Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Η Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ε. Τζαμπάζη για την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία

Μεταξύ άλλων, η κ. Τζαμπάζη ζήτησε από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού, το ΤΕΙ, το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, το Εργατικό Κέντρο, το Εμπορικό Επιμελητήριο και τις Τράπεζες, ενημέρωση σχετικά με τα αναγκαία μέτρα που έχουν λάβει ή προτίθενται να αναλάβουν για την εφαρμογή ενός οργανωμένου και συντονισμένου προγράμματος για την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία στον τομέα των αρμοδιοτήτων τους, με σκοπό την εξασφάλιση της προσπελασιμότητας και των λοιπών διευκολύνσεων για τα άτομα με κινητική αναπηρία, με προβλήματα όρασης ή/και ακοής, άτομα με προβλήματα νοητικά, γνωστικά, επικοινωνίας κλπ στους χώρους λειτουργίας τους και των λοιπών φορέων που υπάγονται στη δικαιοδοσία τους.
Όπως τόνισε η Ευρωβουλευτής, από την εμπειρία που υπάρχει σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, στις υπηρεσίες που χαρακτηρίζονται από μεγάλη προσέλευση κοινού ή στεγάζουν δραστηριότητες που έχουν σχέση με το κοινό, αναγκαία συστήματα και υπηρεσίες οφείλουν να εξασφαλίζουν την οριζόντια (προδιαγραφές διαδρόμων, θυρών, δαπέδων, κλπ) και την κατακόρυφη (προδιαγραφές ράμπας, εισόδου, αναβατορίου, ανελκυστήρα, χειρολισθήρες, οδηγοί τυφλών κλπ) προσπέλαση, καθώς και άλλες εξυπηρετήσεις (κατάλληλα χωροθετημένοι χώροι συνδιαλλαγής, χώροι υγιεινής, τηλέφωνο, ψύκτης, θέσεις στάθμευσης αναπηρικών αυτοκινήτων κοντά στην προσβάσιμη είσοδο των κτιρίων ή των εγκαταστάσεων κλπ). Σημαντική είναι επίσης η διασφάλιση της προϋπόθεσης για την ικανοποιητική προσέγγιση των ΑμεΑ σε σημεία ενδιαφέροντος μέσα στον αστικό ιστό, που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την απόκτηση και λειτουργία προσβάσιμων λεωφορείων.
Με προηγούμενη επιστολή της η κ. Τζαμπάζη προς τη Νομαρχία Σερρών, υπογράμμισε τη σημαντικότητα της μέριμνας που θα πρέπει να ληφθεί για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των αγαθών και του περιβάλλοντος στο υπό σχεδιασμό κωπηλατοδρόμιο στη Λίμνη του Πεθελινού στο Δήμο Στρυμόνα, ώστε τα Άτομα με Αναπηρία να μπορούν αυτόνομα από τα ειδικά σημεία στάθμευσης που θα πλαισιώνουν την περιοχή ενδιαφέροντος, να προσεγγίζουν και να χρησιμοποιούν ανεμπόδιστα όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να αυτοεξυπηρετούνται.
Η κ. Τζαμπάζη δήλωσε σχετικά: «Ο αστικός εκσυγχρονισμός, είναι ένα θέμα τεχνικό και οικονομικό, όπως επίσης και κοινωνικό. Η πολιτική των λεγομένων μεγάλων στρατηγικών παρεμβάσεων, απαιτεί για τις Σέρρες, αφενός ενέργειες που εξασφαλίζουν ένα λειτουργικό και ορθολογικό δίκτυο υποδομών και αφετέρου διαμόρφωση του δημόσιου χώρου, συνδυασμένη με την αναβάθμιση των υφισταμένων και την αναπροσαρμογή νέων χρήσεων, ώστε να είναι πρσβάσιμες για τα Άτομα με Αναπηρία.
Αποτελεσματικότητα φέρνουν όχι μόνο οι μεμονωμένες προσπάθειες, αλλά ο συντονισμός δράσης και η συστράτευση δυνάμεων για τη συνεχή επισήμανση και τον εντοπισμό των εμποδίων προσβασιμότητας, τον επαναπροσδιορισμό των αναγκών και των προτεραιοτήτων και τη συμμετοχή σε δράσεις ενημέρωσης του κοινού, αλλά και υποστήριξης των αλλαγών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ