Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΕΡΠΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ


Άλλη μια έκπληξη μας περίμενε σήμερα μέσα στις τελευταίες που μας συμβαίνουν εδώ στην Τερπνή τον τελευταίο καιρό σχετικά με τα αρχαία της Τερπνής. Η δημοσιογράφος κ. Αγκαθά Βούλα μας ζήτησε να σχολιάσουμε το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Νομαρχία Σερρών και έτσι πληροφορηθήκαμε για το απίστευτο περιεχόμενό του σε ότι έχει σχέση με την Τερπνή.
Η έκπληξη αυτή τη φορά προέρχεται από το νομάρχη Σερρών κ. Φωτιάδη...

Διαβάζουμε τα αιτήματα που έχει υποβάλλει η νομαρχία με αφορμή την επίσκεψη στο νομό μας του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργου Νικητιάδη το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Ωραία μέχρι εδώ, όλα καλά. Φτάνοντας όμως στο τέλος του εγγράφου για τα αιτήματα στον τομέα του πολιτισμού μένουμε άναυδοι. Σας παραθέτουμε αυτούσιο το κομμάτι.
"Επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης των ιδιοκτησιών στους αρχαιολογικούς χώρους Τερπνής και Αμφίπολης (αρχαίο θέατρο) ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι εργασίες της ΚΗ΄ εφορείας."
Για ποιες απαλλοτριώσεις μιλάτε κ. Νομάρχα; Αυτές τις έχει λύσει η δήμαρχος Νιγρίτας κ. Μήκα από την προηγούμενη χρονιά. Και δε δεχόμαστε καμιά δικαιολογία, γιατί τον Μάρτιο σε ημερίδα που έγινε στο Δημαρχείο Νιγρίτας, ένα από τα θέματα που πραγματεύτηκε ήταν ο αρχαιολογικός χώρος της Τερπνής. Πρωτίστως η δήμαρχος αλλά και ο Πολιτιστικός τόνισαν ότι δεν υφίσταται θέμα απαλλοτριώσεων και έχει λυθεί. Και μάλιστα η διευκρίνηση έγινε γιατί τις απαλλοτριώσεις είχε προβάλλει σαν δικαιολογία για την απραξία στον αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής εκείνη την ημέρα στην ημερίδα η κ. Περιστέρη, προϊσταμένη της εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών . Τονίστηκε ότι το θέμα αυτό ο Δήμος το έλυσε αν και δεν ήταν δικιάς του αρμοδιότητας αλλά του υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να βοηθήσει στην επίσπευση των διαδικασιών. Και ο νομάρχης ήταν εκεί το Μάρτιο στην ημερίδα, οπότε δεν υπάρχει δικαιολογία ότι δεν είναι ενημερωμένος. Ούτε για την κ. Περιστέρη υπάρχει δικαιολογία μια και αμέσως μόλις το ζήτημα λύθηκε με τις απαλλοτριώσεις ενημερώθηκε από το Δήμο. Ως πότε θα προβάλλονται ανύπαρκτα εμπόδια στην αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Τερπνής; Τα χέρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών είναι λυμένα όσον αφορά την Τερπνή, ωστόσο όλοι συνεχίζουν να επιμένουν ότι υπάρχει θέμα απαλλοτριώσεων. Είναι δυνατόν; Η δήμαρχος Νιγρίτας το έχει πει σε άπειρες συνεντεύξεις της ότι, μόλις της ζητήθηκε αμέσως κάλεσε τους Τερπνιώτες που είχαν ιδιοκτησίες μέσα στα όρια του αρχαιολογικού χώρου και μετά από άμεση συμφωνία είτε αποζημιώθηκαν είτε προχώρησαν σε ανταλλαγές των ιδιοκτησιών. Είναι μοναδικό και απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Τερπνή. Να υπάρχει εμμονή σε ένα θέμα ανύπαρκτο.

ΠΟΛ. ΣΥΛ. ΤΕΡΠΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ