Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΟΥΝ, ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ


Από τον Αθανάσιο Μασλαρινό.

Όταν λείπει το όραμα και η ψυχή, τότε ικανοποιείσαι με μπαλώματα λίγων χιλιομέτρων.

Φαίνεται πως σ΄ αυτόν τον ευλογημένο τόπο κάποιοι δεν βλέπουν την πραγματικότητα ή για δικούς τους λόγους δεν θέλουν να τη δουν. Φαίνεται επίσης πως ορισμένοι, όταν τους λένε την αλήθεια, νομίζουν ότι τους κυνηγούν φαντάσματα.
Ένας από αυτούς είναι και ο νομάρχης Σερρών Στέφανος Φωτιάδης, ο οποίος με μακροσκελή παρέμβασή του στον τοπικό τύπο, προσπαθεί να πείσει, πρώτα τον εαυτό του και μετά τους πολίτες, για το έργο που νομίζει ότι κάνει. Αναφέρει δε μεταξύ άλλων ότι κάποιοι θέλουν να εκμηδενίσουν το, έτσι και αλλιώς, σχεδόν ανύπαρκτο έργο του, με βάση τους οικονομικούς προϋπολογισμούς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών.
Δεν διστάζει μάλιστα, να παραθέσει μια σειρά ασφαλτικών εργασιών στον οδικό άξονα Κερδυλλίων – Νιγρίτας.
Αντί να σεμνύνεται και να ζητά συγγνώμη από τους κατοίκους, επιπλήττει όποιον τολμάει να του θυμίζει τα κακώς κείμενα της ως τώρα νομαρχιακής θητείας του.
Ευτυχώς, ο Στέφανος Φωτιάδης δεν κινείται στον δρόμο Κερδυλλίων – Στρυμονικού (ούτε μάλλον και στο υπόλοιπο επαρχιακό οδικό δίκτυο). Δυστυχώς όμως, αυτό δεν συμβαίνει για τις 30.000 κατοίκους της επαρχίας Βισαλτίας, οι οποίοι διανύουν καθημερινώς πολλά χιλιόμετρα.
Ένας δρόμος που έγινε τα έτη 1964-1966 με υποδομές και προδιαγραφές εκείνης της εποχής συνεχίζει να εξυπηρετεί, σήμερα ακόμη, τους Σερραίους με τα χιλιάδες πλέον οχήματά τους.
Αντί ο νομάρχης να διεκδικήσει την ένταξη όλου του οδικού άξονα από το Στρυμονικό ως τα Κερδύλλια στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο αρκέστηκε σε ότι πέτυχε η προηγούμενη νομαρχιακή αρχή, να ενταχθεί δηλαδή μόνο ο μισός δρόμος από το Στρυμονικό ως τη Νιγρίτα. Στην προκειμένη περίπτωση, ενώ ο «ασθενής» χρειάζεται εγχείρηση εμείς του δίνουμε «ασπιρίνες».
Θα πρέπει να εξηγήσει ο κ. Φωτιάδης τι έκανε γι αυτόν τον δρόμο που πρώτο μέλημά του, όταν ανέλαβε, ήταν να ακυρώσει την κάθετη οδό από το ΕΣΥ Νιγρίτας προς την περιφερειακή, αναγκάζοντας τα ασθενοφόρα που κινούνται δυτικά και βόρεια να διασχίζουν την πόλη της Νιγρίτας.
Θα πρέπει να πει τι γίνεται με τις διασταυρώσεις όπου κάθε λίγο και λιγάκι έχουμε ατυχήματα, ακόμη και θανατηφόρα, όπως στην Ανθή, στο Πατρίκι, στο Σιτοχώρι, στην Ευκαρπία, κ.ά. Μπορεί να διαπιστώσει πως είναι το οδόστρωμα: Ευκαρπία – Τράγιλος, Καστανοχώρι – Δάφνη – Λευκότοπος, Πατρίκι – Αχινός – Ίβηρα, Πατρίκι – Θερμά, Τερπνή – Αγία Παρασκευή – Σησαμιά, Δημητρίτσι – Άμπελοι, Λιβαδοχώρι – Παλιά Εθνική Οδό. Μπορεί να ρωτήσει τους κατοίκους, αφού με τόσο στόμφο ανακοίνωσε το «παρατηρητήριο οδικής ασφάλειας», το οποίο λειτουργεί μόνο στα χαρτιά, τι συμβαίνει όταν συναντιόνται δύο νταλίκες ή δύο αγροτικά μηχανήματα.
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει γιατί η αλλαγή των υπεύθυνων αντινομαρχών δεν έχει συνέχεια στο έργο.
Τολμά και συγκρίνει το ποσό που διατέθηκε το 2006 (900.000,00 ευρώ) κι επαίρεται ο Στέφανος Φωτιάδης ότι το 2007 διετέθησαν πιστώσεις 1.000.000,00 ευρώ, όταν όλοι γνωρίζουν ότι η νομαρχία έχει προϋπολογισμούς πενταπλάσιους από τα προηγούμενα χρόνια. Άλλα τόσα επένδυσε το 2008 για ασφαλτικές παρεμβάσεις και θα διατεθούν 3.550.000, ευρώ για το 2009. Σύνολο δηλαδή 5.550.000,00 ευρώ. Κανείς δεν αρνείται ότι αυτή είναι μια προσπάθεια. Θα πρέπει όμως να πει στο Σεραϊκό λαό τι έχουν γίνει τα υπόλοιπα περίπου 33.000.000,00 ευρώ (11 δις 200 εκ. δραχμές), που ήταν ο συνολικός προϋπολογισμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών αυτά τα τρία χρόνια. Πού πήγαν τόσα! χρήματα;
Θα πρέπει επίσης να δώσει εξηγήσεις πότε θα τελειώσει η περιβόητη διαβούλευση του επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης του νομού Σερρών, που ξεκίνησε από το Νοέμβριο του 2008, και γιατί ξόδεψε 175.000,00 ευρώ (60.000.000 δραχμές) - αυτός ένας έμπειρος στην αυτοδιοίκηση και με πρόγραμμα για το νομό - για ένα σχέδιο, το οποίο θα είναι (αν είναι) έτοιμο στη λήξη της θητείας του, όταν ο κ. Φωτιάδης εγκαταλείπει τη νομαρχία. Μήπως είναι ένα δείγμα γραφής της διοίκησης Φωτιάδη και για το που πηγαίνουν τα χρήματα της Ν.Α. Σερρών;

Εμείς καλοπροαίρετη κριτική κάνουμε. Θα κρατήσουμε ωστόσο μία από τις δηλώσεις του Προέδρου Αχλαδοχωρίου Σταύρου Τερζή που είπε: «ντρέπομαι για τις γέφυρες του χωριού μου» συμπληρώνοντας πως όταν λείπει το όραμα και η ψυχή, τότε ικανοποιείσαι με μπαλώματα λίγων χιλιομέτρων.

Ο Αθανάσιος Μασλαρινός είναι νομαρχιακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ