Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ.

5 ΑΜΕΣΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΣΟ ΤΟΥ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή το Υπουργείο Οικονομίας, οργάνωσε ημερίδα με θέμα την υπερχρέωση των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε έρευνα που αποτυπώνει την δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, λόγω της υπερχρέωσης χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά.. Σήμερα στη χώρα μας πολλά νοικοκυριά έχουν υπερχρεωθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα χρέη του και μοιραία οδηγούνται στη περιθωριοποίηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο 2009 ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 7,2% έναντι 5% στο τέλος του 2008 και μόλις 4,5% στο τέλος του 2007.Οι καθυστερήσεις ανήλθαν στο 6,9% στα στεγαστικά (έναντι 5,3% το Δεκέμβριο 2008) και στο 11,7% στα καταναλωτικά δάνεια (από 8,2 το Δεκέμβριο 2008).. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη σύγχρονη κοινωνική μάστιγα άμεσα. Η οικονομική κρίση καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την αντιμετώπισή της. Προς αυτή την κατεύθυνση αναλαμβάνουμε 5 δράσεις και πρωτοβουλίες, προς την κατεύθυνση του απεγκλωβισμού των νοικοκυριών από την υπερχρέωση αλλά και προς την κατεύθυνση της πρόληψης.
Στις επόμενες βδομάδες, μετά και την αναμενόμενη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατατιθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που θα δώσει, με τρόπο ρεαλιστικό, μία προοπτική απεγκλωβισμού των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει. Το σχέδιο νόμου θα δώσει για πρώτη φορά, τη διαπραγματευτική δύναμη στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στις δυνατότητές τους.Στόχος μας περαιτέρω είναι να αναπτύξουμε ένα πανελλαδικό δίκτυο για την παροχή συμβουλών και πληροφόρησης στους καταναλωτές σε θέματα διαχείρισης των χρεών, ώστε να ενισχύσουμε την ικανότητά τους να εκτιμούν ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες τους τις υποχρεώσεις που μπορούν να αναλαμβάνουν, να οργανώνουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό για την καλύτερη εξυπηρέτηση των οφειλών τους, να βρίσκουν την απαραίτητη συμβουλευτική και κάθε άλλου είδους υποστήριξη, για να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της υπερχρέωσης. Οι οικονομικού, κοινωνικού ή νομικού χαρακτήρα συμβουλές θα παρέχονται δωρεάν στους καταναλωτές, κατά τρόπο απλό και αμερόληπτο.
Θα προστατεύσουμε την αξιοπρέπεια, την προσωπική και την οικιακή γαλήνη των υπερχρεωμένων οφειλετών από αθέμιτες εισπρακτικές μεθοδεύσεις. Ο υφιστάμενος νόμος (3758/2009) παρουσιάζει μεγάλες παραλείψεις που τον καθιστούν στην πράξη ανεφάρμοστο. Είναι γι' αυτό αναγκαία η ριζική συμπλήρωση των διατάξεών του προκειμένου η προστασία της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής του πολίτη να μη μένει στα λόγια αλλά να είναι ουσιαστική και πραγματική.Θα ενσωματώσουμε μέσα στις επόμενες βδομάδες την κοινοτική οδηγία για την καταναλωτική πίστη, η οποία θα συνεισφέρει καίρια στην ενίσχυση της ενημέρωσης και πληροφόρησης των καταναλωτών σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία της πίστωσης και τους κινδύνους που εγκυμονεί. Η οδηγία αυτή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της πληροφόρησης του καταναλωτή τόσο πριν όσο και κατά τη σύμβαση, ιδίως για τα οικονομικά στοιχεία της πίστωσης, ενώ εισάγει και κανόνες υπεύθυνου δανεισμού, δηλαδή την υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να λαμβάνουν υπόψη κατά τη χορήγηση των πιστώσεων τις δυνατότητες του καταναλωτή να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει.
Θα ακολουθήσει, τέλος, το σχέδιο νόμου για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές που θα ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των καταναλωτών. Σκοπός του σχεδίου είναι η αντιμετώπιση των καταχρηστικών πρακτικών και η προαγωγή της διαφάνειας και του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα. Θα υπάρξει ένα ευρύ φάσμα ρυθμίσεων σχετικά με τις διάφορες παρεπόμενες ή κρυφές χρεώσεις που επιβάλλονται μέσα από τα ψιλά γράμματα και θα αποτραπούν φαινόμενα αυθαιρεσιών στη διαμόρφωση του κυμαινόμενου επιτοκίου και της επιβολής αδικαιολόγητων επιβαρύνσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ