Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Tι προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό


Τις ριζικές αλλαγές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που φέρνουν οι νέες ρυθμίσεις, αποτιμούν κόμματα και συνδικάτα, ενώ οι εργαζόμενοι, έχουν αρχίσει να κάνουν τους υπολογισμούς τους. Μεταξύ άλλων, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, προβλέπει γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο έτος, κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης, μείωση συντάξεων, και αλλαγές, για γυναίκες και μητέρες. Για «ταφόπλακα» εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μιλάει η Αριστερά, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, έχουν εξαγγείλει 24ωρη γενική απεργία, για την Τρίτη, 29 του μηνός.
Tι προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό

Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανεβαίνουν σταδιακά:

* στο 65ο έτος από το 2011 (σε βάθος 3ετίας),
* πλήρης σύνταξη δίνεται στα 40 έτη ασφάλισης (προϋπόθεση ότι ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας)
* δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης έως 7 πλασματικών ετών ασφάλισης, προκειμένου ο ασφαλισμένος να συμπληρώσει την απαραίτητη 40ετία

Από το 2015 καθιερώνεται:

* βασική και αναλογική σύνταξη με ποσοστό αναπλήρωσης 64% (θα προστίθενται και η επικουρική). Παράλληλα,
* για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αυξάνονται στο 60ό έτος για πλήρη σύνταξη και το 58ο για μειωμένη (νέος κατάλογος επαγγελμάτων από την 1η Ιουλίου 2011)
* κόβονται η 13η και η 14η σύνταξη (θα δίδονται 12 συντάξεις)

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, εργαζόμενος με 35 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ, η σύνταξη του από 700 ευρώ με το σημερινό καθεστώς, ανεβαίνει στα 829 με το νέο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 17%.

Αντίθετα εργαζόμενος με 25 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 2.100 ευρώ, η σύνταξη του από 1.050 σήμερα θα μειωθεί κατά 9% στα 940 ευρώ.

Καμία αλλαγή δεν προβλέπεται για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατά τη διάρκεια του 2010.

Στον τομέα του εργασιακού αυξάνεται ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση από 4 σε 6 μήνες ενώ διατηρείται η δυνατότητα παραπομπής μιας συλλογικής διαφοράς στη διαιτησία.

Ο ΟΑΕΔ συμπληρώνει 15-20% τον κατώτατο μισθό των νεοπροσλαμβανόμενων κάτω από 25 ετών αλλά και το 50-80% των απολυμένων ηλικίας 55 και άνω που κάνουν αυτασφάλιση.
Αντιδράσεις

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή ένα ασφαλιστικό, που δεν εγγυάται τη βιωσιμότητα της Κοινωνικής Ασφάλισης, τα επόμενα χρόνια και που προκαλεί οδύνες σε εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες , σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Η κυβέρνηση βάζει βαριά ταφόπλακα σε κατακτήσεις για τις οποίες οι προηγούμενες γενιές εργαζομένων μάτωσαν, τόνισε το ΚΚΕ.

Ονομαστική ψηφοφορία θα ζητήσει ο ΛΑΟΣ σε άρθρα του νομοσχεδίου που αφανίζουν -όπως αναφέρει- ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Ανάλογη θέση διατύπωσε και ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ, λέγοντας ότι θα ζητήσει τη στήριξη των 3 ανεξάρτητων βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ και των 4 από το ΣΥΝ.

Από την πλευρά τους, τα συνδικάτα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις και ήδη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στη νέα πανελλαδική απεργία της 29ης Ιουνίου, στην οποία συμμετέχει η ΕΣΗΕΑ και Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ