο Γιάννη Ρίτσο σε κείμενα και στίχους του Λευτέρη Αερόπουλου, μελοποιημένες συνθέσεις από τον «Επιτάφιο»,την «Κυρά των αμπελιών» τον «Πόλεμο και ειρήνη» του Γιάννη Ρίτσου & το Β΄μέρος αποσπάσματα από τον Επιτάφιο, τη Ρωμιοσύνη, τα Λιανοτράγουδα του Μίκη Θεοδωράκη , το Καπνισμένο τσουκάλι του Χρήστου Λεοντή ειδικά επεξεργασμένα , και απ’ το ποιητικό θέατρο του Γιάννη Ρίτσου τη Σονάτα του σεληνόφωτος .




Ραψωδός : Λευτέρης Αερόπουλος ,τραγούδι : Ελένη Μιχαλοπούλου
Στη σονάτα του σεληνόφωτος η ηθοποιός Χρύσα Μαγαΐτη
Αφηγηματικά μέρη – ιντερμέδια : Γιάννης Γούναρης ,Στέλιος Σταυρίδης
Κορυφαία του Χορού : Αλεξάνδρα Καραθανάση
15μελής Χορός (Χορωδία Μ.Ε.Σ.) & 9μελές Οργανικό Σύνολο του Μ.Ε.Σ.
Επεξεργασία - Μουσική Διεύθυνση - Σκηνοθεσία : Λευτέρης Αερόπουλος
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Ιουλίου και ώρα 21.30 στον προαύλιο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νιγρίτας («Ιωάννειο»), με ελεύθερη είσοδο.
Ταυτόχρονα, από τη Δευτέρα 13 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νιγρίτας θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας και αποσπασμάτων ποιητικού έργου Γιάννη Ρίτσου σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν και οι υπόλοιπες προγραμματισμένες εκδηλώσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα έως το τέλος του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ