Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

"Πολλά είδη. Ένας Πλανήτης. Ένα μέλλον".

Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2010 είναι “Πολλά είδη. Ένας Πλανήτης. Ένα μέλλον”.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Η ημέρα θεσπίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1972 από τη Γενική Συνέλευση του OΗΕ με στόχο να υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι η ανάπτυξη είναι άμεσα συνυφασμένη με το περιβάλλον.
Από τότε και κάθε χρόνο, δίνεται και άλλη μια ευκαιρία σε όλους, φορείς και πολίτες, για να εκφράσουν την άποψή τους για όσα συμβαίνουν στον πλανήτη και σχετίζονται ιδιαίτερα με τη διαχείριση Περιβάλλοντος, τη ρύπανση, τη διατήρηση και σωτηρία της πανίδας και της χλωρίδας σε κάθε μήκος και πλάτος. Όλο και περισσότερο, όμως, βασικό μέλημα των επιστημονικών ενώσεων, των οικολογικών οργανώσεων αλλά και των κυβερνήσεων αποτελεί πια και η εξασφάλιση ενός ανώτερου επιπέδου ζωής για τους κατοίκους των πόλεων και, πιο πολύ, των μεγάλων αστικών κέντρων.
Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2010 είναι “Πολλά είδη. Ένας Πλανήτης. Ένα μέλλον”. Απηχεί την επείγουσα έκκληση για τη διατήρηση της πολυμορφίας της ζωής στον πλανήτη μας. Εκατομμύρια άνθρωποι και εκατομμύρια είδη μοιράζονται τον ίδιο πλανήτη και μόνο από κοινού μπορούμε να απολαύσουμε ένα ασφαλέστερο μέλλον.
Η βιοποικιλότητα του πλανήτη
Βιώνουμε τα μεγαλύτερα ποσοστά εξαφάνισης ειδών από την εποχή των δεινοσαύρων
Το θέμα της ημέρας είναι αφιερωμένο στο Διεθνές ¨έτος βιοποικιλότητας Ο άνθρωπος αποτελεί ένα από τα εκατομμύρια είδη στον πλανήτη. Οι επιστήμονες δεν έχουν μια ξεκάθαρη ιδέα για το πόσα είδη - από τα φύκια έως τις γαλάζιες φάλαινες - ζουν στον πλανήτη. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 100 εκατομμύρια είδη, εκ των οποίων μόλις τα 1,8 εκατομμύρια έχουν κατονομαστεί.
Παρόλο που ο ακριβής αριθμός των ειδών είναι αδύνατον να προσδιοριστεί, σημειώνεται μια άνευ προηγουμένου μαζική εξαφάνιση της ζωής από τη Γη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μεταξύ 150 και 200 είδη ζωής εξαφανίζονται κάθε 24 ώρες. Περίπου 17.291 είδη είναι γνωστό ότι απειλούνται με εξαφάνιση. Πολλά είδη εξαγνίζονται πριν καν ανακαλυφθούν.
Πάντοτε υπήρχαν περίοδοι εξαφάνισης στην ιστορία του πλανήτη αλλά αυτή η περίοδος που βιώνουμε είναι η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη έχει βιώσει ο κόσμος τα τελευταία 65 εκατ. χρόνια, δηλαδή από την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.
Ο λόγος; Οι ανθρώπινες δραστηριότητες. The reason? Human activities. Με τη συνεχή μας ανάγκη για ανάπτυξη, έχουμε προκαλέσει την καταστροφή τεράστιων εκτάσεων δασών, το ήμισυ των υγροτόπων του κόσμου, τα τρία τέταρτα του συνόλου των αλιευτικών αποθεμάτων και έχουμε εκπέμψει αρκετά αέρια στον πλανήτη ώστε να τον κρατήσουμε θερμό για αρκετούς αιώνες. Συγκεκριμένα έχουμε πολλαπλασιάσει επί το 1.000 τη φυσική εξαφάνιση των ειδών. Η μαζική εξαφάνιση οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στις ασταμάτητες μεθόδους της ανθρώπινης παραγωγής και κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των ενδιαιτημάτων (οικοτόπων), την επέκταση των πόλεων, τη ρύπανση, την αποψίλωση των δασών, την υπερθέρμανση του πλανήτη και την άφιξη των «χωροκατακτητικών ειδών».
Ως εκ τούτου, απειλούμε συνεχώς την ίδια μας την επιβίωση. Η ποικιλία της ζωής στον πλανήτη μας - γνωστή ως “βιοποικιλότητα” μας δίνει τροφή, ρούχα, καύσιμα, φάρμακα και πολλά άλλα. Δεν φανταζόμαστε ότι ένα σκαθάρι στην πίσω αυλή ή το χόρτο που μεγαλώνει στην άκρη του δρόμου συνδέεται άμεσα με τη ζωή μας. Περισσότερο από το 60% των ανθρώπων του κόσμου εξαρτάται άμεσα από τα φυτά για τα φάρμακά του. Όταν ακόμη κι ένα είδος εξαφανίζεται από τη ζωή, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι καταστροφικά.
Η "κλιματική αλλαγή αναμένεται να γίνει μία από τις μεγαλύτερες απειλές της βιοποικιλότητας" σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιολογική Ποικιλότητα. "Περίπου 20-30% των φυτικών και ζωικών ειδών, που έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα είναι πιθανό να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εξαφανιστούν εάν η άνοδος της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη υπερβεί τους 1,5 – 2,5 βαθμούς Κελσίου", σύμφωνα με έκθεση του ΠΗΕ τον Απρίλιο του 2007.
Κατά τον τελευταίο αιώνα, πολλοί άνθρωποι έχουν επωφεληθεί από τη μετατροπή των φυσικών οικοσυστημάτων σε γεωργικές εκτάσεις και από την εκμετάλλευση της βιοποικιλότητας. Αν και πολλά άτομα επωφελούνται από τις δραστηριότητες αυτές που οδηγούν σε απώλεια της βιοποικιλότητας και αλλαγή του οικοσυστήματος, το συνολικό κόστος που επωμίζεται η κοινωνία συχνά υπερβαίνει τα οφέλη.
Oι ηγέτες του κόσμου συμφώνησαν, σε διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών του 2002 στο Γιοχάνεσμπουργκ να "επιτευχθεί έως το 2010 σημαντική μείωση του σημερινού ρυθμού απώλειας της βιοποικιλότητας σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, ως συμβολή στην ανακούφιση της φτώχειας και προς όφελος όλης της ζωής στη γη".
Φυλάσσοντας τους φύλακες του δάσους
Η διάσωση των ανθρωποειδών πιθήκων έχει να κάνει με τη διάσωση της ανθρωπότητας. Με τη διατήρηση των ανθρωποειδών πιθήκων, μπορούμε να διατηρήσουμε τη ζωή πολλών ανθρώπων που εξαρτώνται από τα δάση για τροφή, καθαρό νερό και πολλά άλλα. Πράγματι, η μοίρα τους έχει τόσο πρακτικές όσο και συμβολικές συνέπειες στην ικανότητα των ανθρώπων να μετακινηθούν σε ένα βιώσιμο μέλλον.
Κόφι Ανάν, πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ
Στους ανθρωποειδείς πιθήκους ανήκουν οι γορίλες, ουρακοτάγκοι, χιμπατζήδες και μπονόμπος. Οι ανθρωποειδείς πίθηκοι ζουν στα δασικά οικοσυστήματα 23 αφρικανικών και ασιατικών χώρών. Τα είδη αυτά διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και της ποικιλομορφίας των οικοσυστημάτων τους, συνήθως μέσω της διασποράς σπόρων και της δημιουργίας κενών στα κομοστέγη των δασών. Αυτό τους καθιστά σαν ένα είδος - ναυαρχίδα. Η μείωση του πληθυσμού τους, αποτελεί βασικό μήνυμα μιας υποκείμενης μείωσης άλλων ειδών στα οικοσυστήματα. Το είδος αυτό απειλείται άμεσα από τις επιπτώσεις του κυνηγιού, της παράνομης υλοτομίας των δασών και της γεωργικής καλλιέργειας. Ενδέχεται να εξαφανιστούν σε λιγότερο από 50 χρόνια.
Ο Όμιλος Σερρών για Unesco ,η Οικολογική Κίνηση Σερρών, η ΠΡΑΞΙΣ η ΣΟΦΙΑ, η Team for the world θα πραγματοποιήσουν έκθεση ενημερωτικού υλικού για την ημέρα στην πλατεία Ελευθερίας παρουσιάζοντας και τα είδη υπό εξαφάνιση του νομού μας όπως ο Χρυσαετός, η Βίδρα, η Λεβάντα. Θα ζητήσουν από τους πολίτες να υπογράψουν επιστολή προς τον Ευρωβουλευτή κ Κρίτωνα Αρσένη να συμβάλει στην υποστήριξη δράσης για την προστασία της Βιοποικιλοτητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα από το www.rodonfm.net θα παρουσιασθεί η πραγματική εικόνα της πόλης μας στον τομέα της ανακύκλωση, βιολογικού καθαρισμού-βλέπε νοσοκομείο-Χυτά κτλ από την δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Γιαννακού .Επίσης θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας η On Line έκθεση φωτογραφίας με το ανάλογο μήνυμα σε κάθε φωτογραφία με θέμα *Εκατομμύρια Τεμάχια: Μόνο ένα Puzzle* http://www.unep.org/wed/2010/english/artworksforchange.asp. Την βδομάδα που διανύσαμε πραγματοποιήσαμε την καμπάνια ευαισθητοποίησης που πρότεινε το UNEP http://www.unep.org/wed/2010/english/about/gorillas.asp http://www.unep.org/wed/2010/english/GorillaNaming/ και http://www.gorillafund.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ