Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Ανησυχία εκφράζει η Επιτροπή για την αύξηση της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα

Σοβαρή ανησυχία σχετικά με την αύξηση της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα εκφράζει η Ευρωπαική Επιτροπή τονίζοντας ενδεικτικά πως το ποσοστό ανεργίας για όσους είναι κάτω των 25 ετών ανερχόταν στο 27,5% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009 - δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης κ. Andor έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ .Γ. Παπανικολάου.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2010 η συνολική ανεργία στην Ελλάδα θα ισούται με 10,2% το 2010 και με 11% το 2011. Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει πως οι προβλέψεις της αφορούν την ανεργία συνολικά και όχι ειδικότερα την ανεργία των νέων, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την ανοδική τάση της συνολικής ανεργίας, το ποσοστό της ανεργίας των νέων αναμένεται επίσης να αυξηθεί περισσότερο. Συγκριτικά με τα αντίστοιχα μεγέθη στην ΕΕ αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια η ανεργία των νέων στην Ελλάδα αυξάνεται διαρκώς. Επί παραδείγματι στη χώρα μας το ποσοστό της ανεργίας των νέων, που ανέρχεται στο 27,5%, είναι πολύ ανώτερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που ανερχόταν στο 20,4% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην ΕΕ, στην Ελλάδα οι νέες γυναίκες καθορίζουν κυρίως το ποσοστό της ανεργίας καθώς αυτές αντιπροσωπεύουν ένα ποσοστό της τάξης του 36,3% σε αντίθεση με τους άντρες που το ποσοστό της ανεργίας είναι πολύ κατώτερο (20,6%).

Ωστόσο, σε απάντηση στον κ. Παπανικολάου αναφορικά με το πώς αξιολογεί η Επιτροπή τις επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα αυτό ο κ. Andor δήλωσε πως η ανεργία των νέων μπορεί να θεωρηθεί ως διαρθρωτικό πρόβλημα στην ελληνική οικονομία. Τόνισε μάλιστα πως η έλλειψη ή η αναντιστοιχία των δεξιοτήτων σε συνδυασμό με την έλλειψη υπηρεσιών καθοδήγησης οδηγεί τους νέους στην ανάγκη να απασχολούνται σε τομείς που δεν είναι σχετικοί με τις σπουδές τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει πως για την αντιμετώπιση του προβλήματος τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (EKT) στην Ελλάδα και ειδικότερα τα επιχειρησιακά προγράμματα για την «Ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων 2007-2013» και για την «Εκπαίδευση και διά βίου μάθηση (2007-2013)» στοχεύουν στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και στην αναμόρφωση του συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης. Η Επιτροπή σημείωσε πως η εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων του ΕΚΤ υπήρξε αργή και τόνισε πως είναι σημαντικό οι εργασίες να επιταχυνθούν αν θέλουμε να πετύχουμε απτά αποτελέσματα.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: " Στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο απογοητευτικά από τις εκτιμήσεις που δίνει η Ευρωπαική Επιτροπή. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) το ποσοστό των ανέργων για φέτος ανέρχεται στο 12,1%, γεγονός που επαληθεύεται από τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) για το μήνα Φεβρουάριο. Για το 2011 οι προβλέψεις είναι περισσότερο δυσοίωνες καθώς σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το ποσοστό της ανεργίας θα αυξηθεί κατά 14,3%. Στη δύσκολη αυτή περίοδο χρειαζόμαστε θαρραλέες πολιτικές, προσανατολισμένες στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ