Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Ιστορική πρώτη νίκη για την Εθνική μας, 2-1 την Νιγηρία

Την πρώτη της νίκη σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου πανηγυρίζει η Εθνική ομάδα που νίκησε με 2-1 την Νιγηρία πετυχαίνοντας την απόλυτη ανατροπή καθώς βρέθηκε να χάνει στο σκορ. Η εθνική ομάδα βρέθηκε πίσω στο σκορ από το γκολ του Ούτσε στο 16′, αλλά «γύρισε» το ματς με τέρματα των Σαλπιγγίδη στο 44′ και Τοροσίδη στο 71′.

Η αφρικανική ομάδα έμεινε με δέκα παίκτες στο 33′ λόγω αποβολής του Καϊτά. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πέτυχε μια ονειρεμένη εμφάνιση βγαλμένη απλό το μαγικό Euro του 2004 και νίκησε πανάξια τους «Αετούς». Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχει πλέον τρεις βαθμούς και θέλει θετικό αποτέλεσμα στο τελευταίο παιχνίδι κόντρα στην Αργεντινή αλλά παράλληλα και ήττα της Νότιας Κορέας από την Νιγηρία (22 Ιουνίου) για να προκριθεί στη φάση των «16″ της διοργάνωσης.
Μέχρι το 15ο λεπτό η εθνική στέκονταν πολύ καλά στο γήπεδο, οι παίχτες είχαν καλή αλληλοκάλυψη ενώ στα μετόπισθεν η αμυντική λειτουργία είχε κλείσει τους διαδρόμους από τους Νιγηριανούς που δεν μπορούσαν να βρουν κενά για να γίνουν απειλητικοί για την εστία του Τζόρβα. Επιθετικά βέβαια το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν είχε φανεί ιδιαίτερα, ωστόσο οι διεθνείς με το παιχνίδι τους έδειχναν πολύ καλή εικόνα σε σχέση με το πώς αντιμετώπισαν το ματς με τους Νοτιοκορεάτες. Ωστόσο στο 16ο λεπτό έσβησαν τα φώτα για την Εθνική. Στο πρώτο φάουλ που κέρδισε η Νιγηρία και μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις για του «Αετούς» η εθνική βρέθηκε στο καναβάτσο. Ο Ούτσε εκτέλεσε φάουλ έξω από τη περιοχή και από πλάγια θέση η μπάλα έσκασε στη περιοχή προ του Τζόρβα που την είδε να καταλήγει στα δίχτυα 1-0. Παρόλα αυτά η εθνική δεν πτοήθηκε, αντίθετα συνέχισε να προσπαθεί να βγει μπροστά και να ψάχνει πλέον την ισοφάριση. Στο 33′ η Εθνική απέκτησε αριθμητική υπεροχή, καθώς ο Καϊτά χτύπησε εκτός φάσης και μάλιστα αναίτια τον Τοροσίδη, και ο Όσκαρ Ρουίζ του έδειξε την κόκκινη κάρτα αφήνοντας τους Νιγηριανούς με δέκα. Τέσσερα λεπτά αργότερα (37′) ο Σαμαράς πέρασε στη θέση του Παπασταθόπουλου και η εθνική απέκτησε περισσότερες επιθετικές πρωτοβουλίες ψάχνοντας το πολυπόθητο γκολ. Στο 39΄ο Σαλπιγίδης βρέθηκε τετ α τετ με τον Ενγεάμα αλλά πρόλαβε και απέκρουσε ο πορτιέρο των Νιγηριανών, ενώ στο 41′ ο Σαμαράς πλάσαρε για να απομακρύνει στη γραμμή ο Αρούνα. Η πίεση των διεθνών συνεχίστηκε και η δικαίωση ήρθε τρία λεπτά αργότερα. Στο 44′ ο Σαλπιγγίδης σούταρε ‘έξω από τη περιοχή η μπάλα κόντραρα στον Αρούνα και κατέληξε στο βάθος της εστίας του Ενγεάμα για το ιστορικό πρώτο γκολ της Ελλάδας σε Παγκόσμιο Κύπελλο που έφερε στα ίσια το μας με την Νιγηρία 1-1. Σκορ με το οποίο πήγαν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα.

Στο δεύτερο μέρος οι Νιγηριανοί μπήκαν δυνατά και μόλις στο 48′ απείλησαν με δεύτερο γκολ ωστόσο ο Τζόρβας αντέδρασε σωστά και έδιωξε σε κόρνερ. Ωστόσο οι παίχτες του Ρεχάγκελ εκμεταλλευόμενοι το αριθμητικό πλεονέκτημα από το πρώτο μέρος δεν τα έβαλε κάτω αντίθετα συνέχισε να πιέζει. Όσο περνούσαν τα λεπτά οι διεθνείς πίστευαν όλο και περισσότερο ότι μπορούσαν να τα καταφέρουν και να πάρουν το βαθμολογικό τρίποντο της νίκης. Στο διάστημα 57′-58′ παίχτηκε το απόλυτο θρίλερ καθώς η Εθνική θα μπορούσε να ανοίξει το σκορ με τον Γκέκα που βρέθηκε μόνος του μέσα στην περιοχή της Νιγηρίας, αλλά το δυνατό πλασέ αποκρούει ο Ενγεάμα. Στην αντεπίθεση της Νιγηρίας, ο Αγεγκμπένι βγήκε μόνος του απέναντι στον Τζόρβα, πλασάρε, ο διεθνής τερματοφύλακας απέκρουσε και στη συνέχεια ο Ομπάσι ολομόναχος αστόχησε στην κενή εστία. Στο 71′ η απόλυτη ανατροπή για την Εθνική. Ο Τζιόλης σούταρε από μακριά, ο Ενγεάμα απέκρουσε χλιαρά και ο Τοροσίδης με κοντινό πλασέ πέτυχε το δεύτερο γκολ για την εθνική 2-1. Στο 75′ ο Καραγκούνης προσπάθησε με τη σειρά του να χριστεί σκόρερ σουτάροντας από απόσταση αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι της εστίας του Ενγεάμα, ενώ στο 77′ ο τερματοφύλακας της Νιγηρίας είπε όχι σε νέο σουτ του Καραγκούνη. Στο 81′ ο Κυργιάκος απείλησε με τη σειρά του με νέο σουτ αλλά η μπάλα έφυγε άουτ, ενώ στις καθυστερήσεις ο Ενγεάμα είχε ακόμη μια δύσκολη επέμβαση, σε σουτ του Τζιόλη, και ο αγώνας εν μέσω αποθέωσης των διεθνών από τους περίπου 4.000 Έλληνες που βρέθηκαν στις εξέδρες του «Φρι Στέιτ».
Κίτρινες: Παπασταθόπουλος, Τζιόλης, Σαμαράς – Ομπάσι
Κόκκινη: 33΄ Καϊτά
Διαιτητής: Όσκαρ Ρουίς (Κολομβία)
ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Βύντρα, Τοροσίδης, Παπαδόπουλος, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος (36΄ Σαμαράς), Τζιόλης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Γκέκας (79΄ Νίνης).
Νιγηρία (Λαρς Λάγκερμπακ): Ενγεάμα, Όντια, Ταϊβο (56΄ Ετσετζίλε), Σίτου, Γιόμπο, Καϊτά, Οντεμβίγκιε (46΄ Ομπάσι), Αρούνα Λούκμαν, Ετούχου, Αγεγκμπένι, Ούτσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ