Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ και ΔΗΜΟΥ παραχώρηση οικοπέδου



Δήμος και ΤΕΙ Σερρών
Εποχή κοινής δράσης
Παραχώρηση δημοτικής έκτασης στο Ίδρυμα

«Ο Δήμος Σερρών βρίσκεται δίπλα στο ΤΕΙ, το οποίο όχι μόνον είναι το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του τόπου, αλλά αποτελεί σπουδαίο παράγοντα προσδιορισμού του οικονομικού, κοινωνικού και πολιτιστικού γίγνεσθαι της πόλης μας».
Τα παραπάνω επισήμανε ο Δήμαρχος Σερρών, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη διοίκηση του ΤΕΙ, με αφορμή την παραχώρηση δημοτικού αγροτεμαχίου στο Ίδρυμα.
Ειδικότερα, το πρωί της Πέμπτης (18 του μήνα) ο κ. Ιωάννης Βλάχος και ο Πρόεδρος του ΤΕΙ κ. Δημήτριος Πασχαλούδης υπέγραψαν στο δημαρχιακό γραφείο το συμβόλαιο πώλησης στο Ίδρυμα έκτασης 12 στρεμμάτων προκειμένου να ενισχυθούν οι κτιριακές υποδομές του.
Ουσιαστικά πρόκειται για παραχώρηση, καθώς η πώληση έγινε έναντι συμβολικού τιμήματος (7 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο).

Ο Δήμαρχος
Μετά την συνάντηση ο Δήμαρχος τόνισε:
«Στο πλαίσιο της προσπάθειας ενδυνάμωσης και συνεργασίας με το Ίδρυμα έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας, ενώ έχει ληφθεί και σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
»Κύριο ζητούμενο η περαιτέρω ανάπτυξη του ΤΕΙ, τόσο στον τομέα των κτιριακών υποδομών, αλλά και σε ό,τι αφορά στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και στο ανθρώπινο δυναμικό του.
Έτσι, μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας και κατόπιν των διμερών διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν, το ΤΕΙ αποκτά από το Δήμο Σερρών έκταση περί των 12 στρεμμάτων, απαραίτητων για την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του.
»Είναι μια υπόθεση που εκκρεμούσε χρόνια, στην οποία επί τέλους δόθηκε λύση από την σημερινή δημοτική αρχή.
Κάθε τι που θα δώσει πνοή στο ΤΕΙ Σερρών είναι και δική μας επιδίωξη, καθώς η περαιτέρω ανάπτυξη του ιδρύματος ουσιαστικά θα προαναγγείλει και περαιτέρω ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας σε όλους τους τομείς, κι όχι μόνο στον οικονομικό».

Συνεργασία-Προτάσεις κοινής δράσης
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας και του υπογεγραμμένου μνημονίου υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται οι παρακάτω κοινές προτάσεις δράσης για:
· Ενεργό συμμετοχή του ΤΕΙ (με το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει) στις προτάσεις και τα έργα που υλοποιεί ο Δήμος και μόνιμη συνεργασία Δήμου και ΤΕΙ Σερρών σε θέματα ανάθεσης ερευνητικών έργων. Ήδη έχουν εγκριθεί προτάσεις (από το Δημοτικό Συμβούλιο και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) και αναμένεται η υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων για να ξεκινήσει η υλοποίηση των ερευνητικών έργων που αφορούν α) στη μελέτη για βελτιστοποίηση δρομολογίων και χωροθέτηση των κάδων καθαριότητας, β) στην τρισδιάστατη περιήγηση στην πόλη, γ) στο ψηφιακό ραδιοδίκτυο της δημοτικής αστυνομίας και δ) στον έλεγχο της στατικής επάρκειας του πετάλου του Δημοτικού Γηπέδου.
· Σύνδεση του Ιδρύματος στο Δίκτυο Οπτικών Ινών που υλοποίησε ο Δήμος Σερρών (έχει επιτευχθεί).
· Διαμόρφωση δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα συνδέει το κέντρο της πόλης με το ΤΕΙ, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη κι ασφαλέστερη πρόσβαση των σπουδαστών στις εγκαταστάσεις του. Πρότυπος ποδηλατόδρομος προς τα ΤΕΙ (έχει υλοποιηθεί).
· Εξωραϊσμός-πεζοδρόμηση (αν υπάρχει η δυνατότητα) οδών στην περιοχή των ΤΕΙ (έχει υλοποιηθεί και επεκτείνεται συνεχώς).
· Εξέταση της δυνατότητας επιχορήγησης των αστικών συγκοινωνιών, με στόχο την περαιτέρω μείωση του φοιτητικού εισιτηρίου (διερευνάται, ενώ έχουν γίνει επαφές με εκπροσώπους των αστικών λεωφορείων).
· Ανακύκλωση ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών και παράλληλα προώθηση της ιδέας ανακύκλωσης που εφαρμόζει ήδη ο Δήμος και στηρίζεται από το ΤΕΙ.
· Ανακύκλωση συσκευασιών (χαρτιού, πλαστικού, αλουμινίου, γυαλιού), την οποία ξεκίνησε ήδη ο Δήμος Σερρών με την ενεργό συμμετοχή του ΤΕΙ. Τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης συσκευασιών στην περιοχή του ΤΕΙ.
· Καθαριότητα με μηχανικά μέσα των υπαίθριων χώρων του ΤΕΙ και αντικατάσταση λαμπτήρων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες (υλοποιείται ήδη σε συνεργασία των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου και ΤΕΙ).
· Τοποθέτηση ενδεικτικών πινακίδων κατεύθυνσης προς το ΤΕΙ, σε κομβικά σημεία και τις εισόδους της πόλης προς ενημέρωση όσων θέλουν να το επισκεφθούν (υλοποιήθηκε και επεκτείνεται).
· Αναμόρφωση δημοτικού χώρου στην είσοδο του Ιδρύματος για την επιτυχέστερη προβολή του, αλλά και του Δήμου στους σπουδαστές και τους επισκέπτες της πόλης και του ΤΕΙ (πρόκειται να υλοποιηθεί μετά την έγκριση πρότασης που υπέβαλε ο Δήμος στο ΕΣΠΑ).
· Συνδιοργάνωση τακτών, ετήσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων, με ενδεχόμενη συμμετοχή κι άλλων φορέων του τόπου.
· Χρήση του Ανοικτού Θεάτρου και του Κλειστού Αμφιθεάτρου του Ιδρύματος για εκδηλώσεις, συνέδρια κλπ.

Υποστήριξη του ΤΕΙ με κάθε μέσον
Επίσης, κατά την συνάντηση του Δημάρχου με τον Πρόεδρο του ΤΕΙ αποφασίστηκε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που αφορούν στην:
- Στήριξη της πρότασης του Ιδρύματος προς το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων για τη δημιουργία και λειτουργία νέων Τμημάτων καθώς και με την συνέχιση λειτουργίας των υπαρχόντων.
- Ολοκλήρωση της διαδικασίας αγοράς του δημοτικού αγροτεμαχίου 13,4 στρεμμάτων, στο νοτιοδυτικό τμήμα του campus. (Το αντίτιμο έχει ήδη καθοριστεί και το συνολικό ποσό υπάρχει στο ΤΕΙ).
- Αγορά του δημοτικού αγροτεμαχίου 14,4 στρεμμάτων, αυτή τη φορά στο βορειοδυτικό τμήμα του ΤΕΙ. (Το θέμα θα τεθεί προσεχώς προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο).
- Ενίσχυση της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΤΕΙ στην επίβλεψη των οικοδομικών έργων που εκτελούνται στο Ίδρυμα, προϋπολογισμού περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ