Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Λεηλάτηση αδρευτικών δικτύων από Βουλγάρους και Καθορισμός προδιαγραφών για μεταφορά αλόγων


Ερώτηση υπέβαλε προς τους Υπουργούς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Κ. Μπατζελή και Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, ο Βουλευτής Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ηλίας Πολατίδης σχετική με την λεηλάτηση των αδρευτικών δικτύων του Νομού Σερρών από Βουλγάρους επιδρομείς. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
Την στιγμή που είναι έντονη η αγωνία των αγροτών του Νομού Σερρών για την ολοκλήρωση των εκεί κατασκευαζομένων αρδευτικών έργων, υπάρχει στην κυριολεξία μία λεηλατήσει των ήδη εν λειτουργία αρδευτικών δικτύων.
Σύμφωνα με καταγγελίες από αυτόπτες μάρτυρες αλλά και από το δείγμα των ελαχίστων, δυστυχώς, συλλήψεων της ΕΛ.ΑΣ., τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μία έξαρση επιδρομών από βουλγαρικής υπηκοότητος αθιγγάνους οι οποίοι έχουν κατακλέψει τα αρδευτικά δίκτυα αφαιρώντας χαλκοσωλήνες, χάλκινες βάνες, γεννήτριες κ.λπ. Τα αντικείμενα αυτά τα περνούν ελεύθερα και χωρίς τον παραμικρό έλεγχο από το τελωνείο του Προμαχώνος.
Για τον λόγο αυτό μάλιστα πραγματοποιήθηκε και έκτακτη σύσκεψι των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) με την Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων (ΥΕΒ) Σερρών όπου εξετάσθηκε το μέγεθος του προβλήματος και εκδηλώθηκε η αγωνία και αγανάκτηση των αγροτών, η οποία σημειωτέον οξύνεται ιδιαιτέρως και δικαιολογημένως και λόγω των υπολοίπων προβλημάτων που μαστίζουν τον κλάδο στον Νομό.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1. Τι προτίθεσθε να πράξετε για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος την στιγμή που μόλις μετά ένα μήνα λειτουργίας του διασυνοριακού Κέντρου Επαφής στον Προμαχώνα διαφαίνεται η παταγώδης αποτυχία του;
2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αποκατάσταση των ζημιών;

Ερώτηση υπέβαλε προς τους Υπουργούς, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππα καί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Κ. Μπατζελή, ο Βουλευτής Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ηλίας Πολατίδης σχετική με τόν καθορισμό προδιαγραφών απαιτήσεων και διαδικασιών πιστοποίησης των ρυμουλκουμένων μεταφοράς αλόγων. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
Ένα πρόβλημα που υφίσταται στην Ελλάδα και καταγγέλλουν ενδιαφερόμενοι πολίτες είναι η παντελής απουσία κανονισμών και προδιαγραφών σε ό,τι αφορά την νόμιμη μεταφορά αλόγων από το ένα μέρος στο άλλο. Να σημειωθεί ότι ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχει σχετική νομοθεσία, στην χώρα μας (χώρα μέλος της Ε.Ε.) όχι μόνο δεν υπάρχουν κανονισμοί για τα ρυμουλκούμενα (τρέϊλερ) μεταφοράς αλόγων αλλά και για τα φορτηγά τα οποία μεταφέρουν άλογα και κυκλοφορούν με ελληνικές πινακίδες. Και αυτό διότι στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία φορτηγών μεταφοράς αλόγων με ελληνικές πινακίδες!
Στην πράξη οι μεταφορές διεξάγονται με εξαιρετική δυσκολία και με ένα παράλογο και αντενδεικνυόμενο για μία πολιτισμένη χώρα καθεστώς όπου οι οδηγοί των ρυμουλκουμένων και φορτηγών ή δέχονται κλήσεις από την τροχαία εξ αιτίας σχετικής νομοθεσίας η οποία αντιμετωπίζει τα άλογα ως «πράγματα»(!) ή σε άλλες περιπτώσεις γίνεται από τα αρμόδια όργανα επίκληση προπολεμικών νόμων που αφορούν γενικότερα την μεταφορά εμβίων όντων!
Λαμβανομένου υπ’ όψιν του ανωτέρω τραγελαφικού νομικού αλλά και εν τοίς πράγμασι καθεστώτος όπως και του ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει στην Πατρίδα μας μία προώθηση της αθλητικής και της ελεύθερης ιππασίας η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, του αγροτοτουρισμού και του τουρισμού τεσσάρων εποχών.
Δεδομένου ακόμη ότι όπως ισχυρίζονται οι καταγγέλλοντες ενδιαφερόμενοι υπήρχε απουσία επαρκούς θεσμικού πλαισίου και σε γενικότερα θέματα που άπτονται του αγροτουρισμού, εναλλακτικού τουρισμού κ.λπ.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν έτσι ώστε να δοθούν λύσεις στα ανωτέρω ζητήματα, λύσεις οι οποίες θα βοηθήσουν την τουριστική ανάπτυξη της Πατρίδος μας και συνεπώς και την χειμαζομένη οικονομία της;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ