Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

22 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα του Νερού


Από όλους τους φυσικούς πόρους στη γη, υπάρχει ένας χωρίς τον οποίο η ζωή είναι αδιανόητη: το νερό.
Το νερό στη φύση βρίσκεται σε ένα συνεχή κύκλο… Απ΄ την αρχή του κόσμου το νερό ταξιδεύει ξανά και ξανά διανύοντας το ίδιο μακρινό κυκλικό ταξίδι. Από τις θάλασσες και τη στεριά στην ατμόσφαιρα και ξανά πίσω δίνοντας παντού ζωή και ενέργεια στη φύση.
Στις 22 Μαρτίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού στις 10:00 το πρωί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών με καλεσμένους στη γιορτή αυτή τα παιδιά μέσα από πρωτότυπες και ευφάνταστες καλλιτεχνικές δραστηριότητες θα τα φέρει σε επαφή με το πολύτιμο στοιχείο.
Συντελεστές παρουσίασης:
Τάνιου Πασχαλία, Μηχ. Περιβάλλοντος
Καδή Μαρία
Μπαλκούρη Μαρία

Επιστημονική Υποστήριξη
Τερμεντζίδου Μαρία, Περιβαλλοντολόγος


Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η διαχείριση των υδατικών πόρων είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, το οποίο οφείλει να βρίσκεται στον πυρήνα των προτεραιοτήτων της περιβαλλοντικής μας πολιτικής. Μία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα είναι η μείωση των υδάτινων αποθεμάτων μας, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις, τόσο στο φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, όσο και σε κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, όπως η γεωργία, ο τουρισμός και η παραγωγή ενέργειας.
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό είναι μία ευκαιρία για όλους μας, Πολιτεία και πολίτες, να αναλογιστούμε, όχι αυτά που έχουμε κάνει, αλλά όλα εκείνα που δεν έχουμε κάνει ακόμα, για την προστασία και την ορθολογική διαχείριση ενός από τους πολυτιμότερους φυσικούς πόρους.
Το σύνθημα της δεκαετίας του ’90 “Προσέχουμε για να Έχουμε” παραμένει και σήμερα εξαιρετικά επίκαιρο. Γι’ αυτό, εκτός από την ατομική ευθύνη του καθενός από εμάς, είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμόσουμε στη χώρα μας μία συντεταγμένη εθνική υδατική πολιτική, η οποία θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά προβλήματα, όπως η σπατάλη νερού εξαιτίας παραγωγικών δραστηριοτήτων, τα απαρχαιωμένα αρδευτικά και υδρευτικά δίκτυα, η ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, η στρεβλή τιμολογιακή πολιτική και η απουσία βασικών έργων υποδομής με έμφαση την επαναχρησιμοποίηση.
Το νερό είναι πολύτιμο κοινωνικό αγαθό και αναντικατάστατος φυσικός πόρος και εάν θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ποιοτική και ποσοτική του επάρκεια τα επόμενα χρόνια, οφείλουμε να εφαρμόσουμε από τώρα μία συντεταγμένη και υπεύθυνη υδατική πολιτική με μετρήσιμους στόχους και απτά αποτελέσματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ