Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΟΣΧΑΣ (17-20/3/10)

ΜΙΤΤ (Μoscow International Tourism and travel) and MEET θα προσθέταμε
εμείς.
ΜΙΤΤ στο όνομα και ΜΕΕΤ στην ουσία. Ένα χρονικό και τοπικό σημείο αναφοράς του διεθνούς τουρισμού, στην καρδιά της Ρωσίας, στην καρδιά της Μόσχας, αυτής της πολυπολιτισμικής πρωτεύουσας, που αποτελεί τον ομφαλό της Γης. Μια ευκαιρία διεθνών συναντήσεων και σύναψης επαγγελματικών συμφωνιών, απ’τις οποίες πολλά ελπίζει η Ελλάδα, η οποία κατά γενική ομολογία αποτελεί τον favorite destination για τους Ρώσους, για τους Ρώσους των δυο επιπέδων, του υψηλού που προτιμά δημοφιλείς προορισμούς της χώρας μας και ενός μέσου, από το οποίο μπορούμε, όλοι οι υπόλοιποι προορισμοί της Ελλάδας, να ελπίζουμε. Κάπου εκεί είμαστε και εμείς, κάπου εκεί είναι και ο νομός μας, που ελπίζει σε συνιστώσες του τουρισμού, πέρα από το μοντέλο Sun Sea Sand, σε συνιστώσες που έχουν να κάνουν με την εναλλακτική πρόταση, που ακούει στο όνομα του Θρησκευτικού, του ιαματικού του αθλητικού τουρισμού και όχι μόνο.
Συμμετοχές απ’όλο κυριολεκτικά τον κόσμο στην έκθεση, κρατικές και ιδιωτικές. Ένα σχολείο του τουρισμού για απόκτηση τεχνογνωσίας, ένα σχολείο οργάνωσης.
Μεγαλειώδης η παρουσία της Ελλάδας, που ήταν φέτος η «τιμώμενη χώρα». Εντυπωσιακή και η συνέντευξη της Υφυπουργού «Πολιτισμού, Τουρισμού και σπορ» κ. Άντζελας Γκερέκου την πρώτη μέρα, που ήταν και τα εγκαίνια του περιπτέρου του ΕΟΤ, μέσα από την οποία απαντήθηκαν ερωτήσεις των Ρωσικών και όχι μόνο μέσων ενημέρωσης του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.
Κυρίαρχο ερώτημα η Visa, που ταλανίζει των εν δυνάμει Ρώσο τουρίστα. Οσονούπω θα μετατραπεί σε multivisa (6 μήνες ή 1 χρόνος) και εντείνονται οι προσπάθειες της χώρας μας για πλήρη άρση της.
Πολλοί οι επισκέπτες, επαγγελματίες και ευρύ κοινό, του περιπτέρου του ΕΟΤ και του δικού μας stand, που ήταν μια καλαίσθητη γωνία στον ευρύτερο χώρο του ΕΟΤ. Αξιέπαινη και ουσιαστική η συνδρομή των δυο εξωτερικών συνεργατών της Νομαρχίας, οι οποίοι με την γνώση άπταιστα της Ρωσικής γλώσσας, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, στην ενημέρωση των επισκεπτών μας. Όλο το έντυπο και ηλεκτρονικό προωθητικό τουριστικό υλικό μας ήταν μεταγλωττισμένο στη Ρωσική γλώσσα.
Η Ρωσική τουριστική αγορά είναι μια αλματωδώς αναπτυσσόμενη αγορά, που αξίζει τον κόπο κάποιος να «ποντάρει»,μια τεράστια αγορά, που έχει απαιτήσεις. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια, συνέχεια και συνέπεια και προπάντων θέληση των πάσης φύσεως επιχειρηματιών.
Τι άραγε προσδοκά, θάλεγε κανείς, ο νομός μας απ’αυτό το πληθυσμιακό μεγαθήριο των 20 εκατομμυρίων μόνο στη Μόσχα.
Τίποτα δεν πρέπει να μηδενίζεται, ποτέ δεν πρέπει να ακυρώνεται η προσδοκία και προπαντός η υπομονή και επιμονή. Είδαμε Ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες και tour operators να δίνουν βροντερό παρών στην έκθεση για να «προμοτάρουν»και στηρίζουν το «προϊόν» τους, τους είδαμε να συνομιλούν και να κλείνουν συμφωνίες με πλήρη «πακέτα» και με όρους κόστους των προγραμμάτων. Πού ήταν οι δικοί μας; Και μην πεί κανείς μεμψιμοιρώντας σκωπτικά τι θέλουν οι Σέρρες στη Μόσχα. Οι Σέρρες, επειδή πιστεύουν στο τουριστικό προϊόν τους, που είναι πλέον ώριμο, θέλουν πολλά, βάζουν τον πήχυ ψηλά, θέλουν τη συνδρομή των επαγγελματιών του τουρισμού. Η Νομαρχία ξοδεύει γι’ αυτούς χρήματα με απόλυτο σεβασμό στο Δημόσιο χρήμα, η Νομαρχία δίνει το βήμα και την ευκαιρία για τις επαγγελματικές τους επαφές, πιστεύοντας ότι η προσπάθεια είναι καλύτερη από το τίποτα, πιστεύοντας ότι ο incoming τουρισμός είναι συναλλαγματοφόρος και συνεπώς πολύτιμος.
Ήδη, με το «Μνημόνιο Συνεργασίας» που υπεγράφη πριν μερικούς μήνες μεταξύ της ΝΑ Σερρών και του «Γραφείου Προσκυνηματικού Τουρισμού» του Πατριαρχείου της Μόσχας, κατορθώσαμε να συμπεριληφθεί και ο νομός μας, για ένα επταήμερο πακέτο επίσκεψης, στο ετήσιο εκδρομικό πρόγραμμα του ως άνω Γραφείου. Αναμένουμε και ελπίζουμε.
Με την ευκαιρία της έκθεσης έγιναν επαφές με διάφορους tour operators που διακινούν μαζικό τουρισμό στην Ελλάδα, επικαιροποιήθηκε το «Μνημόνιο Συνεργασίας» σε συνάντηση με το Δ/ντή του παραπάνω Γραφείου Προσκυνηματικού Τουρισμού, ο οποίος προσκλήθηκε επίσημα στο νομό μας, για φιλοξενία, ώστε δια ζώσης να γνωρίσει το «Τουριστικό ανάγλυφο» του νομού μας. Ακόμη, έγινε επαφή με το «Οικολογικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας» (4500 σπουδαστές) με θέματα στην agenda: Οργάνωση οικολογικού συνεδρίου, διαπανεπιστημιακές συνεργασίες με το ΤΕΙ Σερρών σε θέματα οικολογίας, ανταλλαγές φοιτητών κ.λ.π.
Η παρουσία της Νομαρχίας στην έκθεση συνδυάσθηκε και με την παρουσία του ΕΒΕ Σερρών, το οποίο με τον εκπρόσωπό του, Αντιπρόεδρο κ. Αθ. Καλαϊτζή, έκανε επαφές με το Επιμελητήριο της Μόσχας για την υπογραφή «Μνημονίου Συνεργασίας» και οργάνωση επιχειρηματικών επαφών B to B (Business to Business) στη Μόσχα τον Μάϊο του 2010. Ακόμη έκανε επαφές με μεγαλοεπιχειρηματίες της Μόσχας για την εξεύρεση και μίσθωση χώρου, ως εκθεσιακού Σερραϊκών προϊόντων. Ακόμη έκανε επαφές με το επιμελητήριο και επιχειρηματίες του νομού Tambov, 480 Km βόρεια της Μόσχας.
Σ’όλες τις παραπάνω επαφές, τόσο τις καθαρά τουριστικές, όσο και επιχειρηματικές, παρών ήταν ο Αντ/ρχης Βασ. Χρυσανθίδης, ο οποίος με το θεσμικό του ρόλο, πέραν από το πολιτικό κύρος με το οποίο περιέβαλλε τις συναντήσεις, με τις τοποθετήσεις του, με το θετικό και πρακτικό τρόπο αντιμετώπισης όλων των θεμάτων της ατζέντας και με τη λογική των γρήγορων λύσεων και της μη συσσώρευσης εκκρεμοτήτων, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων παρέμβασης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, έπαιξε καταλυτικό ρόλο κερδίζοντας και τις εντυπώσεις όλων των συνομιλητών του και την ουσία.
Αξιέπαινη η προσπάθεια του ξενοδοχείου «ΑΓΝΑΝΤΙΟ»- Σιδ/στρο, που με δυο εκπροσώπους του, τους αδελφούς Θ. και Γ. Θολιώτη, έκανε την προσπάθειά του.
Τον κ. Βασ. Χρυσανθίδη, Αντ/ρχη Τουρισμού και Πολιτισμού, που ήταν επικεφαλής της Νομαρχιακής Αποστολής, συνόδευσε ο Πρ/νος τουρισμού της ΝΑ Σερρών κ. Χρ. Σύρπας, ο οποίος είχε την ευθύνη της προεργασίας και της οργάνωσης της παρουσίας της Νομαρχίας μας στην παραπάνω έκθεση τουρισμού.
Την οργάνωση των συναντήσεων είχαν οι εξωτερικοί συνεργάτες της Νομαρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ