Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

2-0 ηρωϊκά μαχόμενη η εθνική στο παγκόσμιο

Το όνειρο για την εθνική μας ομάδα κράτησε για 77 λεπτά, όταν για πρώτη φορά ο καταπληκτικός Τζόρβας νικήθηκε πρώτα από τον Ντεμικέλις και 12 λεπτά αργότερα ο Παλέρμο έγραψε το τελικό 2-0 για την Αργεντινή που άφησε την Ελλάδα εκτός συνέχειας της διοργάνωσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ν. Αφρικής. Σύστημα «κατενάτσιο» από τον Ρεχάγκελ που προσπάθησε να κρατήσει το «0» στην άμυνα, με μοναδικό προωθημένο τον Σαμαρά, όμως οι παίκτες του Μαραντόνα πίεζαν ασφυκτικά καθ΄ όλη τη διάρκεια του αγώνα την ελληνική άμυνα και πήραν τελικά αυτό που ήθελαν στο τέλος. Άτυχη η εθνική μας ομάδα που υποχρεώθηκε σε τρεις αναγκαστικές αλλαγές λόγω τραυματισμών.

Ο Ότο Ρεχάγκελ ξεκίνησε με ένα καθαρά αμυντικό σχήμα με πέντε αμυντικούς εκ των οποίων ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος σε ρόλο λίμπερο μπροστά από το κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Η επιτακτική ανάγκη για να διατηρήσει τουλάχιστον ανέπαφη την εστία της η ελληνική ομάδα οδήγησε τον ομοσπονδιακό μας προπονητή σε αυτήν την κίνηση.
Στο 13ο λεπτό η εθνική μας φάνηκε για πρώτη φορά απειλητική όταν από βαθιά μπαλιά πίσω από την σέντρα η μπάλα ήρθε στον Σαμαρά ο οποίος μπήκε επικίνδυνα προς την μεγάλη περιοχή της Αργεντινής, την τελευταία στιγμή όμως ο Ντεμικέλις πρόλαβε και τον έκοψε βγάζοντας την μπάλα πλάγιο άουτ.
Στο 18΄ η Αργεντινή έχασε μεγάλη ευκαιρία με ατομική προσπάθεια και μπάσιμο του Αγκουέρο στην μεγάλη περιοχή, ευτυχώς όμως το δυνατό σουτ που επιχείρησε προ του Τζόρβα βρήκε σε ετοιμότητα τον Έλληνα γκολκίπερ που έδιωξε σε κόρνερ.
Δυο λεπτά αργότερα η Αργεντινή απείλησε εκ νέου αυτή τη φορά με μακρινό σουτ του Βερόν που υποχρέωσε τον Τζόρβα σε εντυπωσιακή εκτίναξη βγάζοντας την μπάλα σε κόρνερ.
Η ομάδα του Μαραντόνα ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο των κινήσεων και προσπαθούσε να βρει ανοιχτούς διαδρόμους προς τα καρέ του Τζόρβα, ωστόσο καλά οργανωμένη η πολυπληθής ελληνική άμυνα δεν άφηνε περιθώρια στους Αργεντίνους για να απειλήσουν.
Στο 31΄η Ελλάδα γλύτωσε από βέβαιο γκολ, όταν από επέλαση του Μιλίτο από δεξιά και σέντρα προς την καρδιά της ελληνικής άμυνας, η μπάλα ήρθε στα πόδια του Αγκουέρο ο οποίος με «εξουδετερωμένο» τον πεσμένο Τζόρβα έπιασε το σουτ για να κόψει σωτήρια με προβολή την μπάλα ο Βύντρα.
Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου η Αργεντινή έφτασε άλλες δύο φορές πολύ κοντά στο γκολ, όμως ο Τζόρβας ήταν σε μεγάλη βραδιά και γλύτωσε από «του χάρου τα δόντια» την εθνική μας στο 44΄ και στο 45΄ από σουτ των Ροντρίγκεζ και Μέσι αντίστοιχα που έδιωξε σε κόρνερ.
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με μια σπουδαία ευκαιρία για την Ελλάδα: Από βαθιά μπαλιά του Κατσουράνη η μπάλα έφτασε προς τον μοναδικό Έλληνα προωθημένο, τον Σαμαρά που αρχικά πήρε πολύ ωραία την μπάλα από τον Ντεμικέλις, μπήκε στην μεγάλη περιοχή των Αργεντίνων κερδίζοντας όλες τις κόντρες, και απέναντι από τον Ρομέρο έπιασε πολύ ωραία το σουτ που «έγλυψε» το αριστερό κάθετο δοκάρι της Αργεντινής.

Η ατυχία «χτύπησε» την εθνική ομάδα στις αρχές του 2ου ημιχρόνου, καθώς Καραγκούνης, Κατσουράνης και Τοροσίδης υποχρεώθηκαν σε αλλαγή λόγω τραυματισμών στερώντας από την Ελλάδα πολύτιμες λύσεις στον χώρο του κέντρου.


Οι παίκτες του Μαραντόνα ζήτησαν με αξιώσεις το γκολ στο 57ο λεπτό από ατομική ενέργεια του Ροντρίγκεζ και σουτ που πέρασε λίγο άουτ από το δεξί δοκάρι του Τζόρβα.
Στο 68΄ ο Τζόρβας είπε για ακόμη μια φορά «όχι» στην Αργεντινή πέφτοντας με εντυπωσιακά ρεφλέξ στην γωνία του από σουτ του Μπολάτι ύστερα από εκτέλεση κόρνερ.
Ο Μέσι περιορίστηκε πολύ από την επιτήρηση του Σωκράτη Παπασταθόπουλου ο οποίος ήταν από τους διακριθέντες της εθνικής μας ομάδας.
Η υπόθεση-πρόκριση ισορροπούσε σε μια κλωστή για την εθνική μας που προσπαθούσε απεγνωσμένα να κρατήσει πρώτα το «0» στην άμυνα, όμως οι παίκτες του Μαραντόνα πολιορκούσαν ασφυκτικά την ελληνική εστία και φαινόταν ότι ήταν θέμα χρόνου το πότε θα λύγιζε η εθνική μας.
Η ισοπεδωτική υπεροχή των Αργεντίνων "καρποφόρησε" στο 77΄: Από εκτέλεση κόρνερ στα καρέ του Τζόρβα η μπάλα από κόντρες έφτασε στα πόδια του προωθημένου Ντεμικέλις που από πολύ κοντά «κεραυνοβόλησε» τον Τζόρβα (1-0).
Οι παίκτες μας πλέον δεν είχαν τα ψυχικά αποθέματα για να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση απέναντι στην Αργεντινή που με τον Μέσι στο 85΄ είχε άλλη μια μεγάλη ευκαιρία για να κάνει το 2-0, όμως το σουτ που επιχείρησε βρήκε στο δεξί δοκάρι του Τζόρβα.
Ο,τι όμως δεν πέτυχε ο ίδιος το κατάφερε ο Παλέρμο στο 89΄ δίνοντας συγχρόνως τη "χαριστική βολή" στην ομάδα του Ρεχάγκελ όταν από δυνατό σουτ του Μέσι ο Τζόρβας απέκρουσε ενστικτωδώς την μπάλα, το ριμπάουντ πήρε ο Παλέρμο που σημάδεψε σωστά στην αριστερή γωνία του Τζόρβα γράφοντας το 2-0 που έβαλε οριστικό τέλος στα όποια όνειρα πρόκρισης της Ελλάδας στην φάση των «16».
Συμπερασματικά το αρχικό πλάνο του Ρεχάγκελ για υπερενισχυμένη άμυνα ήταν ως επιλογή ορθή μόνον στην περίπτωση που δεν θα χρειαζόταν να βάλουμε γκολ στην Αργεντινή, γιατί κατά τα άλλα ήταν πρακτικώς αδύνατον να απειλήσει η εθνική μας ομάδα την άμυνα του Ρομέρο με μόνο προωθημένο τον Σαμαρά.
Το τελικό σφύριγμα της λήξης του διαιτητή βρήκε τους παίκτες της Αργεντινής να είναι αγκαλιασμένοι και να πανηγυρίζουν την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση και την Ελλάδα να αποχαιρετά με το κεφάλι ψηλά τη διοργάνωση.

Διαιτητής: Ρασβάν Ιρμάτοφ (Καζακστάν)

Κίτρινες: Κατσουράνης - Μπολάτι

ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Βύντρα, Τοροσίδης (54΄ Πατσατζόγλου), Κυργιάκος, Μόρας, Παπασταθόπουλος, Παπαδόπουλος, Κατσουράνης (54΄ Νίνης), Τζιόλης, Καραγκούνης (46΄ Σπυρόπουλος), Σαμαράς.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Ντιέγκο Μαραντόνα): Ρομέρο, Οταμέντι, Κλεμέντε Ροντρίγκες, Ντεμικέλις, Μπουρντίσο, Μπολάτι, Μάξι Ροντρίγκες (63΄ Ντι Μαρία), Βερόν, Μέσι, Αγουέρο (77΄ Παστόρε), Μιλίτο (80΄ Παλέρμο).

Πηγή: ερτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ