Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Επιστολή Δημάρχου σε Υπουργό Δικαιοσύνης για Φυλακές Νιγρίτας


Θέμα: Λειτουργία σωφρονιστικού καταστήματος Νιγρίτας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια του με αριθμό 3128/12.4.2010 εγγράφου μας για το οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση και με αφορμή δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με το οποίο εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου θα λειτουργήσουν δύο (2) πτέρυγες ενώ μέχρι τέλος του χρόνου θα λειτουργήσουν και οι υπόλοιπες τέσσερις (4), έχω την υποχρέωση να θέσω ξανά υπόψη σας τα εξής :

1. Το Δημοτικό Συμβούλιο Νιγρίτας εκφράζοντας θεσμικά το σύνολο της Τοπικής Κοινωνίας απαίτησε με την 59/2010 απόφαση του, να υπάρξει από το Υπουργείο Νομοθετική Ρύθμιση πριν την έναρξη λειτουργίας του καταστήματος, από την οποία θα προκύπτει η πολιτική βούληση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε δημόσια και από σας κατά την επίσκεψη σας στη Σέρρες στις 6/3/2010, να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας αλλά και την δέσμευση της, κατά την θεμελίωση των φυλακών από τον τότε Υπουργό και σημερινό Πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο, να συμπεριληφθεί στα κριτήρια επιλογής προσωπικού το κριτήριο της εντοπιότητας για τους Δημότες μόνιμους κατοίκους του Δήμου Νιγρίτας.

2. Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Νιγρίτας συνεργάστηκαν, καθ΄ όλη την περίοδο κατασκευής του έργου, με τη ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ, παρέχοντας οποιαδήποτε διευκόλυνση σε ότι αφορά τις συνδέσεις με τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, κατασκευή κόμβων κ.λ.π. χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει κανένα όφελος για την τοπική κοινωνία, παρ΄ όλο που στις περισσότερες περιοχές όπου εγκαθίστανται σωφρονιστικά καταστήματα, η πολιτεία προχωρά στην κατασκευή έργων υποδομής ως ελάχιστο αντισταθμιστικό όφελος.
Αντίθετα, όλο αυτό το διάστημα γινόμαστε δέκτες ενός πρωτοφανούς εμπαιγμού, όταν από το 2007 μέχρι και σήμερα, οι παράγοντες της διοίκησης της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΑΕ και του ΤΑ.Χ.ΔΙΚ αδυνατούν να διατυπώσουν σύμφωνη γνώμη για παραχώρηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 100 τ.μ. από το αγροτεμάχιο το 2554 (Ο.Δ. 1935) το οποίο έχει παραχωρηθεί για την ανέγερση του σωφρονιστικού καταστήματος, όπου σε προγενέστερο χρόνο (2001) ο Δήμος Νιγρίτας είχε κατασκευάσει γεώτρηση, εκτός της σημερινής περίφραξης του καταστήματος, την οποία μέχρι και σήμερα δεν μπορεί να ηλεκτροδοτήσει και η οποία απαιτείται και για την κάλυψη των αναγκών υδροδότησης του σωφρονιστικού καταστήματος.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Μπορεί να επιτυγχάνετε το στόχος σας, που είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών , μπορεί να λύνετε ένα ουσιαστικό πρόβλημα που αφορά στις συνθήκες κράτησης, σας παρακαλώ όμως να μου υποδείξετε, σε περίπτωση που έχει διαφύγει της προσοχής μου, ποια είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη για μια κοινωνία που αγωνίζεται ενάντια στο μαρασμό, ενάντια στην εγκατάλειψη, ενάντια στην απαξίωση από ένα υδροκέφαλο συγκεντρωτικό κράτος, δεκαετίες τώρα. Ως Δήμαρχος είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι ο φυλακές δεν αποτελούν αναπτυξιακό έργο για την περιοχή, πείτε μου όμως ποια στοιχειώδη σχέση εμπιστοσύνης μπορεί να οικοδομηθεί ανάμεσα σε μια μικρή τοπική κοινωνία της περιφέρειας και στην κυβέρνηση ενός κράτους, όταν αθετείται η ελάχιστη δέσμευση σας για δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσω αυξημένης μοριοδότησης για τους μόνιμους κατοίκους του Δήμου Νιγρίτας, μιας περιοχής που μαστίζεται από την ανεργία και την κρίση.
Είμαστε μια μικρή κοινωνία, είμαστε όμως ισότιμοι με βάση το σύνταγμα και τους νόμους της πολιτείας, μπορεί οι δυνάμεις μας να είναι μικρές αλλά θα παλέψουμε για το δίκαιο αίτημα μας. Η καχυποψία μας πλέον απέναντι στη κεντρική εξουσία είναι απολύτως δικαιολογημένη, μπορεί οι προκάτοχοι μου να συναίνεσαν στη δημιουργία σωφρονιστικού καταστήματος λαμβάνοντας προφορικές υποσχέσεις της κεντρικής εξουσίας, μπορεί να ήταν λάθος τους που δεν ζήτησαν γραπτές δεσμεύσεις και την υπογραφή ενός μνημονίου συμφωνίας και συνεργασίας.
Κατανοούμε την οικονομική θέση της χώρας και την αναγκαιότητα λήψης μέτρων στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας όπως π.χ. το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο τομέα για το 2010 και τα επόμενα τρία χρόνια, όπως καταλαβαίνετε όμως, δεν είναι δυνατόν πλέον να δεχθούμε άλλες προφορικές υποσχέσεις και καθησυχασμούς. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες, ως δήμος να απαιτήσουμε την κατοχύρωση εκείνων των δεσμεύσεων με νομοθετική ρύθμιση.
Περιμένουμε λοιπόν τις δικές σας ενέργειες ελπίζοντας ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης σας για ένα κράτος που θα λειτουργεί σύγχρονα με διαφάνεια και με κοινωνική δικαιοσύνη για τους πολίτες, είναι ειλικρινείς.

Με εκτίμηση,


Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ

2 σχόλια:

  1. Teleiwsan oi proslhpseis twn gnwstwn mas dhmarxe exei kai o kairos gurismata.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. afiste re pedia ta parakalia gia entopiotita. ton nomo ton xerete gia esas eki sti nigrita tha ton alaxoun diladi?opios ehi ta pio pola moria afto na proslifthi ke as ine apo opiodipote meros tis ellados.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ