Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

το Μητρώο Αγροτών


Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτής Κοζάνης, κ. Γ. Κασαπίδης και ο Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κορινθίας κ. Κ. Κόλλιας, με αφορμή το ενημερωτικό σημείωμα που παρουσίασε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το Μητρώο Αγροτών, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Το σχέδιο νόμου, έτσι όπως παραδόθηκε στη δημόσια διαβούλευση κινείται σε λάθος κατεύθυνση και αποτελεί ένα ακόμη τεκμήριο αοριστίας, προχειρότητας και ασυνεννοησίας της Κυβέρνησης.

- Το 35% ως ελάχιστο όριο αγροτικού εισοδήματος, προκειμένου να χαρακτηριστεί κανείς ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, είναι πολύ χαμηλό και θολώνει ακόμη περισσότερο τα νερά, εντάσσοντας ακόμα 200.000 στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ανάμεσά τους, “αγρότες” του Κολωνακίου, ψευτοαγρότες με εικονικά κτήματα και ανύπαρκτα αγροτικά εισοδήματα, που θα σπεύσουν να επωφεληθούν από το 35% για να φοροδιαφύγουν, να αποκρύψουν εξωαγροτικά εισοδήματα, να ασφαλιστούν σε φθηνό ασφαλιστικό φορέα και, βεβαίως, να επωφεληθούν από προνόμια που ανήκουν αποκλειστικά και μόνο σε όσους πράγματι έχουν επιλέξει τη σκληρή αγροτική ζωή.

- Αντίθετα, με το νομοσχέδιο «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις» που συζητιέται αυτή τη στιγμή, αγρότες που αντλούν το 50% των εισοδημάτων τους από άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, είναι υποχρεωμένοι να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ.

- Έτσι, πραγματικοί αγρότες, ετεροαπασχολούμενοι σε μικρές, αγροτικές επιχειρήσεις, που ζουν, εργάζονται και αναπτύσσουν με τη δουλειά τους την Ελληνική ύπαιθρο εκτοπίζονται από τον ΟΓΑ και το Μητρώο. Αγρότες που διατηρούν ελαιοτριβεία, κτηνοτρόφοι με τυροκομικές μονάδες, αγρότες που επιδοτήθηκαν μέσω ΟΠΑΑΧ για να ιδρύσουν αγροτουριστικές επιχειρήσεις, φωτοβολταϊκές μονάδες, μονάδες μεταποίησης και τυποποίησης, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Μητρώου, επειδή υποχρεώνονται να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ, ακόμα κι αν υπερκαλύπτουν το 35%.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου δεν λαμβάνει μέριμνα:

- Για το αγροτικό εισόδημα που δεν είναι σταθερό. Αν καταστραφεί η σοδειά, πώς θα καλυφθεί το 35%, όταν οι αποζημιώσεις δεν υπολογίζονται ως αγροτικό εισόδημα στην φορολογική δήλωση;

- Για τις πυρόπληκτες περιοχές, όπου οι αγρότες που απώλεσαν φυτικό και ζωικό κεφάλαια θα χρειαστούν 10 χρόνια για να αναπληρώσουν το εισόδημά τους.

- Για τον καθορισμό του χρόνου απασχόλησης σε αγροτικές δραστηριότητες. Με ποια μέθοδο θα υπολογίζεται το 30% που τίθεται ως προϋπόθεση;

- Για ιχθυοκαλλιεργητές, υδατοκαλλιεργητές και εργαζόμενους στην αλιεία, για τους οποίους δεν υπάρχει ούτε καν μνεία.

Το Μητρώο Αγροτών είναι ένα πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου και μία από τις βασικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Η εθνική αυτή ανάγκη δεν πρόκειται να καλυφθεί με πρόχειρα νομοθετήματα, γεμάτα αντιφάσεις, κενά και ασάφειες. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση επιχειρεί με πολυγλωσσία και έλλειψη συντονισμού να απαντήσει σε μείζονα ζητήματα. Χρειάζεται άλλη φιλοσοφία, χρειάζονται ουσιαστικά κριτήρια που να διαχωρίζουν τους κατ’ επίφασιν αγρότες από τον αληθινό αγρότη, όσο «μικρός» και αν είναι, που συνεισφέρει πραγματικά στην ανάπτυξη της Ελληνικής περιφέρειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ