Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΦΩΤΙΑΔΗ


Η Πολυθεματική έκθεση του καθηγητήΠανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστα Φωτιάδη τιμά το Νομό Σερρών


Όαση στην έρημο της λήθης. Αυτοί είναι οι νέοι διδάσκαλοι του Γένους.

Ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης μας κ.κ. Θεολόγος, ο αντινομάρχης κ. Χρυσανθίδης Βασίλης, ο οικονομολόγος επίκουρος κ. Ζαροτιάδης, συνάδελφοι του καθηγητή Κώστα Φωτιάδη, πρόεδροι ποντιακών σωματείων, ο αδελφός του τραγουδιστής Βασίλης με τη λύρα και πολλοί Σερραίοι πόντιοι και μη, τίμησαν με την παρουσία τους τα εγκαίνια της έκθεσης: «ΠΟΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ» που στήθηκε στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Η ΄Εκθεση είναι πολυθεματική, γιατί αγκαλιάζει διαχρονικά την ιστορία,(αποικισμός, ακμή, Περσοκρατία, Ρωμαιοκρατία, Βυζάντιο, Τουρκοκρατία και ξερριζωμός), τον πολιτισμό, την τέχνη, τα γράμματα, τις επιστήμες, τη θρησκεία και τον κρυπτοχριστιανισμό. Με τις πέντε φωτιζόμενες στήλες στο κέντρο ο επισκέπτης συγκινείται με την ελίτ του οικονομικού, πνευματικού και διοικητικού κόσμου του Πόντου, που εκτελέστηκε από τους Κεμαλικούς στα δικαστήρια της Αμάσειας. Ο εκτοπισμένος Ελληνισμός στη Σιβηρία και οι υπαίτιοι της συμφοράς του παρουσιάζονται ολοζώντανα στο τμήμα της νεότερης ιστορίας μας. Πρόσωπα θλιμμένα, πενθηφόρες Παναγιές οι μανάδες με τα Μωρά δεμένα στις πλάτες τους.

Προβάλλεται ατόφια η πορεία του Ελληνισμού. Μας παρηγορεί ότι τούτες οι εικόνες χαράσσονται στην ψυχή μας και θα τις συντηρεί αιωνίως η μνήμη. Θάταν άδικο να μένουν αποτυπωμένες μονάχα οι φωτογραφίες. Λείψανα ιστορίας που διηγούνται τον πόνο και τα μαρτύρια. Περιδιαβαίνουμε το χώρο και βλέπουμε πλειάδα εικόνων και άλλων που δε χώρεσαν. Σου υπαγορεύει την αίσθηση να σέβεσαι την καταγωγή σου, τους συμπατριώτες σου και να κοινωνείς τα παθήματά τους. Διδάσκεσαι τις αξίες που περιέχει ο πολιτισμός σου. Μαστιγώνει τους κεμαλικούς και τους συνεργάτες τους. Φωτίζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας. Οι άνθρωποι πρέπει να σκέπτονται και να συσκέπτονται. Λυχνάρι και οδηγός μας, σ’ όσους προσπαθούν να θολώσουν το μυαλό μας. Η Πολυθεματική έκθεση λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Πιστοποιεί την εξαγωγή της βίας των κραταιών ,την ανεξάντλητη βαρβαρότητά τους και τον πρωτοφανή σαδισμό τους.. Η μημοσύνη του αναδύει αλήθειες και παραμύθια. Ηφαίστειο που ξερνά τη λάβα του. Γεύση γλυκιά στην άοσμη πραγματικότητα της λήθης και της παραπληροφόρησης.

Το ντοκουμέντα της Γενοκτονίας, συγγραφή του ίδιου, εκτίθενται σε δεκατέσσερις τόμους. Είναι έργο ζωής. Κάθε ταξίδι στο εξωτερικό και ένας τόμος. Η ψυχαγωγία του ήταν να εισχωρεί στα σκονισμένα αρχεία και να αποκρυπτογραφεί τα ντοκουμέντα που σχετίζονταν με τον ποντιακό ελληνισμό. Θέματα κλειστά για τη διπλωματία, παραμένουν ανοιχτά για την Ιστορία. Υπεύθυνη και σοβαρή στάση απέναντι στα γεγονότα της ιστορίας με αδιάσειστα στοιχεία. Φάρος ορθόκορμος στα βημόθυρα της επιστήμης ο κ. Φωτιάδης, ανυποχώρητος και απτόητος «για να λάμψει ο ήλιος πνέμα», όπως γράφει και ο Σικελιανός.

Με πλήθος βιβλίων, ελλήνων και ξένων συγγραφέων, καλύπτει όλο το φάσμα της δραστηριότητας του Ελληνισμού του Πόντου.

Η έκθεση θα διαρκεί όλο το Μάιο. ΄Ένα πλήθος σεμιναρίων, έντεκα τον αριθμό, θα πραγματοποιηθούν στη ΣΠΕ και στην επαρχία. Στις 18 Μαίου στο ΤΕΙ Σερρών θα τιμήσουν το ιστορικό ποντιακό τραγούδι καλλιτέχνες που κυριαρχούν στο καλλιτεχνικό χώρο.

«Αιώνας χρεωμένος με τόσες σκληρότητες» όπως λέει και ο Τάσος Λειβαδίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ