Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Ανακοίνωση ΔΕΥΑΝ για τις αμοιβές Δ.Σ.

Με αφορμή τα όσα δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στον έντυπο και τηλεοπτικό Τύπο σχετικά με τη λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. και κυρίως τις αμοιβές του Διοικητικού της Συμβουλίου, θεωρώ υποχρέωση ως Πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης να ενημερώσω τους πολίτες της Νιγρίτας για τα κάτωθι, προκειμένου να μην αιωρούνται ψευδείς εντυπώσεις και κακόβουλες κριτικές οι οποίες ενδεχομένως εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.
· Σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία (άρθρο 3 του Ν. 1069/1980 (ΦΕΚ Α-191) «Περί κινήτρων δια την ίδρυσιν Επιχειρήσεων Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως», όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 1 άρθρου 6 Ν. 2307/95-ΦΕΚ Α’ 113 , παρ. 11 αρ. 13 Ν. 2503/97-ΦΕΚ Α’ 107, παρ. 8,9 άρθρου 8 του Ν. 2839/2000) ο Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α. δεν δικαιούται αποζημίωση παράστασης αν είναι Δήμαρχος. Επίσης, η αποζημίωση των μελών, του εισηγητή και γραμματέα του Δ.Σ. της επιχείρησης καθορίζεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος του ποσού που εισπράττουν τα μέλη του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου του οικείου δήμου ή κοινότητας ως αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου. (65€ συμπεριλαμβανομένων και κρατήσεων 23,6% ανά συνεδρίαση). Τέλος, ο Αντιπρόεδρος δεν δικαιούται αποζημίωση, εκτός αν εκδώσει εισήγηση το Διοικητικό Συμβούλιο με την οποία ορίζεται ως θέση πλήρους απασχόλησης και καθοριστούν οι αρμοδιότητες και το ύψος της αμοιβής του.
Με βάση τα προαναφερθέντα, σας επισημαίνουμε ότι ουδέποτε τέθηκε σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΝ θέμα με αντικείμενο την αποζημίωση παράστασης της Προέδρου, του Αντιπροέδρου και των μελών του Δ.Σ.. Αντίθετα, σε τακτική Συνεδρίαση του Δ.Σ. και στο πλαίσιο συζήτησης του Προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων 2008, αποφασίστηκε ομόφωνα να μην καταβάλλονται στα μέλη του Δ.Σ. αποζημιώσεις παράστασης για συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβούλιου, γεγονός που αποδεικνύεται ευκολότατα από την ανάγνωση του προϋπολογισμού.
Επειδή κατά τη διάρκεια του δελτίου ακούστηκαν από τρίτους διάφορες κακοήθειες περί αποζημίωσης Δημάρχου σε άλλες Δημοτικές Επιχειρήσεις, σας καλώ να εξετάσετε τα πρακτικά και τους προϋπολογισμούς οποιασδήποτε Δημοτικής Επιχείρησης για να διαπιστώσετε αν έχω λάβει έστω και ένα ευρώ αποζημίωσης ως Πρόεδρος.

Σε αναφορές του Δημοτικού Συμβούλου Παύλου Αραμπατζή, ότι δεν έχει συζητηθεί σε συνεδρίαση του Δ.Σ. η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΝ, σας ενημερώνουμε ότι για την τιμολογιακή πολιτική υπήρξε ομόφωνη απόφαση των μελών του ΔΣ της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. (Απόφαση αριθ. 6/2009) στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 26/6/2009 καθώς και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νιγρίτας (Απόφαση αρ. 230/2009) η οποία ελήφθη στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε 28/8/2009, σύμφωνα με το άρθρο Άρθρο 23 και 25 του Ν. 1069/1980 (ΦΕΚ Α-191) «Περί κινήτρων δια την ίδρυσιν Επιχειρήσεων Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως». Αναγνωρίζω ως ελαφρυντικό στην ελλιπή μνήμη του κ. Αραμπατζή το γεγονός ότι απουσίαζε από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, αλλά εκπλήσσομαι με το γεγονός ότι δε θυμάται καν το περιεχόμενο της πρόσκλησης η οποία του είχε επιδοθεί νομίμως αρκετές ημέρες πριν τη συνεδρίαση, καθώς και το ότι δεν μπήκε στο κόπο να ενημερωθεί για τα όσα αποφασίστηκαν. Λαμβάνοντας δε τη γενική οικονομική κατάσταση αλλά και τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Δημοτικής αρχής, στην τιμολογιακή πολιτική δεν υπήρξαν αυξήσεις στα τέλη ύδρευσης αποχέτευσης. Επιλέχθηκε ένα μοντέλο τιμολόγησης που αυξάνει την χρέωση σε σχέση με την κατανάλωση επιβραβεύοντας με αυτό τον τρόπο τους πολίτες που με τη στάση τους συμβάλλουν στη εξοικονόμηση νερού και στη διατήρηση του υδάτινου δυναμικού. Παράλληλα, όπως είχε αποφασιστεί και από το Δήμο Νιγρίτας το από τις 1/1/2008 εκδίδεται ειδικό μειωμένο τιμολόγιο για τις υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης σε ποσοστό 50% για τα Άτομα με αναπηρία και τους πολύτεκνους, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο ειδικές ομάδες του πληθυσμού μας.
Τέλος θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΝ συγκροτήθηκε σε σώμα στις 6/2/2009, μετά τη δημοσίευση της σύνθεσης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΝ στο υπ’ αριθμ. 35/Β/16-1-2009 ΦΕΚ.
Από τις 6/2/2009 μέχρι και σήμερα το ΔΣ έχει συγκληθεί σε 3 τακτικές συνεδριάσεις και σε διάφορες άτυπες ενημερωτικές συνεδριάσεις καθώς καθ’ όλο αυτό το διάστημα η Δ.Ε.Υ.Α. βρισκόταν υπό οργάνωση και γινόταν οι πρώτες απαραίτητες ενέργειες για την προετοιμασία της προκειμένου να είναι έτοιμη να παρέχει αποτελεσματικές και αξιόπιστες υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι σκοπός της Δημοτικής αρχής και της ηγεσίας του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΝ είναι να καταστήσουμε τη Δ.Ε.Υ.Α.Ν. μία σύγχρονη επιχείρηση που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την εκάστοτε δημοτική διοίκηση προς όφελος των δημοτών.
Στόχοι μας είναι :
· Η διοικητική λειτουργία χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και λήψη αποφάσεων με βάση την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.
· Η Διαφάνεια στην οικονομική λειτουργία που απορρέει από τη θεσμική υποχρέωση δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της επιχείρησης.
· Η Εξασφάλιση χρηματοδότησης έργων που θα συμβάλλουν στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ήδη πετύχαμε την έγκριση πρότασης ύψους 900.000,00 ευρώ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την υλοποίηση της πράξης : «Εγκατάσταση συστήματος τηλε-ελέγχου – τηλεχειρισμού για την παρακολούθηση ποιότητας – ποσότητας πόσιμου νερού» (Ε.Π. Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013), ένα σημαντικότατο έργο που συμβάλλει στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΗΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ