Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Θεσ/νικη: 3 στους 4 ζητούν αλλαγή στο δήμο


Κυρίαρχο, τοπικά, αίτημα αλλαγής στο δήμο, αλλά και αρνητική κρίση για τη νομαρχία (που καταργείται πλέον ως θεσμός με τον «Καλλικράτη») δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρίας «To the point», που διεξήχθη στην Α' Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, σε δείγμα 686 πολιτών άνω των 18 ετών, από 5 ώς 17 Μαΐου 2010. Το τοπικό (αυτοδιοικητικό) πολιτικό προσωπικό βρίσκεται σε καταφανή υποχώρηση. Οι θετικές απόψεις για το δήμαρχο Θεσσαλονίκης εμφανίζουν ποσοστό 37,7%, έναντι των αρνητικών που βρίσκονται στα επίπεδα του 51,9%. Το αίτημα για αλλαγή της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης καταγράφει την υψηλότερη επίδοση (72,9%) σε σχέση με προηγούμενες έρευνες.

Η διείσδυση του αιτήματος αλλαγής είναι υψηλότατη και μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, με 6 στους 10 να απαντούν θετικά. Την πολιτική απομόνωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης ενισχύει και το γεγονός ότι στην ερώτηση «Αν η ΝΔ υποδείξει άλλον υποψήφιο, εκτός του σημερινού δημάρχου, πιστεύετε ότι ο κύριος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος θα πρέπει, παρ' όλα αυτά, να κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος;» το 63,7% απαντά αρνητικά. Και σε αυτήν την περίπτωση καταγράφεται η συρρικνωμένη απήχηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης στο κομματικό του ακροατήριο, καθώς αρνητικά απαντά το 56,9% των ψηφοφόρων της ΝΔ και μόλις το 31% απαντά θετικά, το οποίο πάντως δεν είναι και μία αμελητέα δύναμη - κάθε άλλο μάλιστα.

Οι θετικές απόψεις για το νομάρχη Θεσσαλονίκης κυμαίνονται σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του δημάρχου (37,7%), σε εμφανή υποχώρηση έναντι προηγούμενων μετρήσεων της εταιρίας μας. Οι αρνητικές αξιολογήσεις βρίσκονται στο επίπεδο του 46,2% -υψηλότερες σε σχέση με όλες τις προηγούμενες μετρήσεις. Η δυσμενής ερευνητική καταγραφή της θέσης του νομάρχη Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται και στις απαντήσεις στο ερώτημα «Τώρα που η θέση του αιρετού νομάρχη καταργήθηκε, θεωρείτε ότι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης θα πρέπει να διεκδικήσει α. το δήμο Θεσσαλονίκης ή β. την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας;».
Και οι δύο επιλογές εμφανίζουν αρνητικό ισοζύγιο και χαμηλότατη επίδοση της θετικής απάντησης (πρακτικά περισσότεροι από τους μισούς ερωτώμενους δηλώνουν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο ο νομάρχης να διεκδικήσει το δήμο Θεσσαλονίκης και ελαφρώς λιγότεροι στο ενδεχόμενο να διεκδικήσει την Περιφέρεια).

Και στα δύο ενδεχόμενα τις μεγαλύτερες αντιστάσεις εμφανίζουν οι νεότεροι σε ηλικία άνθρωποι: αρνητική απάντηση για το δήμο δίνει το 68,3% αυτών που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-34 (έναντι Μ.Ο.: 54,7%) και για την Περιφέρεια το 65,5% (έναντι Μ.Ο.: 49,8%).

Κυριαρχεί η ανεργία

Ο δείκτης ικανοποίησης από τη ζωή στη Θεσσαλονίκη εμφανίζει σημαντική σταδιακή υποχώρηση μεταξύ τριών αλλεπάλληλων ερευνητικών παρατηρήσεων -με τις ενεργές και δυναμικές ηλικιακές ομάδες να παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά δυσαρέσκειας (Μ.Ο.: 33,8% / 35-44: 41,8% και 45-54: 42,5%).

Στην ατζέντα των προβλημάτων (αυθόρμητη προτεραιοποιημένη αναφορά – 2 επιλογές) για πρώτη φορά εμφανίζεται στην πρώτη θέση η ανεργία (24,5%) με κορύφωση στις ενεργές ηλικιακές ομάδες (35-44: 28,2% και 45-54: 26,9%). Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ανεργία ως πρόβλημα εμφανιζόταν μετά την πρώτη πεντάδα των τοπικών προβλημάτων.

Το συνολικό πρόβλημα της διαχείρισης του αυτοκινήτου (κυκλοφοριακό, έλλειψη χώρων στάθμευσης, συγκοινωνίες κ.λπ.) είναι το κεντρικό πρόβλημα της πόλης. Ολες οι παράμετροί του επιλέγονται αθροιστικά από το 57,3% των ερωτώμενων.

Η εγκληματικότητα και η ελλιπής αστυνόμευση (αίσθημα ασφάλειας) δηλώνονται σε αυτήν την έρευνα ως πρόβλημα από σημαντικά υψηλότερο ποσοστό του δείγματος, καταλαμβάνοντας πλέον την τρίτη θέση (Νοέμβριος ’09: 13,1% / Μάιος ’10: 19,6%).

Αξιολόγηση της κυβέρνησης

Ο δείκτης ικανοποίησης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εμφανίζει σημαντική υποχώρηση έναντι του Νοεμβρίου ’09. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η μεγάλη υποχώρηση της ουδέτερης στάσης (κατά 16 σχεδόν ποσοστιαίες μονάδες). Το Νοέμβριο το υψηλό ποσοστό όσων επέλεγαν την ουδέτερη στάση ήταν 33,5%, γεγονός που τότε ερμηνεύτηκε ως μία διάθεση αναμονής ή/και δήλωση ανοχής.
Το Μάιο ’10 η στάση αυτή υποχώρησε στο επίπεδο του 17,8%, ενώ αντιθέτως ο δείκτης δυσαρέσκειας στο αντίστοιχο διάστημα παρατηρήσεων σχεδόν τριπλασιάστηκε (Νοέμβριος ’09: 21,1% / Μάιος ’10: 63,7%), αποτυπώνοντας σαφές πολιτικό μήνυμα σε σχέση με το περιθώριο αναμονής και τη στάση ανοχής. Σημειώνουμε ότι λιγότεροι από τους 4 στους 10 (37,7%) ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εκλογές εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση. Κορύφωση εμφανίζει ο δείκτης δυσαρέσκειας στην ηλικιακή ομάδα 35-55, στη «γενιά της μεταπολίτευσης» (35-44: 68,2% και 45-54: 65,6%). Ανάλογες τάσεις καταγράφονται και στην αξιολόγηση του πρωθυπουργού.

Αξιολόγηση της ΝΔ

Τα ευρήματα της έρευνας αλλά και η συγκριτική εξελικτική παράθεσή τους με τα αντίστοιχα του Νοεμβρίου ’09 καθιστούν προφανές το γεγονός ότι η ΝΔ αδυνατεί να απορροφήσει τη δυσαρέσκεια από την κυβερνητική πολιτική και να ενδυναμώσει τη θέση της. Σχεδόν 6 στους 10 ψηφοφόρους της ΝΔ (56,6%) δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ μόνο το 15,3% δηλώνει ικανοποιημένο.
Το τέλος των προσδοκιών

Στην έρευνα καταγράφεται μία σειρά ευρημάτων τα οποία εμμέσως ή ευθέως αποτυπώνουν την κρίση του πολιτικού συστήματος και το πρόβλημα αξιοπιστίας.
Η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στη διαχείριση του προβλήματος της οικονομικής κρίσης αξιολογήθηκε από τους ερωτώμενους αρνητικά (αποτελεσματική κρίνει την αντιμετώπιση μόνο το 30,5%, ενώ αναποτελεσματική το 63,1%). Συγχρόνως όμως είναι προφανές ότι δεν επενδύονται προσδοκίες στο κόμμα της ΝΔ, δεδομένου ότι ακόμη δυσμενέστερη είναι η αξιολόγηση των ερωτώμενων για τη διαχειριστική ικανότητα που θα επεδείκνυε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο υποθετικό σενάριο που θα ήταν στην κυβέρνηση (αποτελεσματική κρίνει την αντιμετώπιση το 17,7%, ενώ αναποτελεσματική το 73,7%).

Επιπροσθέτως, στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας την επόμενη πενταετία θα την αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά μια κυβέρνηση α. εθνικής ενότητας, β. που θα αποτελείται από τεχνοκράτες, γ. του ΠΑΣΟΚ και δ. της ΝΔ;» προηγούνται σαφώς οι δύο πρώτες επιλογές, με πρώτη την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (56,5%), και έπονται, με χαμηλές επιδόσεις ειδικά στην περίπτωση της ΝΔ, οι κομματικές κυβερνήσεις.

Τέλος, στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται εμφανέστατα η απαξίωση των δύο μεγάλων κομμάτων, η κρίση του πολιτικού συστήματος και η αμηχανία των πολιτών. Το 49,9% των ερωτώμενων ανήκει στην κατηγορία της αδιευκρίνιστης ψήφου (αναποφάσιστοι: 23,7%, άκυρο/λευκό: 14,9% και δε θα ψηφίσω: 11,3%). Σε αυτό προστίθεται και ένα 5% των ερωτώμενων που δεν επιθυμεί να απαντήσει: σύνολο αδιευκρίνιστης ψήφου 55%. Το ποσοστό που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου είναι 17,8% και η ΝΔ 9,7%. Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ είναι στα επίπεδα του 54%, ενώ της ΝΔ 39%.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ