Σάββατο 15 Μαΐου 2010

«Επιτάχυνση της Ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής»


Επιστολή Π.ΟΜ.Ε.Κ. προς Βουλευτές σχετικά με το Νομοσχέδιο «Επιτάχυνση της Ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών - Π.ΟΜ.Ε.Κ. «Η Παρέμβαση», της οποίας ιδρυτικό μέλος είναι η Ε.Π.ΚΑ.Σ., απέστειλε την εξής επιστολή στους Βουλευτές σχετικά με το Νομοσχέδιο «Επιτάχυνση της Ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής»:
Αξιότιμοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού

Σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή, εν όψει της συζήτησης του σχεδίου νόμου ‘Επιτάχυνση της Ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής’, με σκοπό :

1. να θέσουμε υπόψη σας δεδομένα και στοιχεία για την τιμολόγηση της ενέργειας που προέρχεται από αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς και,

2. να σας καλέσουμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί, πέρα από την προώθηση των ΑΠΕ στην χώρα μας, και το συμφέρον του καταναλωτή.

Στοιχεία για την τιμολόγηση της ενέργειας

Η ελληνική πολιτεία έδωσε τα τελευταία χρόνια – και ειδικότερα με τον Νόμο 3468/2006- σημαντικά οικονομικά κίνητρα για την πραγματοποίηση επενδύσεων από ανανεώσιμες πηγές, τα οποία συνίστανται στην:
i. παροχή επιδότησης κεφαλαίου που φτάνει και το 50% (για τις δαπάνες διασύνδεσης ενός σταθμού με το δίκτυο)
ii. εγγυημένη τιμή για την αγορά της παραγόμενης από ΑΠΕ ενέργειας από το ΔΕΣΜΗΕ.

Το ύψος του συνολικού πακέτου των παραπάνω οικονομικών κινήτρων για αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς αποτελεί ρεκόρ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, και γι’ αυτό το λόγο παρατηρείται διαγκωνισμός επενδυτών για την εξασφάλιση των σχετικών αδειών.
Αποτέλεσμα:
Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα είναι πολλαπλάσιες από τις ανάγκες που έχει η χώρα, προκειμένου να ικανοποιήσει τους στόχους της και να εκπληρώσει τις διεθνείς της δεσμεύσεις για παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Η νέα κυβέρνηση, διεύρυνε ακόμα περισσότερο τα ήδη πλουσιοπάροχα οικονομικά κίνητρα προς τους επενδυτές αιολικών σταθμών, αφού προχώρησε αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2009 στη σημαντική αύξηση της τιμής με την οποία αμείβονται οι παραγωγοί αιολικής ενέργειας κατά 9,6% (από 80,14€/MWh σε 87,85€/MWh).
Αναφορικά με τα οικονομικά κίνητρα προς τους επενδυτές φωτοβολταϊκών, παρά την αρχικά διαφανείσα πρόθεση μείωσης της επιδότησής τους κατά περίπου 10-20%,το κατατεθέν ν/σ προτείνει τις τιμές που ήδη ίσχυαν με τον ν. 3734/2009 της προηγούμενης κυβέρνησης.

Επιπλέον, στο ίδιο ν/σ, η παρούσα κυβέρνηση προσέθεσε πρόβλεψη (Άρθρο 5, παραγρ.2, γ), σύμφωνα με την οποία, όσοι επενδυτές, πλην φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών σταθμών, δεν παίρνουν δημόσια επιχορήγηση κεφαλαίου, θα απολαμβάνουν τιμολόγησης προσαυξημένης κατά 15-20%!

Η ΠΟΜΕΚ είναι πεπεισμένη ότι αν το παρόν ν/σ ψηφιστεί ως έχει, (με διατήρηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στα ισχύοντα επίπεδα, καθώς και με την αύξηση των τιμών για την αιολική παραγωγή), θα αποτελέσει για δεκαετίες ένα τεράστιο οικονομικό βάρος για τον μέσο καταναλωτή.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι με πολύ μετριοπαθείς υπολογισμούς, για να επιτύχουμε τον στόχο του 20% παραγωγής από ΑΠΕ το 2020 (σύμφωνα με όλες τις μελέτες απαιτείται να εγκατασταθούν τουλάχιστον 8000MW αιολικών σταθμών ακόμα), μόνο η επιπλέον αύξηση του 20% στην τιμή της αιολικής ενέργειας που προτείνεται με αυτό το νομοσχέδιο, σημαίνει ετήσια επιπλέον επιβάρυνση των καταναλωτών, άνω των 307 εκατομμυρίων ευρώ!
Και αυτό χωρίς να υπολογίζεται το κόστος στον καταναλωτή από τις αδιανόητα υψηλές τιμές επιδότησης της ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Βάσει των παραπάνω,

Η ΠΟΜΕΚ σας προτρέπει να:

i. καταψηφίσετε την πρόβλεψη του άρθρου 5, παραγρ.2, γ), σύμφωνα με την οποία όσοι επενδυτές, πλην φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών σταθμών, δεν παίρνουν δημόσια επιχορήγηση κεφαλαίου, θα απολαμβάνουν τιμολόγησης προσαυξημένης κατά ποσοστό 15-20%

ii. ζητήσετε δέσμευση της Υπουργού ΠΕΚΑ και της Υπουργού Οικονομίας για κατάργηση και χωρίς κανένα οικονομικό αντιστάθμισμα των όποιων επιδοτήσεων κεφαλαίου για αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, αφού δεν είναι πλέον απαραίτητες

iii. περικοπούν σε λογικά πλαίσια οι εγγυημένες τιμές για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς σύμφωνα με τις προτάσεις του Υπουργείου ΠΕΚΑ που δόθηκαν σε δημόσια διαβούλευση

Η ΠΟΜΕΚ κρίνει ότι οι επιδοτήσεις κεφαλαίου στα αιολικά και φωτοβολταϊκά πρέπει να καταργηθούν γιατί οι εγγυημένες τιμές απορρόφησης της ενέργειας από αυτές τις εγκαταστάσεις είναι ήδη πολύ ελκυστικές και ικανές να εξασφαλίσουν υπερκέρδη για δεκαετίες στους παραγωγούς αυτούς, άρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι η κατάργηση των επιδοτήσεων, για την περαιτέρω αύξηση των ήδη υπερβολικών εγγυημένων τιμών.

Σας καλούμε λοιπόν σ’ αυτή την δύσκολη συγκυρία για την χώρα και τον πολίτη, ο οποίος καλείται να ζήσει με συνεχώς μικρότερες αποδοχές και να αποδεχτεί σκληρά περιοριστικά μέτρα για πολλά χρόνια, να μη συμβάλλετε με την ψήφο σας στην εδραίωση της εντύπωσης στον μέσο έλληνα καταναλωτή ότι οι ΑΠΕ, αντί για ευκαιρία αειφόρου ανάπτυξης για την χώρα, αποτελούν το πεδίο εύκολης κερδοσκοπίας εις βάρος του, με την συμβολή και τις ευλογίες του επίσημου κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ