Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Έγκριση προγράμματος διαχείρισης αγροχημικών συσκευασιών



Εγκρίθηκε η πρόταση διαχείρισης πλαστικών αγροχημικών συσκευασιών την οποία υπέβαλλε ο Δήμος Νιγρίτας προς χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας MED.
Η πρόταση, συνολικού προϋπολογισμού 1.158.000,00 ευρώ, κατατέθηκε από το Δήμο Νιγρίτας ως κύριο εταίρο, ενώ λοιποί εταίροι είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών Κύπρου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Languedoc – Roussillon (FR), το Πανεπιστήμιο Basilicata (IT), ο Δήμος Cellamare (IT) και το Πανεπιστήμιο Lleida (ES).
Η έγκριση αυτή αποτελεί μεγάλη επιτυχία καθώς μόνο 52 από τις 447 προτάσεις που υποβλήθηκαν εγκρίθηκαν τελικά προς χρηματοδότηση.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο θα ξεκινήσει να υλοποιείται από 1/6/2010, ο Δήμος Νιγρίτας με τους λοιπούς εταίρους του θα αναπτύξουν μια ολοκληρωμένη πιλοτική εφαρμογή διαχείρισης πλαστικών αγροχημικών συσκευασιών στη Νιγρίτα και το Cellamare, αλλά και το γενικότερο σχεδιασμό ενός περιβαλλοντικά φιλικού και οικονομικά βιώσιμου μοντέλου διαχείρισης αυτών των συσκευασιών σε μεσογειακό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι ο στόχος του προγράμματος αυτού είναι ιδιαίτερα σημαντικός για όλες τις χώρες της Μεσογείου, όπου οι πλαστικές αγροχημικές συσκευασίες αποτελούν μια από τις κυριότερες μορφές περιβαλλοντικής μόλυνσης, καθώς έως σήμερα οι κοινές πρακτικές απόρριψης των συσκευασιών αυτών περιλαμβάνουν την ταφή τους ή την ανεξέλεγκτη καύση τους, με αποτέλεσμα σημαντικότατη μόλυνση εδαφών και υδροφόρου ορίζοντα καθώς και έκλυση χημικών αερίων εξαιρετικά επιβαρυντικών για την υγεία
Αν και η χρήση αγροχημικών αυξάνεται συνεχώς (20,6 τόννοι αγροχημικών καταναλώθηκαν στη Μεσόγειο το 2003), η ανακύκλωση των συσκευασιών τους εξακολουθεί να είναι μια πολύπλοκή και δαπανηρή διαδικασία, και είναι λίγα τα Ευρωπαϊκά κράτη τα οποία εφαρμόζουν πολιτικές διαχείρισης.

Έτσι, η υλοποίηση αυτού του προγράμματος θα προσφέρει τόσο στην Ελλάδα όσο και στα υπόλοιπα μεσογειακά κράτη ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των πλαστικών αγροχημικών συσκευασιών το οποίο θα είναι πιλοτικά εξακριβωμένο και εφαρμόσιμο, θέτοντας έτσι τις βάσεις για μια κοινή μεσογειακή πολιτική διαχείρισης .

1 σχόλιο:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΙΓΡΙΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ . ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΔΗΜΟΣ ΑΠ'ΟΤΙ ΔΙΑΒΑΖΩ. ΠΑΡΑΓΕΙ ΕΡΓΟ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ