Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας-Σερβίας


Τον πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, που συνοδεύονταν από τους Υπουργούς Εμπορίου και Άμυνας υποδέχθηκε ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μάρκος Μπόλαρης στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Ο Σέρβος Πρόεδρος κήρυξε το μεσημέρι, την έναρξη των εργασιών του επιχειρηματικού φόρουμ Ελλάδας-Σερβίας στην αίθουσα διαλέξεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Τάντιτς αναφέρθηκε στην μακρόχρονη φιλία που συνδέει Σέρβους και Έλληνες και στις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας που διανοίγονται ανάμεσα στις δυο χώρες.

Στην ομιλία του ο Υφυπουργός κ. Μπόλαρης επεσήμανε πως η Ελλάδα και η Σερβία βρίσκονται σε μια φάση ανάκαμψης επιζητώντας να υπερκεράσουν τα προβλήματά τους. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται ένα σχέδιο που θα ενεργοποιήσει το οικονομικό δυναμικό των δυο χωρών. Η Θεσσαλονίκη είναι η κατάληξη των οδικών αξόνων που κατευθύνονται από το εσωτερικό της Ευρώπης προς τη Βαλκανική. Η πόλη βρίσκεται ταυτόχρονα στο μέσον της Εγνατίας οδού που ενώνει εκατέρωθεν τη Μαύρη Θάλασσα με την Αδριατική. Θα μπορούσε επομένως η Θεσσαλονίκη να είναι το λιμάνι όλης της Βαλκανικής και να συνδράμει στην αναπτυξιακή προσπάθεια των γειτονικών χωρών, παρέχοντας υπηρεσίες εφοδιαστικής υποστήριξης παράλληλα με τις ενεργειακές οδούς που σχεδιάζονται. Ο κ. Μπόλαρης ανέφερε ακόμη πως οι συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών που προηγήθηκαν σηματοδοτούν την εκφρασμένη πολιτική ενδυνάμωσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Ο Σέρβος Υπουργός Εμπορίου και Υπηρεσιών Slobodan Milosavljevic επεσήμανε τη γεωστρατηγική θέση της χώρας του ενισχύεται ακόμη περισσότερο με την αναμενόμενη μέχρι το 2012 ολοκλήρωση του οδικού διαδρόμου 10 που θα συνδέει το Saltzbourg με τη Θεσσαλονίκη. Η Σερβία ακολουθεί μια πολιτική μακροοικονομικής σταθερότητας με σταθερή την προσήλωση για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. Υπάρχει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό περιβάλλον με επενδύσεις με αναπτυξιακά και φορολογικά κίνητρα. Η κατάργηση της βίζας είναι ένα σημαντικό βήμα που διευκολύνει την άφιξη 500.000 περίπου Σέρβων τουριστών στην Ελλάδα.

Η σερβική αποστολή αποτελείται από εκπροσώπους κρατικών φορέων και στελέχη 37 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς όπως τα τρόφιμα, οι κατασκευές κτιρίων, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, η κατασκευή φορτηγών, τρακτέρ, τα πετροχημικά, τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, ενδύματα, εκτυπώσεις κ.α. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του φόρουμ, βρέθηκαν οι επενδυτικές ευκαιρίες της σερβικής οικονομίας, καθώς επίσης και οι προοπτικές βελτίωσης των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ