Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Ο ΥφΟΑΝ Μ. Μπόλαρης στην παρουσίαση του βιβλίου «Υπόμνημα ιστορικόν περί της νήσου Ίμβρου»


Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μάρκος Μπόλαρης παραβρέθηκε το Σάββατο 19 Ιουνίου 2010 στην παρουσίαση της φωτοαναστατικής επανέκδοσης του πρώτου ιστορικού πονήματος για την Ίμβρο «Υπόμνημα ιστορικόν περί της νήσου Ίμβρου» που συνέγραψαν ο Ανδρέας Μουστοξύδης και ο Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανός το1845. Το Υπόμνημα πρωτοεκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τους εκδότες Κορομηλά-Πασπάλη και καταγράφει την ιστορία της νήσου από τα αρχαία χρόνια μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα.
Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση είχε Ο Σύλλογος Προστασίας, Αλληλεγγύης και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ίμβρου. Η επανέκδοση του Υπομνήματος είναι βασισμένη σε αντίγραφο της πρώτης έκδοσης που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και περιλαμβάνει το πρωτότυπο κείμενο σε φωτοαναστατική ανατύπωση και πλήρεις μεταφράσεις του κειμένου στα νεοελληνικά, τα αγγλικά και τα τουρκικά, αλλά και σπάνιους χάρτες του νησιού. Η ανατύπωση έγινε με χορηγία του θεσσαλονικέως επιχειρηματία Ν. Μάνου.
Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Πέραν της Κωνσταντινούπολης συντόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Στέλιος Μπερμπέρης ενώ το βιβλίο παρουσίασαν ο λογοτέχνης Γιώργος Ξεινός, η Ayse Ozil και ο Βαγγέλης Κεχριώτης που διδάσκουν στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του δήλωσε συγκινημένος καθώς το βιβλίο αναφέρεται στον τόπο καταγωγής του και ο ίδιος είναι συνονόματος με έναν εκ των συγγραφέων τον Βαρθολομαίο τον Κουτλουμουσιανό.
Ο Ανδρέας Μουστοξύδης (1785-1869) ήταν ιστορικός και λόγιος, σπούδασε Νομικά στην Παβία και συνδέθηκε με λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής. Υπήρξε πολέμιος της αγγλικής κυριαρχίας στα Επτάνησα, υπέρμαχος της καθιέρωσης της ελληνικής ως επίσημης γλώσσας, και ήταν επίσημος ιστοριογράφος της Ιονίου Πολιτείας, συγγραφέας πολλών ιστορικών μελετών και εκδότης του περιοδικού Ελληνομνήμων, όπου δημοσίευσε μεταξύ άλλων ιστορικές πηγές. Διετέλεσε στενός συνεργάτης και φίλος του Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος τον κάλεσε για να οργανώσει την παιδεία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και του ανάθεσε την 21-10-1829 τη γενική εποπτεία όλων των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους. Θεωρείται από τους πρώτους Έλληνες μελετητές που εργάστηκαν σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές μεθόδους ιστοριογραφίας.
Ο Βαρθολομαίος Κουτλουμουσιανός ο Ίμβριος (1773-1851) υπήρξε εξέχων δάσκαλος του Γένους και των εκκλησιαστικών γραμμάτων. Έζησε ολόκληρη τη ζωή του περιπλανώμενος από τόπο σε τόπο διδάσκοντας τα ελληνικά γράμματα, συγγράφοντας και οραματιζόμενος ένα καινούριο μέλλον για την πατρίδα του, την Ίμβρο, με γνώμονα μια σύγχρονη και συστηματική παιδεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ