Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Διαμαρτυρία πολιτιστικού συλλόγου Πομάκων


Ερώτηση υπέβαλε προς τους Υπουργούς Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου και Παιδείας κα Α. Διαμαντοπούλου, ο Βουλευτής Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Η. Πολατίδης σχετικά με την διαμαρτυρία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Νομού Ξάνθης που αφορά την διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας στα σχολεία τους. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής.
Στις 13/1/2010 είχα υποβάλει Ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σχετικά με διαμαρτυρίες προς την ελληνική πολιτεία των Ελλήνων μουσουλμάνων Πομάκων και των Ελλήνων Ρομά της Θράκης ενάντια στην προσπάθεια πού γίνεται εκ μέρους της Τουρκίας αυτοί να θεωρούνται Τούρκοι και σχετικά με την απαίτησή τους να διδάσκονται τα παιδιά τους την δική τους μητρική γλώσσα ταυτοχρόνως με την ελληνική και όχι την τουρκική. Δυστυχώς, η απάντηση της κας Υπουργού Παιδείας ήταν γενικόλογη και όχι επί της ουσίας.
Επανέρχομαι, λοιπόν, διότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Νομού Ξάνθης απέστειλε μία επιστολή προς τον κ. Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών και προς την κα Υπουργό Παιδείας στην οποία αναφέρουν ότι υποχρεώνονται από το επίσημο ελληνικό κράτος να μάθουν τουρκικά, μία γλώσσα πού όπως λένε δεν επιθυμούν να μάθουν, μία γλώσσα πού δεν θα την χρησιμοποιήσουν ποτέ. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, εδώ και πολλές δεκαετίες συντελείται εις βάρος τους μία μορφωτική, γλωσσική και πολιτιστική γενοκτονία. Μία γενοκτονία εις βάρος αυτών πού έχουν το θάρρος να αυτοπροσδιορίζονται ως Πομάκοι της Ελλάδος. Συνεχίζουν δε λέγοντας ότι το ελληνικό κράτος, παραβιάζοντας θεμελιώδη δικαιώματα πού επιτάσσει το Σύνταγμά του και οι ευρωπαϊκές συνθήκες αλλά και τα άρθρα 40 και 45 της Συνθήκης της Λωζάνης τα οποία παρέχουν στις μουσουλμανικές μειονότητες της Ελλάδος το δικαίωμα «να ποιώνται ελευθέρως εν αυτοίς χρήσιν της γλώσσης των», στερεί από αυτούς και τα παιδιά τους όχι μόνον το δικαίωμα της εκπαιδεύσεως στην μητρική τους γλώσσα, αλλά ακόμη και το πλέον στοιχειώδες δικαίωμα της αποκλειστικής εκπαιδεύσεως στην επίσημη γλώσσα του, την ελληνική. Επιπροσθέτως τούς επιβάλλει την υποχρεωτική εκπαίδευση σέ μία ξένη γλώσσα, την οποία δεν μιλούν και δεν επιθυμούν να χρησιμοποιούν, δηλαδή την τουρκική!
Συνεπώς,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ