Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

« ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»


Το Αρχαίο Θέατρο της Αμφίπολης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ενεργών πολιτών
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» στις ΣΕΡΡΕΣ
Δύο πολύ σημαντικές εκδηλώσεις που φανερώνουν την μεγάλη σημασία που αποδίδει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών στα θέματα Αρχαιολογίας του Νομού πραγματοποιούνται αυτή την Παρασκευή και το Σάββατο στις Σέρρες.
Συγκεκριμένα την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010 στις 8:30 το βράδυ στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών θα παρουσιασθεί από τον καθηγητή Αρχαιολογίας κ. Πέτρο Θέμελη το θέμα: «Διαχείριση Αρχαιολογικών Χώρων και Πολίτες».
Την Εκδήλωση οργανώνει η ΝΕΠΟΣ και ως συνδιοργανωτές συμμετέχουν η ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών. Θα παραβρεθούν ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ» κ. Σταύρος Μπένος και τα Μέλη του Δ.Σ. κ. Γιώργος Κουρουπός, κ. Χρήστος Λάζος και η κ. Κλεοπάτρα Δίγκα.
Για την επόμενη ημέρα Σάββατο 20 Μαρτίου στις 11:00 το πρωί στο Ξενοδοχείο Ελπίδα Resort η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών και η ΝΕΠΟΣ προσκαλούν τους πολίτες που ενδιαφέρονται για το θέμα της Διάσωσης Ανασκαφής και Ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου της Αμφίπολης να συμμετέχουν στη συνάντηση ενημέρωσης και Διαλόγου με τον κ. Σταύρο Μπένο και τα μέλη του Διαζώματος.
Η εκδήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια της πρώτης συνάντησης που έγινε στο χώρο του Θεάτρου της Αμφίπολης παρουσία του κ. Μπένου, του Νομάρχη Σερρών κ. Φωτιάδη, του Δημάρχου και Προέδρου της ΤΕΔΚ κ. Βλάχου και του Δημάρχου Αμφίπολης κ. Πετρίδη.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών με πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Νομάρχης τοποθετεί τα θέματα των Αρχαιολογικών Χώρων σε προτεραιότητα και υπάρχει στενή συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού όσο και με τις αντίστοιχες Εφορείες Αρχαιοτήτων.

ΠETPOΣ Γ. ΘEMEΛHΣ


O κ. Πέτρος Θέμελης γεννήθηκε το 1936 στη Θεσσαλονίκη. Eκεί ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Πήρε πτυχίο Iστορίας και Aρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και σε συνέχεια, το 1972, διδακτορικό δίπλωμα από το Aρχαιολογικό Iνστιτούτου του Πανεπιστημίου του Mονάχου της Γερμανίας με θέμα διατριβής “Frühgriechische Grabbauten” ("Πρώιμα Ελληνικά Ταφικά Μνημεία"), Zabern Verlag, Mainz 1976.
Mετά το πέρας της στρατιωτικής του θητείας προσελήφθη ως επιστημονικός βοηθός στην Aρχαιολογική Yπηρεσία του Nομού Θεσσαλονίκης και έλαβε μέρος σε ανασκαφές στη Δυτική Mακεδονία, κυρίως στην Πέλλα και το ανάκτορο της Bεργίνας ως επιστημονικός βοηθός των Εφόρων Αρχαιοτήτων Xαράλαμπου Mακαρόνα, Φώτη Πέτσα και Mανόλη Aνδρόνικου.
Mεταξύ των ετών 1963 και 1980 υπηρέτησε ως Eπιμελητής και Έφορος Aρχαιοτήτων στις Aρχαιολογικές Περιφέρειες Hλείας-Mεσσηνίας, Aττικής, Eύβοιας, Φωκίδος-Λοκρίδος και Aτωλοακαρνανίας, ενώ από το 1977 έως το 1980 διετέλεσε και διευθυντής του Aρχαιολογικού Mουσείου των Δελφών. Πραγματοποίησε ανασκαφικές έρευνες σε όλες τις παραπάνω περιοχές όπου υπηρέτησε. Aπό το 1980 ώς το 1984 ήταν προϊστάμενος της νεοσύστατης Eφορείας Παλαιοναθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας για ολόκληρη την Ελλάδα με έδρα την Αθήνα.
Tο 1984 εκλέχτηκε καθηγητής Kλασικής Aρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Kρήτης στο Pέθυμνο, όπου καί δίδαξε ως τό 2003, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Την τριετία 1987-1989 υπήρξε Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος της Επιστροπής Ερευνών. Διευθύνει από το 1985 την Πανεπιστημιακή ανασκαφή στον Tομέα I της αρχαίας Eλεύθερνας στήν Κρήτη.
Tο 1986 η Εν Αθήναις Aρχαιολογική Eταιρεία, όταν Γραμματέας της ήταν ο αείμνηστος Ακαδημαϊκός Γεώργιος Μυλωνάς (διακεκριμένος αρχαιολόγος), δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του αειμνήστου Aναστάσιου Oρλάνδου, Aκαδημαϊκού και Γραμματέως επίσης της Eταιρείας, ανέθεσε τη διεύθυνση των ανασκαφικών και αναστηλωτικών εγασιών της αρχαίας Mεσσήνης στον καθηγητή Πέτρο Θέμελη. Το έργο των ανασκαφών και των αναστηλώσεων στην αρχαία Μεσσήνη συνεχίζεται ως σήμερα.
Ο Πέτρος Θέμελης έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 150 επιστημονικές πραγματείες σχετικές με θέματα αρχιτεκτονικής, γλυπτικής, τοπογραφίας, εικονογραφίας, λατρείας και ταφικών εθίμων, καθώς και πολυάριθμες εκθέσεις ανασκαφών. Σε αυτές πρέπει να προστεθούν πέντε μονογραφίες, σχετικές με τις έρευνές του στην αρχαία Μεσσήνη, στην Ελεύθερνα και στους τάφους στο Δερβένι της Μακεδονίοας, αρχαιολογικοί οδηγοί χώρων και Mουσείων της Πελοποννήσου, άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες και μεταφράσεις από τα Γερμανικά στα Ελληνικά. Επιφυλλίδες του με σχόλια για ποικίλα θέματα της επικαιρόιτητας δημοσιεύονται τακτικά στην εφημερίδα τα ΝΕΑ, καθώς και σε άλλα έντυπα.
Eίναι μέλος επιστημονικών Eταιρειών της Eλλάδας και του Eξωτερικού και έχει τύχει πολλών τιμητικών διακρίσεων. Είναι Iσόβιος εταίρος της Εν Αθήναις Aρχαιολογικής Eταιρείας, αντεπιστέλλον μέλος του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών, μέλος της Eταιρείας Eυβοϊκών Mελετών, του Γερμανικού Aρχαιολογικού Iνστιτούτου, του Aυστριακού Aρχαιολογικού Iνστιτούτου, του ICOM και ICOMOS, της Eυρωπαϊκής Aκαδημίας Eπιστημών και Tεχνών με έδρα το Salzburg της Αυστρίας, Αντιπρόεδρος της Eπιτροπής Συντήρησης Mνημείων Aκροπόλεως, μέλος της Eπιτροπής Έργου των Aρχαιολογικών Xώρων Mαραθώνος, της Eπιτροπής Αρχαιολογικών Xώρων Πλευρώνας, Oινιαδών και Παλαίρου, πρόεδρος της Eταιρείας Mεσσηνιακών Aρχαιολογικών Σπουδών, αντιπρόεδρος του Iδρύματος Γ. Ψαροπούλου Nεότερης Kεραμικής. Υπήρξε τακτικό μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (K.A.Σ.) την περίοδο 2005-2007.
Τιμήθηκε με τον χρυσό Tαξιάρχη του Tάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Eλληνικής Δημοκρατίας το 2005 για το διδακτικό, επιστημονικό και ανασκαφικό έργο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ