Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Νομός Σερρών:κορυφαίος προορισμός υδάτινου τουρισμού σε διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


Η απόλυτη διάκριση που κατέκτησε ο Νομός Σερρών ως τουριστικός προορισμός, ήταν το θέμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα, 31 Μαΐου, ο Νομάρχης Σερρών κ. Στέφανος Φωτιάδης, πλαισιωμένος από τον Αντινομάρχη Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Χρυσανθίδη, τον προϊστάμενο του τμήματος Τουρισμού της Ν.Α. κ. Χρήστο Σύρπα και τον Διευθυντή της Αναπτυξιακής Εταιρίας Σερρών κ. Γιάννη Καλογερούδη.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Τουρισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ο Νομός Σερρών, με τον επιστημονικά συγκροτημένο φάκελο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και τα στοιχεία – ντοκουμέντα τεκμηρίωσης αφενός και αφ’ ετέρου με την «ουσία» του θέματος, που συστατικά της στοιχεία είναι ο διεθνώς γνωστός υγροβιότοπος της λίμνης Κερκίνης και οι τρεις λουτροπόλεις –ιαματικές πηγές του νομού μας ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ ΝΙΚΗΤΗΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Υδάτινος Τουρισμός» («Aquatic Tourism») που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του προγράμματος «EUROPEAN DESTINATIONS OF EXCELLENCE (EDEN) – ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ».

Η διάκριση είναι η πλέον σημαντική που θα μπορούσε να κερδηθεί, καθώς ο Νομός Σερρών αναδείχτηκε νικητής προορισμός και θα προβληθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω δράσεων προβολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, οι επιλεγέντες προορισμοί από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (για την Ελλάδα ο Νομός Σερρών) θα βραβευτούν σε σχετική εκδήλωση που θα διοργανώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το φθινόπωρο του 2010.

Η τοποθέτηση του Νομάρχη

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Νομάρχης ευχαρίστησε τους συντελεστές της μεγάλης επιτυχίας και έκανε λόγο για μια νέα εποχή που καθιστά αναγκαία την άμεση ολοκλήρωση μικρών παρεμβάσεων στην περιοχή της λίμνης Κερκίνης.

Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Νομάρχη έχει ως εξής:

Είμαστε σήμερα, στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε τη μεγαλύτερη διάκριση που έλαβε ποτέ ο Νομός μας, ως τουριστικός προορισμός.

Από την περασμένη εβδομάδα, ο Νομός Σερρών είναι ο κορυφαίος ελληνικός προορισμός Υδάτινου Τουρισμού, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το σχετικό διαγωνισμό που διοργάνωσε.

Ως Νομάρχης – θεωρώ ότι εκφράζω το Νομαρχιακό Συμβούλιο στο σύνολό του – δηλώνω περήφανος που ο φάκελος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με αιχμή του δόρατος τη λίμνη Κερκίνη και τις ιαματικές μας πηγές κρίθηκε ως ο καλύτερος μεταξύ των παραθαλάσσιων, παραλίμνιων, παραποτάμιων και ιαματικών περιοχών που συμμετείχαν.

Σε αυτό το σημείο, θέλω να ευχαριστήσω την Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών που συνέταξε το φάκελο της υποψηφιότητας, με πληρότητα και απόλυτη σαφήνεια, καταφέρνοντας να αναδείξει το μεγαλείο και την ομορφιά του υδάτινου στοιχείου που η φύση μας χάρισε απλόχερα.

Η μέγιστη διάκριση που απέσπασε ο Νομός Σερρών ως νικητής προορισμός στο διαγωνισμό είναι η κορύφωση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε με ένταση εδώ και τρεισήμισι χρόνια στον Νομό μας.

Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου που όλο αυτό το διάστημα έφεραν τον Νομό Σερρών στην πρώτη γραμμή των τουριστικών προορισμών, με συμμετοχές και σπουδαίες διακρίσεις στις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Θέλω επίσης, να ευχαριστήσω το Νομαρχιακό Συμβούλιο καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που η συνεργασία μας, όλο αυτό το διάστημα, ήταν και είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

Θέλω να ευχαριστήσω και εσάς, τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, τοπικών, πανελλήνιων και διεθνών που προβάλλετε τις δράσεις μας και αναδεικνύετε την ομορφιά που είναι στη φύση μας.

Με την ανάδειξη του Νομού Σερρών ως κορυφαίου ελληνικού προορισμού Υδάτινου Τουρισμού, ο πήχυς μπαίνει πολύ ψηλά. Η ευθύνη όλων μας μεγιστοποιείται προκειμένου να αναδείξουμε την περιοχή μας και να αποδείξουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε και να συμπεριφερθούμε ως κορυφαίοι στον τομέα του Τουρισμού.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναλαμβάνουμε τη δέσμευση να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση μικρών παρεμβάσεων στην περιοχή της λίμνης που θα λύσουν προβλήματα και θα συμπληρώσουν το παζλ της εικόνας για μια άνετη και ευχάριστη διαμονή του επισκέπτη.

Ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάδειξη του καλύτερου Ευρωπαϊκού Τουριστικού Προορισμού με θέμα «Υδάτινος Τουρισμός» στοχεύει τόσο στην ανάδειξη των αξιών, της ποικιλομορφίας και των κοινών χαρακτηριστικών Ευρωπαϊκών Τουριστικών Προορισμών όσο και στην προβολή προορισμών, όπου η τουριστική ανάπτυξη επιδιώκεται με τρόπο τέτοιο, ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική ισορροπία. Το πρόγραμμα επίσης στοχεύει στην ανάπτυξη και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών.

Αυτό σημαίνει ότι άμεσα ξεκινά μια νέα εποχή για το ν. Σερρών, καθώς ο πήχυς, πλέον, έχει τεθεί πολύ ψηλά και ο νομός μας μπαίνει σε νέα τροχιά ανάπτυξης, μέσω της ανάδειξης και προβολής του και επισήμως, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το μέγεθος της διάκρισης

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε Κράτος – Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλήθηκε να επιλέξει το νικητή προορισμό της δικής του Επικράτειας. Για την χώρα μας νικητής προορισμός αναδείχθηκε ο ν. Σερρών και τέσσερες (4) επιλαχόντες προορισμοί.

Οι διαγωνιζόμενοι προορισμοί έπρεπε να μην είναι παραδοσιακοί ή ανεπτυγμένοι τουριστικοί προορισμοί και εντός των ορίων τους να αναπτύσσεται κάποια μορφή «υδάτινου τουρισμού». Συγκεκριμένα, οι προορισμοί που συμμετείχαν είναι παραθαλάσσιοι ή παραλίμνιοι ή η τουριστική τους προσφορά βασίζεται στη διαχείριση κάποιας μορφής υδάτινου πόρου (π.χ. διαθέτουν ιαματικές πηγές, θαλάσσιο πάρκο κλπ.) και αναπτύσσονται σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Επιπλέον, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που είχαν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «οι προτεινόμενοι προορισμοί θα πρέπει να υιοθετούν καινοτόμες πρακτικές για την προώθηση του υδάτινου τουριστικού προϊόντος τους, που να στοχεύουν στο ποιοτικό περιβάλλον, στην αντιμετώπιση της εποχικότητας και την εξισορρόπηση της τουριστικής ροής προς μη παραδοσιακούς προορισμούς»

Το μέγεθος, λοιπόν, της διάκρισης πολλαπλασιάζεται για το νομό μας , καθώς:

  • πιστοποιείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι διαθέτει όλα τα παραπάνω,
  • μεταξύ όλων των περιοχών της χώρας που περιγράφονται (παραθαλάσσιες, παραποτάμιες, παραλίμνιες, με ιαματικές πηγές, θαλάσσια πάρκα κλπ.) αναδείχτηκε ως ο κορυφαίος.

Διεθνής προβολή

Η προβολή του νομού μας, ως νικητή ελληνικού προορισμού Υδάτινου Τουρισμού, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκινά το αμέσως προσεχές διάστημα, με ενημερωτικό και διαφημιστικό υλικό.

Το ίδιο υλικό θα χρησιμοποιηθεί και στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αφιερωμένη στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, η τελετή βράβευσης των νικητών προορισμών (για την Ελλάδα, ο ν. Σερρών) προβλέπεται να γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου 2010, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ