Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Συνάντηση με Υπουργό Εθνικής Αμύνης για ΚΕΝ Νιγρίτας



Σε συνέχεια των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής Δήμου Νιγρίτας από τον Απρίλιο και με πρωτοβουλία του Βουλευτή κ. Μιχάλη Τζελέπη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12/5/2010 και ώρα 10.30 επίσημη συνάντηση της Δημάρχου κ. Αγγελικής Μήκα με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο για το θέμα του φημολογούμενου κλεισίματος του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων 563 ΤΠ Νιγρίτας.

Παρουσία των Βουλευτών κκ. Μιχάλη Τζελέπη, Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, Ευστάθιου Κουτμερίδη και Θεόφιλου Λεονταρίδη, αλλά και εκπροσώπου της τοπικής κοινωνίας των Θερμών κ. Ηλία Αχτσαλωτίδη, πρώην Προέδρου Κοινότητας Θερμών και πρώην Αντιδημάρχου Δήμου Νιγρίτας, η Δήμαρχος εξέθεσε τις ενστάσεις της για το ενδεχόμενο κλεισίματος του ΚΕΝ Νιγρίτας και μεταξύ άλλων τον αντίκτυπο που θα είχε μια τέτοια ενέργεια στην οικονομική κατάσταση των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων του Δήμου.

Ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι, παρά το γεγονός ότι αναμφίβολα θα υπάρχει σημαντική επίπτωση στις επιμέρους τοπικές κοινωνίες, το Υπουργείο είναι υποχρεωμένο να προβεί σε αναστολή λειτουργίας των περισσότερων ΚΕΝ της Ελλάδας λόγω μείωσης του αριθμού στρατεύσιμων και της διάρκειας στρατιωτικής θητείας αλλά και λόγω της επιτακτικής ανάγκης περικοπών δαπανών στην παρούσα χρονική συγκυρία. Τόνισε μάλιστα ότι σε σύνολο 35 ΚΕΝ ανά την Ελλάδα θα παραμείνουν σε πλήρη λειτουργία λιγότερα από δέκα.

Παρ’όλα αυτά, δεσμεύτηκε ότι η αναστολή λειτουργίας του ΚΕΝ δε σημαίνει παύση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, καθώς οι εγκαταστάσεις του ΚΕΝ Νιγρίτας θα εξακολουθούν να φιλοξενούν τακτικές περιοδικές εκπαιδεύσεις καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.

Επίσης, με αφορμή τη συνάντηση και σε συνέχεια πρόσφατης σχετικής επερώτησης του Βουλευτή κ. Μιχάλη Τζελέπη στη Βουλή, η Δήμαρχος έθεσε εκ νέου το θέμα διάθεσης από το Υπουργείο Αμύνης της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς (ΛΑΦ) Νιγρίτας για τη φιλοξενία του Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) Δήμου Νιγρίτας.

Η διάθεση του οικήματος της πρώην ΛΑΦ υπήρξε αντικείμενο εκτεταμένης αλληλογραφίας και συναντήσεων της Δημάρχου με την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Αμύνης από το 2007, ενώ τους τελευταίους 4 μήνες η απαίτηση από πλευράς Δημοτικής Αρχής έγινε ακόμα εντονότερη με αφορμή την απαίτηση του Στρατού για εφαρμογή της νομοθεσίας περί καταβολής μίσθιου 6% επί της αντικειμενικής αξίας, δηλαδή καταβολή μηνιαίου μίσθιου 1.700 ευρώ προκειμένου να παραχωρήσει ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο το οποίο βρίσκεται σε οικόπεδο περιουσίας Δήμου Νιγρίτας!

Ο κ. Υπουργός αναγνώρισε ότι η επιχειρηματολογία της Δημάρχου είναι βάσιμη και ότι αποτελεί κοινωνική υποχρέωση του Υπουργείου απέναντι στην τοπική κοινωνία η παραχώρηση του κτιρίου της Λ.Α.Φ.

Δεσμεύτηκε να παραχωρηθεί κατά χρήση με μηδενικό μίσθιο η Λ.Α.Φ. Νιγρίτας στο Δήμο για τη στέγαση Κ.Α.Π.Η., ενώ ο Δήμος από πλευράς του θα αναλάβει την ανακαίνιση και τη συντήρηση του κτιρίου. Για την παραχώρηση αυτή απαιτείται λήψη διυπουργικής απόφασης των κκ. Υπουργών Εθνικής Αμύνης και Οικονομικών, η οποία θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την τοπική κοινωνία καθώς αποτελεί πάγιο αίτημά της τα τελευταία χρόνια και η υλοποίησή της θα δώσει νέα πνοή στην εικόνα του κέντρου της πόλης της Νιγρίτας αλλά και στην ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων της περιοχής μας.


ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ Η ΕΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΙΓΡΙΤΑΣ

Θέμα : Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων 563 ΤΠ Νιγρίτας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα γίναμε δέκτες φημών και πληροφοριών που θέλουν να κλείνει το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων 563 ΤΠ Νιγρίτας. Από τη μέχρι σήμερα επικοινωνία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και τις απαντήσεις σας, σε ερωτήσεις βουλευτών του Ν. Σερρών προκύπτει ότι πράγματι στο πλαίσιο του επανασχεδιασμού από το Υπουργείο της λειτουργίας Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων, που επιβάλλεται με σκοπό να επιτευχθεί μείωση των οικονομικών δαπανών που επιβαρύνουν το υπουργείο με τη λειτουργία τους, για μικρή μάλιστα παρουσία στρατευμένων, υπάρχει ενδεχόμενο να κλείσει και το ΚΕΝ 563 ΤΠ Νιγρίτας.

Χωρίς να έχουμε την πρόθεση να εμπλακούμε σε ζητήματα αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων που σαφώς αποτελεί αντικείμενο της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σας ενημερώνουμε ότι το σύνολο της Τοπικής κοινωνίας αλλά και των φορέων του Νομού είναι αντίθετοι στο κλείσιμο του ΚΕΝ Νιγρίτας, το οποίο λειτουργεί από τον Ιούλιο του 1979, έχει σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, μπορεί να εξυπηρετήσει μεγάλο αριθμό στρατευμένων ενώ η θέση του αξιολογείται ως η πλέον κατάλληλη για στρατιωτική εκπαίδευση.

Γνωρίζουμε ότι η λειτουργία ενός Κέντρου Εκπαίδευσης , δεν θα φέρει την περιφερειακή ανάπτυξη που οραματιζόμαστε, η απουσία όμως τις τελευταίες τρεις δεκαετίες οποιασδήποτε ανάπτυξης στην περιοχή, καθιστά τη λειτουργία του ΚΕΝ, το μοναδικό μέσο για την διατήρηση μικρών επιχειρήσεων του εμπορικού τομέα στην περιοχή.

Με δεδομένο δε, ότι μέχρι 31/12/2003 λειτουργούσαν 17 ΚΕΝ μεταξύ των οποίων και της Νιγρίτας και στη συνέχεια δημιουργήθηκαν άλλα 16 στην περιοχή της Β. Ελλάδας και των νησιών του Αιγαίου, τα οποία σε κάθε περίπτωση επιβάρυναν τις δαπάνες του Υπουργείου, θεωρούμε ότι στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης που σχεδιάζεται, από την Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΘΑ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μεταξύ άλλων κριτήρια που αφορούν:

§ στην καταλληλότητα των υποδομών για σύγχρονη στρατιωτική εκπαίδευση,

§ στην ισοβαρή χωροταξική κατανομή ΚΕΝ στο σύνολο της χώρας,

§ στον χρόνο λειτουργίας των ΚΕΝ που στην περίπτωση της Νιγρίτας είναι τόσο μεγάλος που έχει ταυτιστεί με τη ζώσα πραγματικότητα της τοπικής κοινωνίας.

Ζώντας επί χρόνια το συνεχή μαρασμό της περιφέρειας και την απουσία ουσιαστικών πολιτικών για την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, η Τοπική κοινωνία, με το κλείσιμο του ΚΕΝ Νιγρίτας, θα δεχτεί άλλο ένα ισχυρό πλήγμα, για αυτό και είναι έτοιμη να αντιδράσει με όλες της τις δυνάμεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η όποια οριστική απόφαση σας, στο πλαίσιο του επανασχεδιασμού της λειτουργίας των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, θα γίνει με ορθολογικά & διαφανή κριτήρια.

Με εκτίμηση

Αγγελική Μήκα

Δήμαρχος Νιγρίτας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ