Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΜΑΞΙΜΕΙΟ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Ο ελληνικός πολιτισμός και η ανθρωπότητα
Η σημερινή Ελλάδα και η προγονική κληρονομιά

(Ανοιχτή συζήτηση με εισηγητή και συντονιστή το φιλόλογο Ζήση Μητλιάγκα)

Με το κλείσιμο μιας μεγάλης ενότητας για την Κλασσική Παιδεία, το επόμενο μάθημα (Τετάρτη 24-3-2010, ώρα 6.30 το απόγευμα) θα αφορά στην επίδραση του πολιτισμού της Αρχαίας Ελλάδας στον πολιτισμό της ανθρωπότητας και τη σχέση της σημερινής Ελλάδας με την προγονική κληρονομιά.

Η Ελλάδα θεωρείται απ' όλους το λίκνο του πολιτισμού της ανθρωπότητας.

Η Δημοκρατία και τα συνακόλουθά της, δηλ. ελευθερία, ισονομία, δικαιοσύνη κ.ά., αλλά και οι τέχνες, τα γράμματα και η επιστήμη (λογοτεχνία – φιλοσοφία – αρχιτεκτονική, γλυπτική κ.ά.) γεννήθηκαν ώς έννοιες και λειτουργίες και αναπτύχθηκαν στην αρχαία Ελλάδα, κατά τρόπο αξεπέραστο ακόμα και σήμερα, και τροφοδότησαν μετέπειτα και χαρακτηρίζουν ως τις μέρες μας τον πανανθρώπινο πολιτισμό.

Η σημερινή Ελλάδα απ' την άλλη, κληρονόμος ενός ανεπανάληπτου Μεγαλείου, άλλοτε το χρησιμοποίησε αυτό ως βάση, εφόδιο και εφαλτήριο για να προοδεύσει και να σταθεί στο παγκόσμιο στερέωμα, άλλοτε όμως, με τη στείρα προγονοπληξία, έδειξε ότι είναι κακός διαχειριστής της προγονικής κληρονομιάς και ανάξιος απόγονος ένδοξων προγόνων, φτάνοντας πολλες φορές σε σημείο έσχατης παρακμής!

Το μάθημα θα γίνει υπό μορφή Ανοιχτής Συζήτησης, ύστερα από μικρή εισήγηση του φιλόλογου Ζήση Μητλιάγκα.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο (Ν. Νικολάου 21).

Συντονιστής είναι ο φιλόλογος Ζήσης Μητλιάγκας.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ