Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

ΑΡΧΙΣΕ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ;

Όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την πρότασή του για τους νέους προέδρους και αντιπροέδρους των τριών μεγάλων δικαστηρίων της χώρας.

Ειδικότερα, πρόεδρος του Αρείου Πάγου επελέγη ο αντιπρόεδρος Γεώργιος Καλαμίδας και αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου οι Αρεοπαγίτες Διονύσης Γιαννακόπουλος, Μίμης Γραμματικούδης, Δημήτρης Πατινίδης και Θεοδώρα Γκορίνη. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επελέγη ο Ιωάννης Τέντες.

Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επελέγη ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος και αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας οι σύμβουλοι Φιλοκτήμων Αρναούτογλου, Νίκος Σακελλαρίου, Δημήτρης Πετρούλιας και Αθανάσιος Ράντος.

Αντιπρόεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επελέγησαν ο Θεοχάρης Δημακόπουλος και ο Διονύσης Λασκαράτος.

Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Γιώργος Καλαμίδας με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του τόνισε ότι θα καταβάλλει προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της δικαιοσύνης και διαβεβαίωσε τους πολίτες να έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της.

Ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ Παναγιώτης Πικραμμένος, δήλωσε ότι ανέκαθεν το έργο του στηρίχθηκε στο σεβασμό της νομιμότητας που συνιστά και τη μόνη εγγύηση της ισότητας των πολιτών απέναντι στο νόμο και τόνισε ότι με αυτή την πεποίθηση θα πορευτεί από τη νέα του θέση.




Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για τις επιλογές που έγιναν με τα δικά της κριτήρια, δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας, ευχόμενος καλή επιτυχία στη νέα ηγεσία της δικαιοσύνης.

Ο κ.Ρόβλιας έκανε λόγο για απαράδεκτες κατευθυνόμενες πρωτοβουλίες ορισμένων προκατόχων τους. "Πρέπει να αποτελούν παραδείγματα προς αποφυγήν" είπε.


"Χαιρόμαστε που το ΠΑΣΟΚ, έστω και εμμέσως - διότι προφανώς στερείται της απαραίτητης γενναιοδωρίας - αναγνωρίζει την ορθότητα των επιλογών της Κυβέρνησης στην ηγεσία των επιλογών της Δικαιοσύνης. Ελπίζουμε ότι η έμμεση αυτή αναγνώριση θα αποτελέσει μια νέα αρχή, ώστε το ΠΑΣΟΚ να αποφύγει στο μέλλον τις παρεμβάσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης και να συμβάλλει με τη στάση του στην ομαλή και συνταγματική λειτουργία των θεσμών", απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

"Εμείς επαναλαμβάνουμε τη σταθερή θέση μας, προϋπόθεση δημοκρατίας, για το αυτοδιοίκητο της δικαιοσύνης. Και είδαμε όλον αυτό τον καιρό και βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια ότι μια δικαιοσύνη υποταγμένη στα κομματικά σχέδια μιας κυβέρνησης έχει ως αποτέλεσμα αντί να εφαρμόζονται, να εξοβελίζονται οι αρχές δικαίου στη χώρα μας", επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιπαράθεση στη Βουλή

Αφορμή για σχόλια στη Βουλή, σχετικά με την επιλογή και το ρόλο της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, έδωσε η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για την "πάγια ακύρωση των εισαγγελέων της χώρας" με την επιλογή εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τον δικαστικό κλάδο και έκανε λόγο για άρον-άρον επιλογές, που έγιναν σε χρόνο ρεκόρ - ούτε δώδεκα ώρες από τη λήξη της θητείας της προηγούμενης διοίκησης.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, συμφώνησε με την παρατήρηση του κ. Καρατζαφέρη, σχετικά με την επιλογή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του, για επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από τα 2/3 της Βουλής.

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε στους νέους επικεφαλής της Δικαιοσύνης να διαφυλάξουν την ανεξαρτησία της και να λειτουργήσουν ως θεματοφύλακες του Συντάγματος και προστάτες των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού και όχι ως ιμάντες μεταβίβασης των προτιμήσεων και των εντολών της κυβέρνησης.

"Η ονοματολογία είναι άχαρη τις περισσότερες φορές, αλλά καλό είναι να γνωρίζουν οι συνάδελφοι της ηγετικής ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ ότι έχουμε μνήμη και θυμόμαστε και τις περιόδους εκείνες του ΠΑ.ΣΟ.Κ, όταν ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, λειτουργούσε ως κομματικός επίτροπος σε όλες τις βαθμίδες της ελληνικής Δικαιοσύνης", απάντησε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Ότι χειραγωγούν τη δικαιοσύνη επί δεκατίες κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής, και παρατήρησε: " Αυτοί εκλέγουν, αυτοί αποφασίζουν όταν είναι κυβέρνηση, και ο ένας διαμαρτύρεται όταν είναι στην αντιπολίτευση για τον τρόπο του άλλου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ