Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Στα ύψη η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης


Η χαμηλή πτήση στις τιμές της βενζίνης συνεχίζεται, αυτή τη φορά χωρίς το άλλοθι της αύξησης των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Σε ελάχιστα πρατήρια, πλέον, η τιμή της αμόλυβδης πωλείται κάτω από 1,5 ευρώ το λίτρο, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα οι τιμές είναι αυξημένες κατά δέκα με είκοσι λεπτά. Οι αυξήσεις στα καύσιμα είναι η βασική αιτία εκτόξευσης του πληθωρισμού στο 4,8% τον Απρίλιο, από 3,9% που ήταν τον Μάρτιο. Να θυμίσουμε ότι τον Απρίλιο 2009 ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ήταν στο 1%.
Στα ύψη έχει οδηγηθεί η τιμή της αμόλυβδης μετά τις αυξήσεις των φόρων σε συνδυασμό με τις πρακτικές των κερδοσκόπων, ενώ την ίδια ώρα, οι πρατηριούχοι προειδοποιούν ότι οι τιμές θα εκτροχιαστούν το καλοκαίρι λόγω της νέας αύξησης του ΦΠΑ και της ανοδικής τροχιάς των διεθνών τιμών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, στην Αθήνα υπάρχει πρατήριο που πωλεί την αμόλυβδη κατά 1,769 ευρώ το λίτρο, στη Μαγνησία 1,720 ευρώ το λίτρο, στο νομό Λασιθίου 1,713, στην Κεφαλονιά 1,710, στο Ηράκλειο 1,699, ενώ στις Κυκλάδες το ακριβότερο πρατήριο πωλεί τη βενζίνη κατά 1,690 ευρώ το λίτρο.
Η μέση τιμή στην Αθήνα πάντως φτάνει το 1,513 ευρώ το λίτρο, καθώς υπάρχουν πρατήρια που πωλούν με λίγο πάνω από το 1,4 ευρώ, τα οποία οι οδηγοί μπορούν να εντοπίσουν με τη βοήθεια του παρατηρητηρίου τιμών.
Για πτώση των πωλήσεων κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, κάνουν λόγο στελέχη της αγοράς, και σε μια απόπειρα προσέλκυσης πελατών οι εταιρείες πετρελαιοειδών καταφεύγουν σε προσφορές και εκπτώσεις.
Πηγή: ΑΡΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ