Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Ημέρα Περιβάλλοντος στη λίμνη Κερκίνη



Την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία καθαρισμού της λίμνης Κερκίνης εξέφρασε σε δηλώσεις του, ο Νομάρχης Σερρών κ. Στέφανος Φωτιάδης, την Παρασκευή 4 Ιουνίου στο Οικοπερίπτερο Μανδρακίου.
Η συνέντευξη του Νομάρχη δόθηκε εν όψει της Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου).
Όπως πέρυσι, επισήμανε ο κ. Νομάρχης, έτσι και φέτος, αναλάβαμε την πρωτοβουλία καθαρισμού της λίμνης, σε συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης και με την πολύτιμη βοήθεια των ψαράδων της λίμνης που καθάρισαν τη λίμνη με τα υλικά που τους διέθεσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος, συγκεντρώθηκαν χίλιες εξακόσιες (1.600) σακούλες με σκουπίδια που μαζεύτηκαν από τη λίμνη μέσα σε είκοσι (20) ημέρες.
Ο καθαρισμός της λίμνης Κερκίνης πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για δεύτερη συνεχή χρονιά, από τους ψαράδες της περιοχής, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης και με υλικά που δόθηκαν από τη Ν.Α. στα μέλη των Αλιευτικών Συλλόγων.
Παράλληλα, ο κ. Νομάρχης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει συνολικά η Ν.Α. σε σχέση με την προστασία του Περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
Πέρυσι, τέτοια ημέρα ανακοινώσαμε τη δημιουργία Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών. Αλλάξαμε τον οργανισμό και τη δημιουργήσαμε αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι για εμάς είναι προτεραιότητα.
Θέτουμε σε εφαρμογή την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών βιοκλιματικής συμπεριφοράς, σε όλες τις νέες κατασκευές σχολικών μονάδων.
Συνεχίζουμε το πρόγραμμα δενδροφύτευσης στο επαρχιακό δίκτυο του Νομού και τις σχολικές αυλές.
Διαθέτουμε πιστώσεις για μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στα νομαρχιακά κτίρια.
Ξεκινήσαμε την καθολική χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Έκανε όμως, και μια σειρά προτάσεων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή που υφίσταται ο πλανήτης. Την αξιοποίηση των μορφών ενέργειας που είναι φιλικότερες στο περιβάλλον (ήλιος, άνεμος, γεωθερμία και άλλα).
Συγκεκριμένα, τόνισε, η Ν. Α. προτείνει:
- Την αγροτική ανάπτυξη με αειφορία
- Την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων
- Τον διαρκή έλεγχο
- Την ανάπτυξη με βιοκλιματική δόμηση
- Την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, με τις λιγότερες δυνατές βλάβες στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ