Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Συνάντηση του ΥφΟΑΝ Μ. Μπόλαρη με τον Πρέσβη της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, κ. Αντρέϊ Καρασλάβωφ


Το διαρκώς διευρυνόμενο πεδίο αναπτυξιακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας επιβεβαίωσαν σήμερα σε συνάντησή τους ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μάρκος Μπόλαρης, και ο πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, κ. Αντρέϊ Καρασλάβωφ. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για πάνω από μιάμιση ώρα σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και δημιουργικής συνεργασίας στο γραφείο του Υφυπουργού στην Αθήνα. Τον Βούλγαρο διπλωμάτη συνόδευε ο Εμπορικός Ακόλουθος, κ. Γκριγκόρ Ποροζάνωφ.

Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από συγκεκριμένες αναπτυξιακές συνέργειες μεταξύ των δύο εταίρων και συμμάχων χωρών. Ειδικότερα αναπτύχθηκαν τα ακόλουθα ζητήματα:

- Παρουσιάσθηκε το βουλγαρικό αίτημα για άνοιγμα δύο επί πλέον συνοριακών διαβάσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και η ολοκλήρωση και ενοποίηση των διασυνοριακών οδικών αξόνων.

- Διερευνήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των Κεντρικών Αγορών Θεσσαλονίκης και Σόφιας στα ζητήματα διακίνησης και εμπορίας νωπών προϊόντων.

- Αναζητήθηκαν συνέργειες μεταξύ των Διεθνών Εκθέσεων Θεσσαλονίκης και Φιλιππούπολης, με έμφαση στην αμοιβαία διευκόλυνση εγκατάστασης περιπτέρων, σε συνδυασμό με επί τόπου πληροφόρηση για επενδυτικές ευκαιρίες και διαδικασίες.

Επίσης, έγινε αναλυτική αναφορά στις τουριστικές επενδύσεις και συνεργασίες, ώστε το τουριστικό προϊόν της κάθε χώρας να λειτουργεί συμπληρωματικά προς αυτό της άλλης, παρέχοντας την δυνατότητα ανάπτυξης κίνησης όλο το έτος. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μπόλαρης ανέπτυξε σύντομα την πρόταση για ανάδειξη και αξιοποίηση του αποθέματος των συνοριακών οχυρών (Ρούπελ, Ιστίμπεη, Κελκαγιά κλπ) σε συνάφεια με τον ιαματικό τουρισμό, τον αγροτουρισμό, την αρχαιολογική έρευνα, τον οικοτουρισμό κλπ και από τις δύο πλευρές των συνόρων, βρίσκοντας την απόλυτη συμφωνία από πλευράς του Βούλγαρου διπλωμάτη.

Ο κ. Μπόλαρης υπογράμμισε το ελληνικό ενδιαφέρον για την διαχείριση της ποσότητας και της ποιότητας των διασυνοριακών υδάτων (Στρυμόνας, Νέστος, Έβρος), των οικολογικών επιπτώσεων της κατεργασίας χρυσού στην γείτονα με την χρήση κυανίου και την προώθηση αποτελεσματικής σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Θεσσαλονίκης και βουλγαρικών ποταμίων λιμένων στον Δούναβη. Σχετικά με το τελευταίο ζήτημα προτάθηκε η από κοινού υποβολή σχεδίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ένταξη του έργου στο ευρωπαϊκό δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών. Ο Βούλγαρος διπλωμάτης υπερθεμάτισε, υπενθυμίζοντας ότι με την μέθοδο αυτή είχε χρηματοδοτηθεί ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση συνεχούς συνεργασίας για την παρακολούθηση και πρόοδο των ζητημάτων που συζητήθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ