Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Υπόμνημα που κατατέθηκε στη χθεσινή επίσκεψη της κ. Λιονή Γεν. Γραμ. ΠΚΜ από την κ. Μ. Κόλλια-Τσαρουχά


Προς
την κ. Μαρία Λιονή
Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας


Κυρία Γενική Γραμματέα

Σας καλωσορίζω στο Νομό Σερρών

Η άνιση κατανομή των πόρων των ΠΕΠ Β’ και Γ’ ΚΠΣ το 1994 και το 2000 ήταν άδικη. Αυτό επέδρασε αρνητικά στην αναπτυξιακή πορεία του Νομού. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το 2005, προχώρησε σε γενναία χρηματοδότηση (264 εκατ. ευρώ) του κάθετου οδικού άξονα Ε60 Δερβένι – Προμαχώνα ενώ από το 2008 σε χρηματοδότησε μελέτες για τον οδικό άξονα Ε61 Σέρρες – Καβάλα, στον αγροτικό δε τομέα ολοκλήρωσε το αρδευτικό έργο Σκουτάρεως και ένταξε και ολοκλήρωσε το τμήμα ζώνης Αδελφικού του 2ου Αρδευτικού Δικτύου (14 εκατ. ευρώ) και το αλιευτικό καταφύγιο Λιμένα Αμφίπολης.
Το ΕΣΠΑ και τα 4,8 δισ. ευρώ που έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέχρι το 2013-2015 είναι η μεγάλη και ίσως η τελευταία ευκαιρία να αποκατασταθούν τα ελλείμματα του παρελθόντος στο Νομό Σερρών. Αναμένουμε τη χρηματοδότηση των ενταχθέντων το 2009 έργων οδικού άξονα Μεσορράχης – Αμφίπολης (7,2 χλμ, με προϋπολογισμό δημοπράτησης 38,6 εκατ. ευρώ, ΠΕΠ – εκτιμώμενο κόστος 20 εκατ. ευρώ) και του 5ου αρδευτικού δικτύου Φυλλίδος – Δυτικό – Κεντρικό Τμήμα 30.500 στρέμματα (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Αλεξ. Μπαλτατζής, 47,5 εκατ. ευρώ, προϋπολογισμός εκτιμώμενο κόστος 30 εκατ. ευρώ).
Ζητούμε τη συνέχιση της χρηματοδότησης των μελετών του οδικού άξονα Ε61 Σέρρες – Καβάλα με την Περιαστική οδό Σερρών και του οδικού άξονα Ε60 (Ριζιανά – Ρέμα Κοτσακά, Χριστός – Κ. Αμπέλα) από την Εγνατία Οδό Α.Ε., του οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης (28 χλμ) από το Υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών, του οδικού τμήματος Λευκοθέα – Αλιστράτης – Όρια Νομού Δράμας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – ΔΔΕ, της ανισόπεδης σιδηροδρομικής διάβασης Λευκοθέας από τον ΟΣΕ ΑΕ – ΕΔΙΣΥ ΑΕ, της αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Προμαχώνα από 79 έως 119 χλμ και της εγκατάστασης ηλεκτροκίνησης σε όλη την γραμμή 143 χλμ και στο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής Στρυμόνα – Σερρών (32 χλμ) από την Διαχειριστική Αρχή Μεταφορών. Η κατασκευή αυτών των σιδηροδρομικών έργων είχε προγραμματισθεί από την Νέα Δημοκρατία στο ΕΣΠΑ από το 2011 έως το 2014 με 155 εκατ. ευρώ.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (διαχειριστική επάρκεια Φεβρουάριος 2009) έχει ήδη από το 2005 3 πλήρεις μελέτες έργων οδοποιίας (βελτίωση οδικού άξονα Νιγρίτας – Στρυμονικού, Λευκοτόπου – Ευκαρπίας, κατασκευή 2 γεφυρών επαρχιακής οδού Σιδηροκάστρου – Αχλαδοχωρίου), 2 κτιριακών έργων αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία στις Σέρρες και το Σιδηρόκαστρο (ΚΕΠΕΠ) και 7 εγγειοβελτιωτικών έργων (Τραγήλου – Μαυροθάλασσας, Ψυχογιού Νιγρίτας, Ορεινής, Ψυχικού, Κερκίνης, Δαφνουδίου και Καπνοφύτου – Καρυδοχωρίου), που θα μπορούσαν να προταθούν στο ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.





Μόνο μια πρόταση για την ανέγερση νέου Δημοτικού Σχολείου Σκουτάρεως έχει γίνει από την Νομαρχία, χωρίς ακόμη να έχει ενταχθεί. Επισημαίνω δε ότι δεν κατατέθηκε ενεργειακή μελέτη με φωτοβολταϊκά όπως συνιστά ο ΟΣΚ από το 2006
Αναμένουμε την ένταξη του Δημοτικού Σχολείου Σκουτάρεως και τις προτάσεις για ένταξη στο ΠΕΠ των προαναφερθέντων οδικών έργων Νιγρίτας – Στρυμονικού, Λευκοτόπου – Ευκαρπίας και των 2 έργων διαβίωσης ΑΜΕΑ.
Προσδοκούμε στην χρηματοδότηση της Νομαρχίας από ΣΑΜΠ, ΠΕΠ ή ΣΑΜ για ολοκλήρωση των μελετών οδικών αξόνων Ν. Σκοπού – Πεθελινού - γέφυρα κάτω ρου Στρυμόνα – Δραβίσκου και Λιθοτόπου – Ηρακλείας – κόμβος Σιδηροκάστρου Ε60.
Αναμένουμε τη στήριξή σας:
α) για την ένταξη στο Πρόγραμμα Αγροτ. Ανάπτυξης του έργου του υπόλοιπου τμήματος 2ου Αρδευτικού Δικτύου ΤΟΕΒ Προβατά (διώρυγες Μητρουσίου, Βαμβακιάς, Αναγέννησης) για το οποίο υπάρχει μελέτη, στο Τμήμα Εγγειοβελτιωτικών Έργων Περιφέρειας
β) για την ένταξη στο ΠΕΠ του έργου στερέωσης βορειοδυτικής πτέρυγας Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών, που υπάρχει μελέτη και αδειοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού με προϋπολογισμό 3.300.000 Ευρώ.
γ) για την χρηματοδότηση της μελέτης βελτίωσης οδικού άξονα Ν. Πετριτσίου – Ροδόπολης, με προεκτιμούμενη αμοιβή 1.800.000 ευρώ, που έχει εγκριθεί το 2006 ως προς την σκοπιμότητα της από το Περιφερειακό Συμβούλιο και
δ) για την χρηματοδότηση κατασκευής καταφυγίου τουριστικών σκαφών στο Λιμάνι Αμφίπολης.
ε) την χρηματοδότηση του ΤΕΙ Σερρών, στην κατεύθυνση ανάπτυξης - υλοποίησης του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδίου του, προκειμένου να επιτελέσει τους σκοπούς της ίδρυσης του και της μετεξέλιξης του σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.
Βάση των ιδιαιτεροτήτων και των ειδικών αναγκών του Ιδρύματος επιβάλλεται η χρηματοδότησή του μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΣΠΑ) για την υλοποίηση του στεγαστικού του προγράμματος (5 εκατ. ευρώ – Κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου για τις ανάγκες των ΤΕΦΑΑ Σερρών – ΤΕΙ Σερρών).

Σας εύχομαι προσωπικά κάθε δυνατή επιτυχία στο έργο σας, με την υπενθύμιση ότι οι Σερραίοι πολίτες προσδοκούμε τη στήριξη της πολιτείας και την συνέχιση των προσπαθειών για την αναστροφή της πτωτικής πορείας του τόπου μας.

Με τιμή

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
Βουλευτής Ν. Σερρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ