Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Την προστασία των Ελλήνων καπνοκαλλιεργητών


ζητά ο κ. Κουτμερίδης μαζί με άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Το κίνδυνο δραματικής μείωσης των εξαγωγών των καπνών ανατολικού τύπου επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τις Υπουργούς Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των οποίων και ο κ. Κουτμερίδης.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της κατατεθείσας Ερώτησης τον Οκτώβριο 2009, η Καναδική κυβέρνηση θέσπισε νόμο που απαγόρευσε πλήρως όλα τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στα τσιγάρα με αμερικανικό χαρμάνι, για την Παρασκευή των οποίων χρησιμοποιούνται, κατά βάση, τα ακριβά και εξαιρετικής ποιότητας καπνά ανατολικού τύπου (Μπασμάς, Κατερίνη, Ελασσόνα, Καμπά-Κουλάκ).

Με τον νόμο αυτό, απαγορεύεται ουσιαστικώς η χρήση των καπνών ανατολικού τύπου και burley στον Καναδά και συνεπώς, πλήττονται οι εξαγωγές των ελληνικών και, γενικότερα, των παραγόμενων στην Ευρωπαϊκή Ένωση καπνών όχι μόνο στη χώρα αυτή, αλλά ενδεχομένως και σε άλλες χώρες που θα ήθελαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Καναδά, χωρίς παράλληλα να προστατεύεται η δημόσια υγεία, αφού είναι γνωστό ότι όλα τα τσιγάρα είναι βλαβερά για την υγεία, είτε είναι “American blended” είτε τύπου “Virginia”.

Σημειώνεται ότι τα τσιγάρα “American blended” αντιστοιχούν στο 91% της συνολικής αγοράς τσιγάρων στην Ελλάδα και στο 70% περίπου παγκοσμίως.

Σειρά χωρών, οι καπνοπαραγωγοί των οποίων πλήττονται από την καθολική απαγόρευση των συστατικών που προβλέπει ο Καναδικός νόμος, έχουν διαμαρτυρηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (Ελβετία, Τουρκία, Μεξικό, αλλά και η Ελλάδα), αναφέροντας ότι παρόμοια μέτρα παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας που διέπει το παγκόσμιο εμπόριο.

Ταυτόχρονα σχεδόν, παρόμοια συζήτηση για την απαγόρευση των συστατικών που χρησιμοποιούνται για να παρασκευαστούν τα τσιγάρα “American blended”, διεξάγεται και στο επίπεδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Συνθήκης για τον Έλεγχο του Καπνού, καθώς επίσης και στην Ε.Ε. (Αναθεώρηση Οδηγίας 2001/37) όπου και εκεί εξετάζεται η υιοθέτηση ανάλογων με του Καναδά μέτρων, τα οποία, αν τελικώς υιοθετηθούν, θα πλήξουν ευθέως και με δραματικό τρόπο τους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές, αφού θα μειωθούν κατακόρυφα οι εξαγωγές των καπνών ανατολικού τύπου, καθώς επίσης και το λιανεμπόριο. Ακόμη δε και αν η ίδια η Ελλάδα δεν υιοθετήσει τελικά τέτοια μέτρα, υπάρχει ο κίνδυνος να το κάνουν αυτό άλλες χώρες προς τις οποίες εξάγει η Ελλάδα καπνά ανατολικού τύπου.

Από δημοσιεύματα του Ελληνικού και διεθνούς τύπου, προκύπτει ότι, στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα κληθεί η Ελληνική Κυβέρνηση να διατυπώσει τις απόψεις της για το αν συμφωνεί ή όχι με την πλήρη απαγόρευση των συστατικών που χρησιμοποιούνται στα τσιγάρα, στο πλαίσιο της Συνθήκης για τον Καπνό του Π.Ο.Υ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ. Υπουργοί Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

1. Με ποιον τρόπο προτίθενται τα ερωτώμενα αρμόδια Υπουργεία να διαφυλάξουν τα συμφέροντα και το μέλλον των ήδη βαρέως χειμαζόμενων 11.000 Ελλήνων καπνοκαλλιεργητών και των 40.000 και πλέον επίσης πληττομένων λιανοπωλητών καπνικών προϊόντων;

2. Γνωρίζουν τα αρμόδια Υπουργεία ότι, αν δεν εναντιωθούν με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο στις κυοφορούμενες αυτές εξελίξεις στο επίπεδο του Π.Ο.Υ. και της Ε.Ε. θα δοθεί χαριστικό πλήγμα στις εξαγωγές 21.000 τόνων ανατολικών καπνών ετησίως;

3. Θα ενημερώσουν τα αρμόδια Υπουργεία την Εθνική Αντιπροσωπεία για την επίσημη θέση της Ελλάδας προς τον Π.Ο.Υ. και την Ε.Ε. σχετικά με την πλήρη απαγόρευση των συστατικών στην Παρασκευή τσιγάρων Αμερικανικού τύπου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ