Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

7 οι δήμοι στο νομό Σερρών


"Κλείδωσε" οριστικά στους 7 δήμους ο "Καλλικράτης" για το νομό Σερρών.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών κατατέθηκε το μεσημέρι στη Βουλή.

Συγκεκριμένα:

1. Δήμος Σιντικής με έδρα το Σιδηρόκαστρο αποτελούμενος από τους δήμους α. Κερκίνης β. Πετριτσίου γ. Σιδηροκάστρου και τις κοινότητες α. Αγκίστρου β. Αχλαδοχωρίου γ. Προμαχώνος, οι οποίοι καταργούνται

2. Δήμος Βισαλτίας με έδρα τη Νιγρίτα αποτελούμενος από τους δήμους α. Αχινού β. Βισαλτίας γ. Νιγρίτης και δ. Τραγίλου, οι οποίοι καταργούνται.

3. Δήμος Εμμανουήλ Παππά με έδρα το Χρυσό αποτελούμενος από τους δήμους α. Εμμανουήλ Παππά και β. Στρυμώνα, οι οποίοι καταργούνται.

4. Δήμος Αμφίπολης με έδρα το Ροδολίβος αποτελούμενος από τους δήμους α. Αμφίπολης β. Κορμίστας γ. Πρώτης και δ. Ροδολίβους, οι οποίοι καταργούνται.

5. Δήμος Νέας Ζίχνης με έδρα τη Νέα Ζίχνη αποτελούμενος από τους δήμους α. Αλιστράτης και β. Νέας Ζίχνης, οι οποίοι καταργούνται.

6. Δήμος Ηρακλείας με έδρα την Ηράκλεια αποτελούμενος από τους δήμους α. Ηρακλείας β. Σκοτούσσης και γ. Στρυμωνικού, οι οποίοι καταργούνται.

7. Δήμος Σερρών με έδρα τις Σέρρες αποτελούμενος από τους δήμους α. Σερρών β. Καπετάν Μητρουσίου γ. Λευκώνα δ. Σκουτάρεως και τις κοινότητες α. Άνω Βροντούς β. Ορεινής, οι οποίοι καταργούνται.

ΣΕΡΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΟΤΑ ΕΔΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ
Σερρών 76,472 6 Σέρρες
Σιντικής 27,432 6 Σιδηρόκαστρο
Βισαλτίας 23,158 4 Νιγρίτα
Ηράκλειας 22,695 3 Ηράκλεια
Εμμανουήλ Παππά 19,053 2 Χρυσό
Νέας Ζίχνης 13,813 2 Νέα Ζίχνη
Αμφίπολης 11,860 4 Ροδολίβος
Σύνολο 194,483 27

Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, οι δήμοι από 1.034 που ήταν σήμερα συρρικνώνονται σε 325, καταργούνται οι Νομαρχίες και στη θέση τους έρχονται οι 13 Αιρετές Περιφέρειες. Η εξοικονόμηση των κρατικών δαπανών από το εγχείρημα ανέρχεται στα 1.170 δισ. ευρώ ετησίως. Τα έσοδα των νέων ΟΤΑ θα καθορίζονται:

Α) για τους δήμους: από το 20% του Φόρου Φυσικών και Νομικών προσώπων, από το 12% του ΦΠΑ από το 50% του φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Β) Για τις Περιφέρειες: από το 2,40% του Φόρου Φυσικών και Νομικών Προσώπων και το 4% του ΦΠΑ.

Οι δαπάνες των δήμων και των περιφερειών θα υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η θητεία των αιρετών α' και β' βαθμού θα είναι πενταετής, ενώ οι εκλογές για την ανάδειξη νέων δημάρχων και περιφερειαρχών θα γίνεται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ