Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

ΠΑΣΟΚ – ΝΔ: ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ


Τι προκύπτει από δημοσκοπήσεις, διαβούλευση με τα τοπικά κομματικά στελέχη. Πρόσωπα από την Αυτοδιοίκηση ο κανόνας στις επιλογές Ιπποκράτους-Ρηγίλλης

Στην τελική ευθεία για την επιλογή υποψηφίων για τις εκλογές του Νοεμβρίου βρίσκονται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με στόχο στις αρχές Ιουλίου να έχουν οριστικοποιηθεί τα ονόματα για τις 13 περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους.

Στο ΠΑΣΟΚ η αρμόδια Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων αφού πήρε στα χέρια της τις μέσω Διαδικτύου υποψηφιότητες, ξεκινά, όπως προβλέπει η σχετική εγκύκλιος, συναντήσεις ανά περιφέρεια και ανά νομό στην οποία θα συμμετέχουν ο γραμματέας και ο υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Ε., o γραμματέας και ο υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της αντίστοιχης Π.Ε., oι βουλευτές και τα υπόλοιπα μέλη του Ε.Σ. του νομού αλλά και οι υπεύθυνοι του Π.Σ. για τον κάθε νομό.

ΝΔ: «Τριμελής» η Επιτροπή

Στην ΝΔ πάλι, παρότι ασχολούνται με το συνέδριο του επόμενου σαββατοκύριακου, καθότι το σύστημα επιλογής των υποψηφίων είναι περισσότερο ευέλικτο από αυτό του ΠΑΣΟΚ (στην ουσία οι αποφάσεις λαμβάνονται από τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, τον γραμματέα Αυτοδιοίκησης Βασίλη Μιχαλολιάκο και τον αρμόδιο τομεάρχη Χρήστο Ζώη, φαίνεται ότι η οριστικοποίηση των ονομάτων των υποψηφίων προχωρά πιο γρήγορα.

Προκρίνονται αυτοδιοικητικά πρόσωπα

Πάντως, και τα δύο κόμματα φαίνεται ότι ακολουθούν παράλληλες πορείες:
Πρώτον, φαίνεται ότι ο κανόνας θα είναι η επιλογή υποψηφίων να γίνει κυρίως ανάμεσα σε αυτοδιοικητικά πρόσωπα τόσο για τις περιφέρειες όσο και τους μεγάλους δήμους. Κι αυτό γιατί εκτός των άλλων, τόσο στην Ιπποκράτους όσο και στην Ρηγίλλης θεωρούν ότι η πολιτική συγκυρία δεν ευνοεί τις υποψηφιότητες προσώπων από την κεντρική πολιτική σκηνή (υπουργούς, βουλευτές κλπ)
Δεύτερον, σημαντικό ρόλο στην τελική επιλογή θα παίξουν αφενός οι δημοσκοπήσεις που έχουν ολοκληρωθεί αλλά και αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφετέρου η διαβούλευση με τα τοπικά κομματικά στελέχη.

Οι υποψήφιοι

Με βάση αυτά τα δεδομένα , σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr τα πιθανότερα δίδυμα στις 13 περιφέρειες της χώρας είναι τα εξής:

Περιφέρεια Αττικής:
Φαβορί είναι ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας και ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κούρης, καθώς τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας δεν φαίνεται να προκρίνεται η επιλογή κεντρικού πολιτικού προσώπου όπως η Άννα Διαμαντοπούλου ή ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης από την μία και ο Βαγγέλης Μεϊμάράκης από την άλλη (η περίπτωση Άρη Σπηλιωτόπουλου έχει «καεί» μετά τις αποκαλύψεις για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και dolce vita από τον πρώην υπουργό). Επιπλέον, όπως δείχνουν και οι έρευνες της κοινής γνώμης ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στην ΝΔ υπάρχουν άλλα αυτοδιοικητικά στελέχη με τόσο μεγάλη απήχηση.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης:
Στην ΝΔ φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του νομάρχη Ξάνθης Γιώργου Παυλίδη, ενώ μετά την αποχώρηση από την κούρσα του νομάρχη Έβρου Νίκου Ζαμπουνίδη φαίνεται ότι έχουν προβάδισμα ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης και ο πρώην βουλευτής Ξάνθης Παναγιώτης Σγουρίδης.


Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:
Στην ΝΔ φαίνεται ότι έχει οριστικοποιηθεί η υποψηφιότητα του νομάρχη Κοζάνης Γιώργου Δακή, ενώ στο ΠΑΣΟΚ έχουν προβάδισμα ο πρώην νομάρχης Φλώρινας Γιάννης Στρατάκης και ο πρώην βουλευτής Κοζάνης Ρούλης Κοκελίδης.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Και σ’ αυτή την περιφέρεια η ΝΔ έχει ήδη υποψήφιο (τον νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη), ενώ στο ΠΑΣΟΚ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον υφυπουργό Υποδομών και βουλευτή Θεσσαλονίκης Γιάννη Μαγκριώτη.

Περιφέρεια Ηπείρου: Φαίνεται ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε αναμέτρηση ανάμεσα στον γ΄ αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Ιωαννίνων Βαγγέλη Αργύρη (ΠΑΣΟΚ) και τον νομάρχη Ιωαννίνων Αλέξανδρο Καχριμάνη (ΝΔ).

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Οι νομάρχες Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας (ΠΑΣΟΚ) και Λάρισας Λουκάς Kατσαρός (ΝΔ) αποτελούν το πιο πιθανό δίδυμο με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Η παραίτηση της Άντζελας Γκερέκου από τη θέση της υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού την καθιστά φαβορί για να είναι υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στα Ιόνια. Πιθανότεροι αντίπαλοι της ο νομάρχης Ζακύνθου Διονύσης Γάσπαρος και η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ έχουν καταλήξει ακόμη σε μία περιφέρεια που εκ των πραγμάτων είναι «πράσινη». Από το κυβερνών κόμμα προβάδισμα έχουν οι νομάρχες Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος και Αχαίας Δημήτρης Κατσικόπουλος, ενώ αν η διαμάχη μεταξύ τους οδηγήσει εντέλει σε πρόσωπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής προκρίνονται οι λύσεις του υφυπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή Αχαίας Απόστολου Κατσιφάρα και του βουλευτή Αχαίας Κώστα Σπηλιόπουλου. Από τη ΝΔ ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Σπύρος Σπυρίδων και ο βουλευτής Αχαίας Νίκος Νικολόπουλος (αν και το όνομά του «παίζει» και για το δήμο Πατρέων) έχουν τις περισσότερες πιθανότητες.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας:
Σε μάχη αυτοδιοικητικών είναι πιθανό να εξελιχθεί η υπόθεση «Περιφέρεια Στερέας Ελλάδας». Από το ΠΑΣΟΚ προβάδισμα έχει ο νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς και από την ΝΔ φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του, αποκαλούμενου και «μικρού Ψωμιάδη», νομάρχη Φθιώτιδας Θανάση Χειμάρα. Πιθανότητες με βάση τις δημοσκοπήσεις έχει από το ΠΑΣΟΚ και η βουλευτής Εύβοιας Κατερίνα Περλεπέ.

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Πρόκειται για τη δεύτερη «γαλάζια» περιφέρεια μετά από αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας και, όπως όλα δείχνουν, από την πλευρά της ΝΔ, έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του γραμματέα συνδικαλιστικού και πρώην βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Μανώλη. Στην άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ «ψάχνεται» και γι’ αυτό το λόγο, παρ’ όλες τις επιθέσεις που δέχεται από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Αν, τελικά, το ΠΑΣΟΚ δεν καταλήξει σε αυτή, προβάδισμα έχουν ο βουλευτής Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Ακόμη μία περιφέρεια που η ΝΔ φαίνεται να έχει καταλήξει σε υποψήφιο (τον νομάρχη Λέσβου Παύλο Βογιατζή), ενώ το ΠΑΣΟΚ αναζητεί τον εκλεκτό του. Προβάδισμα έχουν ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Σηφουνάκης αλλά και ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Δημήτρης Χαλκιώτης.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Πρόκειται για μία ακόμη «πράσινη» περιφέρεια στην οποία οι μνηστήρες του ΠΑΣΟΚ είναι πολλοί. Προβάδισμα έχουν ο νομάρχης Ρόδου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας αλλά και ο δήμαρχος Τήλου Τάσος Αλφιέρης. Η ΝΔ δεν έχει ακόμη καταλήξει αλλά ασκεί μεγάλη πίεση ο πρώην περιφερειάρχης Μπάμπης Κόκκινος, επιχειρώντας να πείσει ότι είναι «καθαρός» από το «ντορικό» παρελθόν του.

Περιφέρεια Κρήτης: Στην απόλυτη «πράσινη» περιφέρεια είναι φυσιολογικό να υπάρχουν πολλοί μνηστήρες για τη θέση του υποψηφίου περιφερειάρχη από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Φαβορί φέρεται ο υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτάκης που προέρχεται από την Αυτοδιοίκηση, ενώ λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η νομάρχης Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη. Στην Ρηγίλλης λόγω και της καταγωγής της οικογένειας Μητσοτάκη από το νησί, είναι σαφές ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιλογής και γι’ αυτό το λόγο ίσως να στραφούν στον πρώην περιφερειάρχη Κρήτης Σεραφείμ Τσόκα.
Πηγή:αυτοδιοίκηση.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ