Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Ασφάλιση ετερορρύθμων μελών εταιρειών

Ερώτηση προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά υπέβαλε ο Βουλευτής Σερρών του ΛΑΟΣ κ. Ηλίας Πολατίδης σχετικά με την ασφάλιση ετερορρύθμων μελών εταιρειών. Το πλήρες κείμενο της Ερωτήσεως έχει ως εξής:
Συμφώνως με το ισχύον νομικό πλαίσιο ασφαλίσεως, ασφαλισμένοι σε φορέα κυρίας ασφαλίσεως μέχρι τις 31/12/1992 και εφ΄ όσον συμμετέχουν ως ετερόρρυθμα μέλη σε εταιρείες άλλης επαγγελματικής δραστηριότητος δεν δικαιούνται εξαίρεση από τον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα της δραστηριότητας αυτής.
Εν τούτοις, υπάρχουν περιπτώσεις ετερορρύθμων μελών σε εταιρείες που λειτουργούν για βραχύ χρονικό διάστημα (π.χ. μικρές ξενοδοχειακές μονάδες για λίγους μήνες μόνον το καλοκαίρι κ.λ.π.) τα οποία, λόγω του ότι είναι ασφαλισμένα σε άλλον φορέα προ της 1/1/1993, υποχρεούνται να πληρώνουν παράλληλη ασφάλιση. Ασφάλιση για την οποία, όπως είναι φυσικό, δεν έχουν καμμία ιατροφαρμακευτική ή συνταξιοδοτική ανταπόδοση.
Η ανωτέρω υφιστάμενη αδικία για τα ετερόρρυθμα μέλη μικρών εταιρειών (τα οποία είναι απλοί μέτοχοι και δεν ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα) είναι προφανής. Μάλιστα το γεγονός ότι μέτοχοι μεγάλων ανωνύμων εταιρειών, οι οποίοι ευθύνονται και αυτοί μέχρι του ποσού της εισφοράς τους, δεν υποχρεούνται να είναι παραλλήλως ασφαλισμένοι διευρύνει την ανισότητα.
Συνεπώς

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η επανεξέταση του νομικού καθεστώτος ασφαλίσεως των ανωτέρω περιπτώσεων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ