Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΕΛΕΠΗΣ:«Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια είναι τομή για μία κοινωνία ειρήνης και ασφάλειας».


Ομιλία του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Σερρών Μιχάλη Τζελέπη στη Βουλή

«Το νομοσχέδιο που σήμερα συζητάμε, προφανώς ενοχλεί πολλούς, που διεκδικούν την φιλοπατρία σαν κληρονομικό δικαίωμα, θαρρείς και όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες επιβουλευόμαστε και καταστρατηγούμε τα εθνικά μας συμφέροντα» τόνισε κατά την ομιλία του στη Βουλή για το θέμα της ιθαγένειας ο Σερραίος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Τζελέπης απαντώντας στα απειλητικά και εξόχως κακόγουστα e-mail που φτάνουν καθημερινά στα γραφεία των πολιτικών.
«Όχι, δεν πρέπει να ενδίδουμε σε τέτοιες φωνές. Δεν πρέπει ένα τόσο σοβαρό θέμα που άπτεται των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων να γίνεται βορρά εθνικής ξενοφοβίας. Το ζήτημα των μεταναστών δεν υπήρχε και δεν υπάρχει; Τώρα το ανακάλυψε η Κυβέρνηση αυτή; Τώρα το ανοίγει; Γιατί θέλουμε να εθελοτυφλούμε, να αδρανούμε, να στρουθοκαμηλίζουμε, να μην αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα;
Τι ίδιο έγινε και με την οικονομία επί πεντέμισι χρόνια κρύβοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί και σήμερα γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να σωθεί η χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζελέπης και συνέχισε «Ακούστηκε εδώ ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα για να το συζητήσουμε τώρα, υπάρχουν άλλα πιο ενδιαφέροντα. Μα, το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών είναι ένα πρόβλημα κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό, γιατί ο παράνομος είναι θύμα παράνομης εκμετάλλευσης, με εξευτελιστικά μεροκάματα, ανασφάλιστους.



Αυτό δημιουργεί μεγάλο ζήτημα, τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία».
Διεθνές και σύνθετο πρόβλημα το μεταναστευτικό
«Το μεταναστευτικό είναι ένα διεθνές και σύνθετο πρόβλημα» υπογράμμισε ο κ. Τζελέπης υπογραμμίζοντας ότι οι λόγοι είναι πολλοί».
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Σήμερα έχουμε από πολιτικούς μετανάστες μέχρι οικονομικούς μετανάστες και πολύ φοβάμαι πως σύντομα θα έχουμε και μετανάστες λόγω έντονων περιβαλλοντικών αλλαγών. Αυτή η πραγματικότητα μας αγγίζει ως χώρα, ιδιαίτερα γιατί λόγω της γεωγραφικής μας θέσης οδηγεί πολλούς παράνομους μετανάστες στα σύνορα μας.
Πριν από είκοσι χρόνια ήρθαν οι πρώτοι μετανάστες στην χώρα μας μαζικά, χωρίς τον ανάλογο πολιτικό σχεδιασμό, χωρίς καμία προστασία συνόρων. Αλήθεια, ποιος είχε τότε την ιστορική ευθύνη, όταν άνοιγε διάπλατα και σχεδόν αφύλακτα τα σύνορα μας; Ερωτώ τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας.

Όλα όμως τα μετέπειτα χρόνια οι αντιδράσεις της πολιτείας ήταν σπασμωδικές, χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική πολιτική ένταξης και ενσωμάτωσης όλων όσων εισέρχονταν νόμιμα ή παράνομα στη χώρα μας. Έτσι σήμερα, μαζί με τους διακόσιους πενήντα χιλιάδες ομογενείς μας ζουν και εργάζονται μόνιμα και νόμιμα στην χώρα μας πεντακόσιες πενήντα χιλιάδες μετανάστες.

Οι περισσότεροι από αυτούς οφείλουν την άδεια παραμονής τους σε κάποια από τις πολλές νομιμοποιήσεις που έγιναν κατά καιρούς στο παρελθόν. Όλοι όμως αυτοί σήμερα εργάζονται, πληρώνουν τα φορολογικά και ασφαλιστικά τους βάρη, προκόβουν, αποκτούν ιδιοκτησίες, δημιουργούν οικογένειες, παιδιά που στέλνουν στο ελληνικό σχολείο μαζί με τα δικά μας παιδιά. Eχουν ριζώσει στη χώρα που για πολλούς από αυτούς έγινε η δεύτερη πατρίδα και για τα παιδιά τους η πρώτη και μοναδική πατρίδα. Αυτούς τους νόμιμους μετανάστες αφορά σήμερα το νομοσχέδιο που είναι προς ψήφιση για να πάψει, επιτέλους, η σκόπιμη παραπληροφόρηση, η διαστρέβλωση και η παραποίηση της αλήθειας για ένα τόσο σημαντικό θέμα το οποίο και θα κριθεί σύντομα στην πράξη».








Με το νομοσχέδιο διευθετείται το αυτονόητο

«Αυτό που σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση επιθυμεί να διευθετήσει με το παρόν νομοσχέδιο είναι αυτό που αρμόζει σε ένα σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος δικαίου. Δηλαδή το αυτονόητο. Η αποκατάσταση της ευνομίας και η πάταξη της αυθαιρεσίας. Να βάλει επιτέλους κανόνες ενάντια στην έλλειψη παντελούς τήρησης βασικών αξιών και αρχών, εξασφαλίζοντας έτσι κοινωνική ειρήνη και συνοχή. Γιατί είναι εθνική, οικονομική και κοινωνική ανάγκη η ένταξη των νόμιμων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία» τόνισε ο Σερραίος βουλευτής.

Το δημοψήφισμα
Αναφερόμενος στο αίτημα για δημοψήφισμα ο κ. Τζελέπης είπε: «Έρχομαι τώρα, στο σχετικό αίτημα που ακούγεται για δημοψήφισμα. Μα, κύριοι συνάδελφοι το ΠΑ.ΣΟ.Κ και το 2007 και το 2009 εξέθεσε τις προγραμματικές του θέσεις ενώπιον του ελληνικού λαού για το θέμα της ιθαγένειας, της πολιτογράφησης και γενικότερα το μεταναστευτικό. Και μάλιστα το έπραξε λεπτομερώς και με σαφήνεια, καταθέτοντας και τις ανάλογες προτάσεις και στην ελληνική Βουλή. Οι θέσεις αυτές δεν ήταν κρυφές από τον ελληνικό λαό, ο οποίος μάλιστα μας δέσμευσε να τις υλοποιήσουμε με μεγάλη πλειοψηφία στις 4 του Οκτώβρη».

Συμμετοχή των νόμιμων μεταναστών στα κοινά
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκτός των άλλων, το νομοσχέδιο αυτό κλείνει μια σοβαρή εκκρεμότητα που από ατολμία άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση και αναφέρομαι στην συμμετοχή των νόμιμων μεταναστών στα κοινά. Δηλαδή το δικαίωμα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» στις δημοτικές εκλογές. Γιατί δεν μπορούμε να κρατάμε τους ανθρώπους αυτούς για πάντα χωρίς φωνή, χωρίς συμμετοχή σε αποφάσεις που τους αφορούν, αφού πια νόμιμα ζουν και εργάζονται στην χώρα μας. Δεν μπορούμε να τους κρατάμε πάντα ξένους. Δεν μπορούμε να αρνούμαστε το δικαίωμά τους να είναι συμμέτοχοι στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η άρνηση οδηγεί στην απομόνωση στην ανομία, στην γκετοποίηση.
Εδώ πρέπει να σας θυμίσω πως αυτές ήταν και οι προγραμματικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας και τοποθέτηση γι’ αυτό υπάρχει και στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ του αρμοδίου Υπουργού, τότε, της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα ζητούσαν ψήφο όχι μόνο στον πρώτο βαθμό, αλλά και στο δεύτερο βαθμό.



Τι τελικά άλλαξε τόσο γρήγορα και συνέβαλε ούτως ώστε να αλλάξει η στάση της Νέας Δημοκρατίας;
Γιατί εξήντα πέντε χιλιάδες, περίπου, μετανάστες που θα έχουν τη δυνατότητα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» και βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλη την Περιφέρεια, δεν είναι προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών, όπως θέλουν να παραπληροφορήσουν σκόπιμα κάποιοι, αλλά, θεσπίζεται με το νομοσχέδιο αυτό ότι ισχύει και για τους υπηκόους χωρών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Και εάν υπήρξε μεγάλη αποχή από τις τελευταίες εκλογές, δεν ευθύνεται ούτε το μεταναστευτικό, ούτε κάτι άλλο. Ευθύνονται οι πολιτικές της απερχόμενης Κυβέρνησης τα τελευταία πεντέμισι χρόνια. Προς τι οι φωνές που τρομάζουν τους συμπολίτες μας με φαντάσματα κάποιας επερχόμενης αλλοίωσης του Ελληνικού έθνους; Μα, τόσο λίγο πιστεύουμε, κύριοι συνάδελφοι, στη δύναμη της Ελλάδας, του Ελληνισμού των αξιών μας; Ο Ελληνισμός ποτέ δεν σκέφθηκε με κριτήρια Άριας Φυλής, γιατί διαχρονικά στην ιστορία του Ελληνισμού η απάντηση είναι σαφής: « Έλληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι τομή για μία κοινωνία ειρήνης και ασφάλειας. Μας δίνει την ευκαιρία να σχεδιάσουμε ένα μέλλον ομαλότητας και κοινωνικής συνοχής σε ένα κράτος δικαίου. Γι’ αυτό και το ψηφίζω» κατέληξε στην ομιλία του στη Βουλή ο κ. Μιχάλης Τζελέπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ