Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Πλουσιότατα κοιτάσματα ουρανίου στο Ν. Σερρών

Αποτελεί κοινό μυστικά, πως ο νομός Σερρών κρύβει άφθονο ουράνιο, δηλαδή την πρώτη ύλη που είναι αναγκαία, για να λειτουργήσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο! Πολυετείς έρευνες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), απέδειξαν, πως τα αξιοποιήσιμα κοιτάσματα ουράνιου που υπάρχουν στο υπέδαφος των Σερρών υπολογίζεται πως ξεπερνούν τους 2.000 τόνους!
Συνολικώς τα κοιτάσματα μεταλλευμάτων ουρανίου στις Σέρρες, στην Δράμα αλλά και σε άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, υπολογίζονται στους 10.000 τόνους ενώ τα βεβαιωμένα αποθέματα είναι 1.525 τόνοι.
«Σήμερα έχουν διαπιστωθεί περίπου 1.000 τόνοι αποληψίμου μετάλλου ουρανίου στην ευρύτερη περιοχή Παρανεστίου και την λεκάνη των Σερρών. Τα μεταλλεύματα στην περιοχή Αρχοντοβούνι wo Παρανεστίου είναι καλής ποιότητος και στην περιοχή αυτή το ΙΓΜΕ, λειτούργησε με επιτυχία στα μέσα της δεκαετίας του ’80 πειραματικό pilot-plan, παραγωγής κίτρινου συμπυκνώματος ουρανίου για χρήση σε πυρηνικούς αντιδραστήρες» αναφέρει ο Κων/νος Παπαβασιλείου, γενικός Διευθυντής του ΙΓΜΕ, την περίοδο 1981-1989.
Τα κοιτάσματα εντοπίσθηκαν βορείως της πόλεως των Σερρών στο Μελενικίτσι, στήν Άνω Βρόντου, αλλά και στην περιοχή του Παγγαίου. Τον Φεβρουάριο του 1998, δημοσιοποιήθηκε έρευνα που αφορούσε την μεγαλύτερη συγκέντρωση ραδονίου στον ελληνικό χώρο και συγκεκριμένα, στο χωριό Νεράιδα Θεσπρωτίας. Η μέτρηση ήταν 9559 μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο και με όριο επιφυλακής τα 150 ενώ παρόμοιες υψηλές μετρήσεις, είχαμε και στις περιοχές Σερρών και Νιγρίτας, Το ραδόνιο είναι φυσικό ραδιενεργό στοιχείο και για όσους γνωρίζουν, αποτελεί σαφή ένδειξη για την ύπαρξη στο υπέδαφος, των άνω τουλάχιστον περιοχών, ουρανίου.
Τα βεβαιωμένα κοιτάσματα στην Βόρειο Ελλάδα, επαρκούν για 20ετή αυτόνομη λειτουργία πυρηνικού αντιδραστήρος, με δυνατότητα παραγωγής 1.000 MW ημερησίως, με βάση σχετικούς υπολογισμούς...
ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Έχοντας στην διάθεση μας, έναν τόσο μεγάλο πλήθος ακριβών στοιχείων και τοποθεσιών και μετρήσεων, προερχομένων μάλιστα από τον εγκυρότερο κρατικό φορέα που είχε πάντα την σχετική αρμοδιότητα και ειδίκευση, το ΙΓΜΕ, γιατί δεν εκμεταλλευόμαστε προς το δημόσιο συμφέρον τα ανωτέρω κοιτάσματα, δρομολογώντας τάχιστα τα δέοντα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ