Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

ΕΓΚΡΊΘΗΚΕ Η ΑΠΑΛΩΤΡΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ


Πραγματοποιήθηκε στις 28, 29 και 30 Μαΐου, στην Αιτωλοακαρνανία η τρίτη γενική συνέλευση της Κίνησης Πολιτών Διάζωμα. Στη συνέλευση συμμετείχαν πάνω από 150 άτομα από διάφορες περιοχές της χώρας ενώ έντονη ήταν και η παρουσία πολιτών από τον συγκεκριμένο νομό.
Τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών και τη ΝΕΠΟΣ εκπροσώπησε ο Διευθυντής Πολιτισμού κ. Βαφειάδης Βασίλης. Ακόμη από το νομό Σερρών συμμετείχαν η Προϊσταμένη της ΚΗ΄ εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Περιστέρη Κατερίνα και ο Σερραίος σκηνοθέτης κ. Τάκης Χατζόπουλος.
Το ειδικό ενδιαφέρον του νομού Σερρών αφορά την αποκάλυψη, ανασκαφή και αξιοποίηση του αρχαίου θεάτρου της Αμφίπολης η θέση του οποίου είχε προσδιορισθεί από τον αείμνηστο αρχαιολόγο κ. Λαζαρίδη.
Στη διάρκεια του τριημέρου τα μέλη της αποστολής επισκέφθηκαν τα Αρχαία θέατρα της Πλευρώνας, των Οινιάδων και της Στράτου και συμμετείχαν σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς. Τόσο ο πρόεδρος του Διαζώματος όσο και άλλοι θεσμικοί παράγοντες όπως η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΤ κ. Μενδώνη εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την προσπάθεια διάσωσης των αρχαίων θεάτρων και τόνισαν την μεγάλη συνεισφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ενεργών πολιτών.
Όπως έγινε γνωστό έχει ήδη εγκριθεί από το ΚΑΣ το θέμα της απαλλοτρίωσης της ιδιοκτησίας στο χώρο του θεάτρου Αμφίπολης, οπότε σύντομα θα μπορούν να δρομολογηθούν οι πρώτες ερευνητικές εργασίες που προηγούνται της κυρίως ανασκαφής. Για τον σκοπό αυτό η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών έχει εντάξει στο τρέχων τεχνικό πρόγραμμα μια πρώτη σχετική δαπάνη και υπάρχει η βούληση για υποστήριξη του έργου τα επόμενα χρόνια μέσα από τη νέα Περιφέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ