Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ κ. ΒΛΑΧΟΥ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΕΡΡΑΙΩΝ:
“Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ κ. ΒΛΑΧΟΥ ΛΟΓΩ
ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ”
(από 2.280.000 € σε 4.490.000 €)”

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010 κι ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν “Οι πίνακες χρεών του Δήμου Σερρών έτους 2009”.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Σερρών Πέτρος Αγγελίδης στη σύντομη τοποθέτησή του τόνισε, ότι η συζήτηση για θέματα που έχουν σχέση με την οικονομική κατάσταση του Δήμου, είτε πρόκειται για τους πίνακες χρεών, είτε για τον ισολογισμό, είτε για τον προϋπολογισμό, δεν έχει πλέον κανένα ενδιαφέρον, κανένα νόημα και έχει καταντήσει ανούσια, διότι σε κάθε τέτοια συζήτηση οι διαπιστώσεις που διατυπώνονται και τα συμπεράσματα που εξάγονται είναι τα ίδια, δηλαδή η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου, χωρίς να υπάρχει η πολιτική βούληση εκ μέρους της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Συνεχίζοντας είπε, ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που προσκόμισε η οικονομική υπηρεσία στον πίνακα χρεών του έτους 2009, τα χρέη του Δήμου στο τέλος του 2009 ανήλθαν σε 4.489.312,77 €, ενώ υπενθύμισε, ότι τα χρέη του Δήμου στο τέλος του έτους 2006 ήταν 2.280.162,59 €.
Ο κ. Αγγελίδης επεσήμανε, ότι η δημοτική αρχή στα τρία χρόνια της δημαρχιακής της θητείας διπλασίασε τα χρέη του Δήμου, λόγω κακοδιαχείρισης των οικονομικών. Παρέλαβε χρέη ύψους 2.280.162,59 €, τα οποία στο τέλος του έτους 2009 ανήλθαν σε 4.489.312,77 €.
Ο επικεφαλής της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων υπογράμμισε, ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου θα μπορούσε να είχε βελτιωθεί, αν η δημοτική αρχή δεν διαχειριζόταν τα οικονομικά του Δήμου “χύμα” και περιστασιακά, αλλά βάσει ενός σχεδίου, που θα περιλάμβανε μια δέσμη οικονομικών μέτρων άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων, με στόχο τη σταδιακή εξυγίανση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου, κάτι που πρότεινε η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων από την αρχή αυτής της δημαρχιακής θητείας, αλλά δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν το αποδέχθηκε, με αποτέλεσμα το διπλασιασμό των χρεών και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου.
Ολοκληρώνοντας ο κ. Αγγελίδης προέτρεψε τη δημοτική αρχή να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συγκράτηση των δαπανών, στους τελευταίους αυτούς επτά μήνες που απομένουν μέχρι τις δημοτικές εκλογές, για να μην αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα χρέη, με οδυνηρές συνέπειες στη λειτουργία του Δήμου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε πολλές συζητήσεις για την οικονομική κατάσταση του Δήμου, η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων έχει επανειλημμένως επισημάνει, ότι η κακοδιαχείριση των οικονομικών του Δήμου οφείλεται στο γεγονός, ότι πραγματοποιούνται περισσότερα έξοδα από τα έσοδα που έχει ο Δήμος, ότι έγιναν και γίνονται δαπάνες οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί και έχουν αναφερθεί ενδεικτικά κάποια παραδείγματα όπως:
Παράδειγμα 1ον) Η Δημοτική αρχή κατέβαλλε σε αξιότιμο και αξιόλογο καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Α.Π.Θ. το ποσό των 35.000 € για να προσφέρει κάποιες υπηρεσίες στο Δήμο. Παρόλο που επανειλημμένως ζητήσαμε από το Δήμαρχο και τη Δημοτική αρχή να μας παρουσιάσουν τις υπηρεσίες που προσέφερε ο εν λόγω καθηγητής έναντι 35.000 €, δυστυχώς η Δημοτική αρχή ποτέ δεν παρουσίασε τις υπηρεσίες αυτές, ίσως γιατί δεν υπάρχουν. Και σα να μην έφτανε η συνεργασία του Δήμου με τον αρχιτέκτονα καθηγητή του Α.Π.Θ., η δημοτική αρχή προσέλαβε ακόμη έναν Σερραίο αρχιτέκτονα, για ειδικό σύμβουλο του Δήμου, αμειβόμενο με 2.370 ευρώ το μήνα.
Παράδειγμα 2ον) Ο Δήμαρχος προσέλαβε ειδικούς συμβούλους (τρείς) και γραμματείς (δύο), που κοστίζουν στο Δήμο πάνω από 100.000 € το χρόνο. Το τελευταίο έτος της δημαρχιακής θητείας ο Δήμαρχος επιτέλους κατάλαβε, ότι ήταν λάθος αυτές οι αποφάσεις του, μετά από τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας και προέβη σε διορθωτικές κινήσεις.
Παράδειγμα 3ον) Ενώ ο Δήμος έχει χρέη προς την αγορά και στους ελεύθερους επαγγελματίες και η Δημοτική Αρχή ήθελε να επιβαρύνει με δάνεια 4,5 εκ. € το Δήμο και τους δημότες για την αποπληρωμή αυτών των χρεών, ο Δήμαρχος αγόρασε καινούργιο αυτοκίνητο αξίας 45.000 €.
Παράδειγμα 4ον) Η δημοτική αρχή μετέφερε τις υπηρεσίες της πολεοδομίας του Δήμου σε ιδιόκτητο κτίριο και πληρώνει ο Δήμος Σερρών ενοίκιο 1.800 € το μήνα, ενώ μπορούσε να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ για ενοίκιο, αν μετέφερε την πολεοδομία στο κτίριο του πρώην Ορφανοτροφείου Θηλέων επί της οδού Βενιζέλου.
Παράδειγμα 5ον) Οι πρώην Δημοτικές επιχειρήσεις, όπως είχε προτείνει η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων, θα έπρεπε να είχαν συγχωνευθεί σε μία κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση, κάτι που θα είχε ως συνέπεια το μικρότερο λειτουργικό κόστος για το Δήμο. Η δημοτική αρχή όμως, αντί να μειώσει τις πρώην Δημοτικές Επιχειρήσεις, αντιθέτως τις αύξησε με τη δημιουργία νέων περισσοτέρων Κοινωφελών Δημοτικών Επιχειρήσεων, που έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο.
Παράδειγμα 6ον) Η δημοτική αρχή κατέβαλε ένα χρηματικό ποσό σε ειδικό επιστήμονα για τη σύνταξη μιας οικονομοτεχνικής διερεύνησης, σχετικά με την αξιοποίηση της δημοτικής αγοράς, για να αποδειχθεί ότι το ποσό αυτό τελικά δαπανήθηκε άδικα, διότι μετά από λίγο καιρό η δημοτική αρχή εγκατέλειψε τα σχέδιά της αυτά για την αξιοποίηση της δημοτικής αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ