Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Παργεντάκης Μανώλης: «Στους μουσικούς δρόμους της παράδοσης»





Την Τρίτη 23 Μαρτίου 2010 και ώρα 8:15μ.μ. στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών οι φίλοι της αυθεντικής παραδοσιακής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον Μανώλη Παργεντάκη σ΄ ένα μουσικό οδοιπορικό με παραδοσιακά όργανα της Ελλάδας και της Ανατολής.
Τη μουσική αυτή βραδιά με θέμα: «Στους μουσικούς δρόμους της παράδοσης» οργανώνουν το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών, η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών “Άγιος Πλύκαρπος” και ο Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων “οι Ακρίτες” στο πλαίσιο προβολής του Ελληνικού Πολιτισμού.
«…για ένα ταξίδι θα σας πω, ως της Ασίας τα βάθη
για μουσικές που αγαπώ, που ‘χω στο διάβα μάθει…»
Ο Μανώλης Παργεντάκης νεαρός ακόμη, γοητεύεται από την ελληνική παραδοσιακή μουσική και ασχολείται με την εκμάθηση ελληνικών εγχόρδων παραδοσιακών οργάνων. Στην πορεία, το ενδιαφέρον του στρέφεται σε μουσικές παραδόσεις άλλων λαών, που όμως παρουσιάζουν πολλά κοινά ιστορικά, κοινωνικά και πολιτισμικά στοιχεία με την ελληνική.
Στην προσπάθεια του να μελετήσει αυτές τις παραδόσεις συγκεντρώνει παραδοσιακά μουσικά όργανα, τα οποία συνδέονται με τον τόπο, το χρόνο, τις συνθήκες και τους ανθρώπους που τα δημιούργησαν – με δυο λόγια, είναι συνδεδεμένα με το πολιτισμικό τους περιβάλλον. Αυτήν τη στιγμή έχει στην κατοχή του πάνω από 230 παραδοσιακά μουσικά όργανα από την Ελλάδα, τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία, τη Βόρεια Αφρική και την Ινδία.
Σκοπός αυτού του μουσικού οδοιπορικού είναι όχι μόνο να ψυχαγωγήσει τους ακροατές αλλά και να τους προτρέψει να δουν με άλλη ματιά πώς η μουσική ενώνει τους λαούς, αγγίζει ευαίσθητες χορδές τους και τους βοηθάει να κατανοήσουν στοιχεία της μουσικής άλλων λαών.
Τη βραδιά της συναυλίας το κοινό θα γνωρίσει πάρα πολλά μουσικά όργανα προερχόμενα από διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις, τα οποία έχουν πολλά κοινά στοιχεία αφενός μεταξύ τους και αφετέρου με όργανα που συναντούμε στον ελλαδικό χώρο.
Ο μουσικός «οδοιπόρος», περνώντας κάθε φορά κι από διαφορετική περιοχή, αφουγκράζεται το μουσικό παλμό της παρουσιάζοντας ένα αντιπροσωπευτικό όργανο και μια τοπική μελωδία.
Δεν αρκείται όμως μόνο σ’ αυτό, αφού το έργο εμπλουτίζεται με έμμετρο πεζό λόγο. Έτσι, με αφορμή το εκάστοτε παραδοσιακό όργανο που παρουσιάζεται, ο αφηγητής μας ξεναγεί στα μονοπάτια της ιστορίας του λαού που το δημιούργησε.
Με φαντασία, μαεστρία και έμπνευση ενώνεται η μουσική με το λόγο, ενώ η προβολή εικόνων και μικρής διάρκειας βίντεο βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση της κάθε ενότητας.
Αφετηρία είναι η Πόλη, όπου θα παρουσιαστεί το σάζι. Θα ακολουθήσει ο Εύξεινος Πόντος με την ποντιακή λύρα, κατόπιν η Καππαδοκία, όπου θα γνωρίσουμε το νέϋ, και στη συνέχεια η Αρμενία με το ντοντούκ.
Στη Συρία, στο Λίβανο και στην Παλαιστίνη (στη Λωρίδα της Γάζας) θα παρουσιαστεί το μποζούκ, στην Αραβία το ούτι, στο Ιράν το ταρ και το σετάρ, και κατόπιν στο Αφγανιστάν θα συναντήσουμε το ραμπάπ και το Χερατί ντοτάρ.
Στο κινέζικο Τουρκμενιστάν θα γνωρίσουμε το κατσχάρ ραμπάπ, στο Πακιστάν το ραμπάπ, και το οδοιπορικό θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση του μπανσούρι, του σαρότ, του σιτάρ και άλλων, όπως το ταμπούρ, το γυαϊλί ταμπούρ και η κοτσκάρτσα στην Ινδία.
Εκτός του Μανώλη Παργεντάκη και του αφηγητή που θα παρουσιάζει το βασικό μουσικό όργανο, στη σκηνή θα συνυπάρχουν και άλλοι μουσικοί παίζοντας λαούτο, κλαρίνο, ταμπουρά, ταμπούρα, κονχούρ, πολίτικο λαούτο, μπουζουκομάνα και κρουστά (τυνησιακή και ινδική τάμπλα, νταφ, τσέμπε, μπεντίρ, κ.ά.).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει οργανικές παραδοσιακές μελωδίες και αυτοσχεδιασμούς, έντεχνα ελληνικά τραγούδια, συνθέσεις του Μανώλη Παργεντάκη και διασκευασμένα μουσικά κομμάτια από τον ευρύτερο χώρο της Ανατολής. Η ενορχήστρωση και η διασκευή των κομματιών είναι του ιδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ