Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Εγκαίνια νεοσύστατου «Κέντρου Επαφής» στον Προμαχώνα Σερρών



Σε δήλωσή της η κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Βουλευτίνα Ν. Σερρών αναφέρει:

«Με την παρουσία του κ. Χρυσοχοϊδη, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, εγκαινιάζεται στον Προμαχώνα το «Κέντρο Επαφής», που έχει ως σκοπό την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Βουλγαρίας για την καταπολέμηση της διασυνοριακής εγκληματικότητας.
Για να φθάσουμε στο σημερινό γεγονός – ιστορικής σημασίας ημέρα και για τις δύο γείτονες χώρες εργάστηκαν πολλοί. Ήδη από το 2008, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με τον αντίστοιχο Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας κ. Petkov είχαν θέσει τις προτεραιότητες.
Η πρώτη αφορούσε τη συνεργασία στο πλαίσιο SCHENGEN, η δεύτερη μετά από πρόταση της γείτονας χώρας το 2006, αφορούσε τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου επαφής τελωνειακών και αστυνομικών αρχών για την ασφάλεια των συνόρων και για την καταπολέμηση ιδίως του διασυνοριακού εγκλήματος και κυρίως της λαθρομετανάστευσης, που θα λειτουργούσε στον Προμαχώνα και η τρίτη την επικαιροποίηση της αστυνομικής συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αξιοποιηθεί όλο το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Είχε αποφασισθεί υπό την επίβλεψη των δύο αρμοδίων Υφυπουργών σε συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της κάθε χώρας, να προετοιμαστούν οι σχετικές συμφωνίες, και να υπογραφούν και να κυρωθούν από τα αντίστοιχα Κοινοβούλια.
Στη δήλωση του ο Υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας είχε επισημάνει τότε: ‘‘Ο έλεγχος σε ένα σταθμό θα είναι μεγάλη ανακούφιση για τους πολίτες και των δύο χωρών και παράλληλα με αυτό θα τηρούνται και όλα τα μέτρα ασφαλείας. Με το μέχρι σήμερα ισχύον σύστημα, η εξυπηρέτηση ενός αυτοκινήτου διαρκεί 15-20 λεπτά, ενώ με την εφαρμογή του κοινού σταθμού αυτός ο χρόνος θα μειωθεί στα 2-3 λεπτά, γεγονός που θα φέρει μεγάλη ανακούφιση στους τουρίστες και στους πολίτες των δύο χωρών που επισκέπτονται την άλλη’’.
Σήμερα με τα εγκαίνια του Κέντρου Επαφής ξεκινά μια νέα μορφή συνεργασίας των υπηρεσιών των δύο χωρών. Αστυνομικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής θα ανταλλάσουν πληροφορίες για θέματα όπως η παράνομη μετανάστευση, το λαθρεμπόριο, η εμπορία ανθρώπων, η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, η εμπορία βρεφών, η παραχάραξη και κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων και ταξιδιωτικών εγγράφων και ο έλεγχος της κυκλοφορίας κλαπέντων οχημάτων.
Προβλεπόταν επίσης η διαδικασία πραγματοποίησης συνοριακών ελέγχων στην οδική αλλά και σιδηροδρομική κυκλοφορία. Σήμερα οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται στον Προμαχώνα και σε ότι αφορά των έλεγχο των αμαξοστοιχιών θα πραγματοποιείται στα Κούλατα.
Είναι περιττό να αναφέρουμε το ρόλο και η σημασία των πρωτοβουλιών και των ενεργειών που έχουν γίνει ως σήμερα. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να τονισθεί ότι όλα τα έργα ανήκουν και είναι σε όφελος του Ελληνικού Λαού και είναι απαραίτητο να υπάρχει συνέχεια στη λειτουργία του κράτους, όπως και η ανάλογη αναγνώριση αντίστοιχου έργου όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ