Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Λεηλασίες ορθοδόξων ναών στην Αλβανία

Ερώτηση προς την Υπουργό Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. κ.κ. Κ. Βελόπουλος (Β΄ Θεσσαλονίκης) και Η. Πολατίδης (Σερρών) σχετικά με τις λεηλασίες ορθοδόξων ναών στην Αλβανία.Το πλήρες κείμενο της Ερωτήσεως έχει ως εξής:
Με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς, το τελευταίο χρονικό διάστημα, πληθαίνουν οι λεηλασίες, στους ορθοδόξους ναούς στην Βόρειο Ήπειρο, αλλά και στην Αλβανία γενικώτερα, σε βαθμό που απαιτείται να απασχολήσει σοβαρά τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, αφού μόνο ως γενικώτερο σχέδιο καταστροφής της πολιτιστικής μας παρουσίας εκεί, μπορεί να εξηγηθεί. Εννοείται ότι για τις τοπικές αρχές, ούτε λόγος πρέπει να γίνεται, γιατί διαχρο­νικώς αδιαφορούν πλήρως!
Άγνωστοι διέρρηξαν και εισήλθαν στο ιστορικό προσκύνημα των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Μπένια της Πρεμετής και αφαίρεσαν αντικείμενα μεγάλης λατρευ­τικής και πολιτιστικής αξίας, μεταξύ των οποίων, μία εικόνα του Αγίου Νικολάου, ξυλόγλυ­πτα από το Δεσποτικό κ,λ.π. Παραβίασαν το παγκάρι και πήραν ακόμη και το ξυλόγλυπτο ντουλάπι των ιερών σκευών! Ο ναός αυτός αποτελεί παραδοσιακό αρχιτεκτονικό οικοδόμη­μα, στον οικισμό της Μπένια και κτίσθηκε στις αρχές του 18ου αιώνος, ενώ είναι η δεύτερη φορά που λεηλατείται το συγκεκριμένο μοναστήρι. Εξάλλου τα ξημερώματα της 23ης Ιουλί­ου, αφαιρέθηκαν δύο βημόθυρα, από τον ναό των Αγίων Πάντων της Χειμάρρας, ενώ μόλις προ ολίγων ημερών είχαν κλαπεί, εικόνες μεγάλης αξίας, από τον ναό του Αγίου Γεωρ­γίου στις Γεωργουτσάτες της Δροπόλεως.
Το προηγούμενο Σάββατο, πυρπολήθηκε από άγνωστη(…) αιτία, ένα παραδοσιακό κτίριο, το παλαιό σχολείο Θηλέων, της ενορίας της Αγίας Παρασκευής, στο κέντρο της Πρεμετής! Είναι ιδιαιτέρως χαρακτηριστική η σχετική ανακοίνωση της Μητροπόλεως Αργυ­ροκάστρου, που επισημαίνει ότι «παρά την συχνότητα με την οποία οι ορθόδοξες ενορίες απογυμνώνονται από τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, από τις αρμόδιες αρχές α­κόμη, δεν έχει εντοπισθεί, ούτε ένας δράστης, ούτε έχουν ληφθεί τα επιβεβλημένα μέτρα φυ­λάξεως»! Πλήθος σχετικών δημοσιευμάτων υπάρχει, δυστυχώς τακτικότατα, στον βορειοηπειρωτικό τύπο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
1. Επειδή πλέον η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, με την συχνότητα και την ένταση λεηλασιών αλλά και των πυρπολήσεων των ορθοδόξων ναών μας στην Αλβανία και με τις «αρμόδιες τοπικές αρχές», μάλλον σκοπίμως να αρνούνται να δουν το πρόβλημα, ποια μέτρα και τι ενέργειες θα λάβει το υπουργείο με την διπλωματική υπηρεσία, ώστε να εμποδισθούν αυτές οι ιερόσυλες πράξεις και οι εμπρησμοί;

2. Μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των διπλωματικών μας αρχών και της εκκλησίας μας εκεί, αφού και τα στοιχεία έχουν και το πρόβλημα γνωρίζουν σε βάθος; Μήπως επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε έντονες παραστάσεις προς την κωφεύουσα αλβανική κυβέρνηση, αφού έως τώρα, δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ