Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Αποζημιώσεις Αγροτών από καιρικά φαινόμενα

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χατζηγάκη και τον πρόεδρο του Ε.Λ.Γ.Α κ. Νίκο Κατσαρό, είχε ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, για το τεράστιο πρόβλημα που προέκυψε εξ αιτίας των καταστροφών που υπέστησαν οι καλλιέργειες από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις στο Ν. Σερρών.
Ήδη έχουν αποσταλεί υπομνήματα από τον Καπνικό Συνεταιρισμό Νιγρίτας «Ο Βισάλτης » και από τον Καπνικό Συνεταιρισμό Σερρών « Εμμανουήλ Παπάς» καθώς επίσης και από πολλούς Δήμους, τόσο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , όσο και στον πρόεδρο του Ε.Λ.Γ.Α όπου περιγράφεται η μεγάλη καταστροφή σε μια σειρά από προϊόντα όπως ο καπνός , το βαμβάκι , τα σιτηρά , η τομάτα κ.λ.π
Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες προκάλεσαν την υποβάθμιση της ποιότητας των καπνών και την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών και ιώσεων όπως ο περονόσπορος, ο κηλιδωτός ιός , την ποιοτική υποβάθμιση των δημητριακών,( σιτάρι σκληρό, σιτάρι μαλακό, κριθάρι) την μεγάλη ζημία σε άλλες παραγωγές , όπως το βαμβάκι, η τομάτα και άλλα προϊόντα.
Από τον Ε.Λ.Γ.Α δόθηκαν οδηγίες για την εκτίμηση των ζημιών σ΄ όλες τις περιοχές για όλες τις καλλιέργειες ώστε σύντομα μέσα στα προβλεπόμενα όρια του κανονισμού του Ε.Λ.Γ.Α αφού γίνουν οι εκτιμήσεις να αντιμετωπισθεί με δίκαιο τρόπο το θέμα των αποζημιώσεων.
Πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα ότι στις περιπτώσεις που το ζημιογόνο αίτιο, είναι εκτός κανονισμού του Ε.Λ.Γ.Α (όπως ιώσεις καπνών κ.λ.π) ο Ε.Λ.Γ.Α με τη συνδρομή του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα αντιμετωπίσει θετικά το θέμα των αποζημιώσεων όπως εξ άλλου έγινε και τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ