Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ


Αλλαγές σε πρακτικές του παρελθόντος, αλλά και οφέλη για τους αγρότες φέρνουν οι Κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε θέματα θεσμικά, αλλά και της καθημερινότητάς τους.

Μπορεί ο δρόμος για να αφήσουμε οριστικά πίσω τα τραγικά αποτελέσματα για τον αγροτικό τομέα από την εξαετή «επανίδρυση του κράτους» να είναι μακρύς και ανηφορικός, ωστόσο η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά την αρνητική οικονομικά συγκυρία προχωρά αποφασιστικά για τη βελτίωση του αγροτικού τομέα.

Συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα παρατηρούμε:

1) Στις αγροτικές ενισχύσεις για βελτιωμένη αγροτική παραγωγή με την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης προγραμμάτων LEADER με συμβάσεις που υπογράφηκαν ή θα υπογραφούν συνολικής δαπάνης 300 εκατ. ευρώ.

2) Με την προκήρυξη δράσεων που αφορούν Σχέδια Βελτίωσης γεωργικών εκμεταλλεύσεων και Σχέδια που εντάσσονται στα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης στον Αγροτικό Χώρο (ΟΠΑΑΧ).

3) Με τις πληρωμές Σχεδίων Βελτίωσης Ζωικής Παραγωγής ύψους 50.300.000 ευρώ.

4) Με τις πληρωμές για το Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών που έχουν ξεπεράσει τα 15.000.000 ευρώ.

5) Με τις αγροτικές ενισχύσεις από τον εθνικό προϋπολογισμό, που ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ.

6) Με το Μητρώο Αγροτών το οποίο βάζει τάξη στον αγροτικό χώρο, αφού καθιερώνεται το αγροτικό επάγγελμα, ολοκληρώνεται το Αγροτικό Κτηματολόγιο.

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της αγροτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι να διασφαλιστούν οι όροι διαφάνειας για όλους και για όλα. Με γνώμονα αυτό, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «βάζει φρένο» στις αποζημιώσεις παραγωγών που ποτέ δεν συνεισέφεραν, προκειμένου να μην πληρώσουν και πάλι οι συνεπείς αγρότες τα ελλείμματα εκείνων που εισφοροδιαφεύγουν, ενώ το δρόμο της δικαιοσύνης πήραν τόσο οι καταγγελίες για παραγωγούς που δήλωναν ψευδώς ότι καλλιεργούσαν βαμβάκι σε βραχώδεις εκτάσεις όσο και για την υπέρογκη χρέωση αγροτών για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κα. Κατερίνας Μπατζελή η οποία τόνισε «Εμείς θέλουμε να βγάλουμε τον αγρότη από το περιθώριο και την αφάνεια και να τον κάνουμε πρωταγωνιστή στην αγροτική ανάπτυξη. Οι αγρότες μας αποτελούν τα υγιέστερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας και με μια σειρά νομοθετημάτων που έχουμε καταθέσει αυτό επιδιώκουμε».’

ΣΤΑΘΗΣ Θ. ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Σερρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ