Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

2o Παραδοσιακό ψάρεμα με καλάμι στη λίμνη Κερκίνη


Εκατοντάδες επισκέπτες και φίλοι της λίμνης και του ψαρέματος, αγνοώντας τα παιχνίδια του καιρού, βρέθηκαν στο λιμανάκι του υδροβιότοπου του Μανδρακίου και μαζί με τους διοργανωτές Δήμο Πετριτσίου και Πολιτιστική Εταιρία Αρμονία έπαιξαν στα Παιχνίδια με το νερό, στο νερό, για το νερό, το ψάρι, τον άνθρωπο!

Στο χώρο του Δημοτικού Αναψυκτηρίου και στην ανακατασκευασμένη πλατεία από την Ν.Α. Σερρών πριν τον λιμενοβραχίονα αλλά και στο λιμενοβραχίονα είχαν στηθεί από τους διοργανωτές στάσεις για τους επισκέπτες.



Στην είσοδο γινόταν η καταγραφή των επισκεπτών καθώς και δηλώσεις συμμετοχής στο παραδοσιακό ψάρεμα.

Μετά την είσοδό του ο επισκέπτης είχε την δυνατότητα να καθίσει και να απολαύσει το φυσικό περιβάλλον στα τραπεζο-καθίσματα του αναψυκτηρίου και να κεραστεί από τους διοργανωτές με κάποιο καφέ ή αναψυκτικό προσφορά του Δήμου και του ΕΒΕ Σερρών.

Στην Τέντα των Καλαμιών μπορούσε να κατασκευάσει το καλάμι με το οποίο θα πήγαινε για ψάρεμα ακολουθώντας τις οδηγίες του Ιάκωβου Κατσαβάκη. Στον ίδιο χώρο δινόταν και οδηγίες ψαρέματος και δολωμάτων.

Στις τέντες των Οργανισμών ο επισκέπτης μπορούσε να ενημερωθεί για τα προϊόντα του Νομού Σερρών πολλά από τα οποία ήταν εκεί, για να μπορεί να τα γνωρίσει ο καθένας, από τον υπεύθυνο του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Σύκαλο καθώς και να δοκιμάσει κάποια από τα προϊόντα. Για τις δράσεις της ΑΧΕΠΑ Σερρών Στρυμών, φωτογραφικό υλικό και ενημερωτικά φυλλάδια για την μεγαλύτερη ελληνοαμερικανική Αδελφότητα που εδώ και έξι χρόνια δρα και στο νομό μας. Για την ΠΡΟ.Τ.ΕΚ.Τ.Α. Σερρών, που είναι μια από τις πέντε ομάδες ενταγμένες στο σύστημα πολιτικής προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Για την Ε.Κ.Κ.Α Ν. Σερρών την πιο νέα εθελοντική οργάνωση του νομού μας αλλά με αλματώδη δράση. αφού στους κόλπους τις έχει τα πιο έμπειρα στελέχη αλλά και πολλούς συλλόγους με πλούσιο παρελθόν στα δρώμενα του νομού μας. για την οικολογική κίνηση Σερρών, για την Π. Ε. PRAXIS, για το UNESCO Σερρών. Μέλη των πιο πάνω οργανώσεων ενημέρωναν τοπ κοινό για τις δράσεις και τους σκοπούς τους.

Ο Οικοπεριηγητής δίπλα είχε έτοιμα τα κανό για μια βόλτα και την πρώτη εμπειρία με το νερό από τους νεαρούς επισκέπτες.

Ο Δήμος Πετριτσίου με μπροστάρη τον πρόεδρο του τοπικού Συμβουλίου και την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, υποδεχόταν τους επισκέπτες και τους ενημέρωναν.

Να μην ξεχάσουμε τους εργάτες που διαμόρφωσαν τον χώρο και τους εθελοντές που από το απόγευμα του Σαββάτου ετοίμασαν την όλη διοργάνωση, ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Δημήτρης Φραγκαλής, την πρώην πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανδρακιωτών Θεσσαλονίκης κ. Γερακίνα Καραγιαννίδου και τον σύζυγο της, που ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής βοήθησαν τους εθελοντές.

Στο χώρο της πλατείας οι επισκέπτες μπορούσαν να δοκιμάσουν εδέσματα από την καντίνα του "Βλάχου" της ομώνυμης αλυσίδας των Σερρών με καταστήματα στα Σερράς και στο Λευκώνα, που πρόσφατα μπήκε και στο χώρο της Καντίνας.

Το κυρίως πιάτο όμως ήταν στο λιμενοβραχίονα όπου ειδικά διαμορφωμένες θέσεις με τέντες και ομπρέλες - δωρεά του καταστήματος MEGA STORE Παπαϊωάννου στον Λευκώνα - οι επίδοξοι αλλά και οι φανατικοί ψαράδες μπορούσαν να ψαρέψουν.

Μετά το τέλος της ψαριάς παρέδιναν το καλάμι και το δίχτυ με τα ψάρια στους διοργανωτές οι οποίοι κατέγραφαν τις επιδόσεις τους. Η καταγραφή γινόταν κατά είδος ψαριού, ποσότητα και πρωτοτυπία.

Δυστυχώς το ξαφνικό μπουρίνι είχε κάποια απάντεχα αποτελέσματα αλλά ευτυχώς δεν κράτησε πολύ. Οι απώλειες ήταν δυο από τις ομπρέλες και αρκετά αναψυκτικά που βρέθηκαν στο πάτο της Λίμνης, οι άλλες ομπρέλες και τέντες αποκαθηλώθηκαν και σύντομα βρέθηκαν στο οίκημα του αναψυκτηρίου οπού είχε μαζευτεί κι ο κύριος όγκος των επισκεπτών, δυστυχώς πολλοί από τους επισκέπτες έφυγαν αμέσως από τον χώρο της εκδήλωσης και δεν παρέμειναν στην απονομή των βραβείων.

Την απονομή έκαναν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Άννα Χουρδάρη για το μεγαλύτερο ψάρι, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Δημήτρης Φραγκαλής για το μικρότερο ψάρι, ο κ. Δημήτρης Γιάγκος, στο ψαρά με το πιο πρωτότυπο ψάρεμα, η ταμίας της Αρμονίας κ. Έλσα Νατσιά στον ψαρά με τα περισσότερα ψάρια, ο Ιάκωβος Κατσαβάκης στον Γηραιότερο ψαρά, ενώ ο πρόεδρος της Αρμονίας κ. Γιάννης Τούσκας στην νεότερη (μικρότερη) συμμετέχουσα.

Ολοι οι μικροί που παραβρέθηκαν έλαβαν δίπλωμα συμμετοχής κι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που τυπώθηκε από την Π.Ε PRAXIS στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης Αγροτών και Μαθητών Κερκίνης, Προστασίας Περιβάλλοντος.

Η μέρα έκλεισε με ένα τραπέζι για τους παραβρισκόμενους όσοι απέμειναν της ξαφνικής νεροποντής, με εδέσματα από την Καντίνα του "Βλάχου" ποτά από τα μέλη του ΕΒΕ Σερρών κι αναψυκτικά από ην Δρόση του Δημήτρη Βυζίώτη από την Ηράκλεια και Νέκταρ Αφοί Γ. Κουρτίδη από τα Σέρρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ