Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

επίσκεψη της Αμερικανίδας Γενικής Προξένου στη Θεσσαλονίκη στον ΥφΟΑΝ Μάρκο Μπόλαρη


Με τη Γενική Πρόξενο των Η. Π. Α. στη Θεσσαλονίκη κα Κάθριν Κέι συναντήθηκε ο Υφυπουργός Οικονομίας κ. Μάρκος Μπόλαρης στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Δ/ντης των Υπηρεσιών Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Αθανάσιος Κοσιώνης.

Η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ ζήτησε να ενημερωθεί για την οικονομική κρίση της χώρας. Ο κ. Μπόλαρης ανέφερε πως η κρίση προκλήθηκε από το χωρίς προηγούμενο έλλειμμα στα δημοσιονομικά της χώρας και τα μέτρα πάρθηκαν σταδιακά για την αποφυγή της χρεοκοπίας αφού τα δημοσιονομικά δεδομένα δεν ήταν γνωστά. Δήλωσε πως η αισιοδοξία για ανατροπή του κλίματος προέρχεται από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας και θα πρέπει να αξιοποιηθούν για να ξεπερασθεί η κρίση. Άλλωστε βασική μέριμνα της κυβέρνησης είναι να κινητοποιηθούμε για την ανάταση της πραγματικής οικονομίας. Οι τομείς που η χώρα μας μπορεί να δραστηριοποιηθεί είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, οι μεταφορές και η γεωργία.

Στον τομέα της γεωργίας επεσήμανε ο κ. Μπόλαρης έχουμε υποστεί μια στρατηγική ήττα εξ αιτίας της λογικής των επιδοτήσεων που επεκράτησε στη χώρα και αδρανοποίησε κάθε παραγωγική και δημιουργική δραστηριότητα. Ήρθε τώρα η ώρα για αλλαγή με ποιοτική παραγωγή και προϊόντα που θα ανταγωνίζονται τα αντίστοιχα των χωρών που επιζητούν την ποιότητα. Για να πετύχουμε την ανατροπή του προτύπου αναζητούμε συνεργασίες με οργανωτική δομή και προσανατολισμό διαφορετικό από αυτόν που ίσχυε μέχρι τώρα. Παρόμοιες παρεμβάσεις, είπε ο κ. Μπόλαρης, σχεδιάζει η κυβέρνηση και στην κτηνοτροφία. Η κα Κέι παρατήρησε πως τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα είναι περιζήτητα. Πρότεινε στον κ. Μπόλαρη να συναντηθεί με τον Διευθυντή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και να ενημερωθεί για τις δυνατότητες συνεργασίες και ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Στη συνέχεια η Αμερικανίδα Πρόξενος ζήτησε να ενημερωθεί για την «Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης» που ανήγγειλε η Κυβέρνηση με πρόσφατο Π.Δ. Ο κ. Μπόλαρης περιέγραψε την προσπάθεια σύστασης με ολοκληρωμένο τρόπο μιας κυβερνητικής δομής που θα αναλάβει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει για λογαριασμό της Κυβέρνησης την προοπτική της Πράσινης Ανάπτυξης με άξονα αναφοράς την ανταγωνιστικότητα και την ποιότητα. Τα χαρακτηριστικά της Μονάδας αυτής θα βασίζονται στις αρχές της σύγχρονης Διοίκησης με σύστημα αυτοαξιολόγησης που θα καταγράφει δείκτες επίδοσης και επίτευξης στόχων.

Στη συνέχεια της συνομιλίας η κα Κέι αναφέρθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και δήλωσε πως μια ολοκληρωμένη σιδηροδρομική σύνδεση θα αναβάθμιζε τις δυνατότητές του. Απαντώντας ο κ. Μπόλαρης είπε πως στα έργα επέκτασης του Λιμανιού περιλαμβάνεται η 6η προβλήτα και ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού. Συνεχίζοντας για τα δίκτυα μεταφοράς, ο Υφυπουργός ανέφερε πως η Εγνατία οδός άλλαξε τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή καθώς συνδέει από άκρου σε άκρο περιοχές της χώρας και την Ασία με την Αδριατική.

Στην ερώτηση της κας Κέι για την πολιτική στήριξης της βιομηχανικής παραγωγής ο κ. Μπόλαρης τόνισε πως θα πρέπει να υποστηρίξουμε τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας (Interreg , ΕΣΠΑ) πάντα στη λογική των ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ