Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Καθορισμός του αγροτικού εισοδήματος

Με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το δημόσιο καλύπτει το κόστος συντάξεως και υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Ως τέτοιους το Υπουργείο ορίζει εκείνους τους αγρότες των οποίων το αγροτικό εισόδημα υπερβαίνει το 51% του συνολικού. Με τον ορισμό αυτό δημιουργείται πρόβλημα ειδικώς στους συνταξιούχους του ΟΓΑ διότι με δεδομένη την πτώση του αγροτικού εισοδήματος και την προχωρημένη ηλικία που δεν επιτρέπει την καλλιέργεια μεγάλων εκτάσεων, το εισόδημα από την σύνταξη στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υπερβαίνει το αγροτικό και έτσι υποχρεούνται να πληρώσουν για την υποβολή δηλώσεως ΟΣΔΕ. Λόγω των χαμηλών συντάξεων του ΟΓΑ και της προχωρημένης ηλικίας των συνταξιούχων που δεν τους επιτρέπει δραστηριότητα σε τέτοιο μέγεθος που να εξασφαλίζει επαρκές εισόδημα, η καταβολή του ποσού για την υποβολή δηλώσεως ΟΣΔΕ καταντά δυσβάστακτη.
Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ προσεγγίζουν το πέρας του βίου τους έχοντας προσφέρει υπηρεσίες στην Πατρίδα και την εθνική οικονομία . Είναι μια τάξη συμπατριωτών μας που σε όλη την παραγωγική τους περίοδο έδωσαν πολλά και αμείφθησαν λίγο σε αντίθεση με άλλες τάξεις. Αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση του κράτους νά τούς φροντίσει να μην τους “τιμωρεί” με αυτό τον τρόπο.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Προτίθεται το υπουργείο σας να αλλάξει τον ορισμό έτσι ώστε για τον καθορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη να θεωρείται και το εισόδημα από σύνταξη του ΟΓΑ αγροτικό εισόδημα.
2. Πόσο θα είναι το κόστος για το δημόσιο στην περίπτωση που γίνει δεκτή αυτή η τροποποίηση.
3. Πόσοι συνταξιούχοι αγρότες θα ωφεληθούν από μια τέτοια ρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ